Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nagrade za životno djelo Boži Tokiću, Zvonimiru Ljutiću i postumno Željku Katuši

16.03.2021. 13:28


HNK Velebit, klub bogate povijesti iz Benkovca osnovan je 10. listopada 1925. godine. Protekle godine je svečano i s izuzetno bogatom programom trebao proslaviti izuzetno vrijedan jubilej, 95-godišnjicu osnivanja i rada. Međutim, spektakularnu proslavu pod generalnim pokroviteljstvom Grada Benkovca i sponzorstvom Hrvatskog nogometnog saveza zaustavila je nesretna pandemija koronavirusa.
– Finale proslave trebalo je biti 20. kolovoza 2020. kad nam je u goste trebao doći HNK Hajduk i s našom seniorskom momčadi odigrati prijateljsku utakmicu. Međutim, na snazi je bila zabrana dolaska gledatelja. A kakva bi to bila proslava bez gostiju, uzvanika, navijača, simpatizera i ljubitelja najpopularnije svjetske sportske igre, te smo sve prolongirali za rujan, ali zbog korone i od toga nažalost ništa nije bilo, kazao je Boris Erceg, predsjednik HNK Velebit, na redovnoj godišnjoj skupštini kluba pod epidemiološkim mjerama održanoj u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac.


Venama teče Velebitova krv
Na početku skupštine kluba, na kojoj je nazočilo 16 od 27 članova skupštine, među njima i dopredsjednik kluba Tomislav Klarica, tajnik Ivan Guzić i novi član Upravnog odbora Marko Nakić, održana je dostojanstvena i izuzetno emotivna svečanost, za trojicu zaslužnih članova: Božu Tokića i Zvonimira Ljutića i posthumno Željku Katuši, dodijeljene su zahvalnice i prigodni darovi.
Zahvalnica, ručni sat i klupska fotografija za dugogodišnji rad i izuzetan doprinos razvoju HNK Velebit namijenjeni su za dugogodišnjeg oružara Božu Tokića čijim venama teče Velebitova krv, istinskom entuzijastu i jednom od simbola kluba. Međutim, kako nije nazočio na skupštini kluba sve će mu se dodijeliti naknadno.
Zahvalnica i ručni sat dodijeljena je Zvonimiru Ljutiću, članu kluba još od 1962, točnije 59 godina. Ovaj benkovački poduzetnik, strastveni zaljubljenik u nogomet, prošao je sve faze u klubu, od nogometaša, člana Uprave kluba, financijera, predanog volontera i stručnog savjetnika do ove svojevrsne nagrade za životno djelo.
Zahvalnicu, klupski dres i sliku sa slavlja nakon osvojenog Kupa Nogometnog saveza Zadarske županije u sezoni 2008./09. kad su u finalu svladali NK Zadar, postumno su dodijeljene prije dvije godine tragično preminulom Željku Katuši, dobrom benkovačkom duhu, bivšem predsjedniku i članu Upravnog odbora HNK Velebit, prvom neposredno izabranom gradonačelniku Benkovca, legendarnom političaru, agronomu, županijskom i gradskom pročelniku, sportašu, veteranu koji je u slobodnom vremenu davao cijelog sebe. Katuša je za sobom ostavio petero djece i suprugu, a nagrade iz ruku Borisa Ercega su preuzela četvorica njegovih sinova.


Čežnje zvane pomoćno igralište i svlačionice
– Klub je protekle godine raspolagao sa 430.000 kuna, od čega je 412.000 kuna od Grada Benkovca i nakon tri godine ove Uprave kluba smo u pozitivnoj bilanci. U školi nogometa imamo pet uzrasnih dobi s oko 150 nogometaša, a tu su i naši seniori i nogometaši, rekao je Erceg, te je nastavio:
– Imamo čak pet naših mladih nogometaša u splitskom Hajduka i škola nogometa nam je prvi prioritet. Potičemo naše trenere da se stalno usavršavaju i školuju za najveće nogomete licencije, sve na dobrobit kluba. Međutim, za veći uzlet kluba kad se igrala jedinstvena Dalmatinska liga, Druga republička liga ili prvo kolo završnice Kupa Hrvatske najpotrebniji su nam pomoćno igralište i kompletna rekonstrukcija i obnova klupskih svlačionica sagrađene, vjerovali ili ne, još prije pola stoljeća, 1972. To su nam goreći problemi, koje što prije trebamo ugasiti, poručio je Erceg.
U stalnim su razgovorima s Marijanom Kustićem, izvršnim direktorom HNS-a, za obnovom travnjaka i igralištem od 3.000 metara četvornih s umjetnom travom, te s Majom Brkljača, ravnateljicom Srednje škole kneza Branimira, za poslijepodnevno ustupanje školskog igrališta kojeg bi prekrili umjetnom travom, ali zapreka su nacionalni školsko-obrazovani programi.




Sveti zadatak, vratiti publiku
-Travnjak na nogometnom igralištu promijenit će se na jesen, a idealna lokacija za pomoćno igralište je maslinik, zapadno od igrališta, preko puta tribina, objavio je Erceg.
– Trebamo vratiti publiku na tribine, trebamo vratiti dite materi, da naši sugrađani žive s ovim i za ovaj klub. Na tome svi trebamo raditi, jer je na našim tribinama 50 gledatelja, dođeš u Sukošan 100, u Pridragi 250.
Mi smo na čelu kluba došli prije tri godine političkim putem i tu ćemo biti dok nas gradska vladajuća politika hoće, odnosno ako ostanu na vlasti i nakon svibanjskih lokalnih izbora. Međutim, pred svima nama je sveti zadatak, trebamo animirati sugrađane, naročito ljubitelje sporta i nogometa da se uhvatimo za isti štap i s puno ljubavi i entuzijazma živimo za našu perjanicu benkovačkog sporta, HNK Velebit, poželio je Boris Erceg.
Antonio Tokić, voditelj uspješne i moderno organizirane Škole nogometa HNK Velebit, u detalje je upoznao s radom i rezultatima svih pet uzrasnih kategorija, od kojih su dvije u Dalmatinskoj ligi.


Neraskidiva veza sa splitskim Hajdukom
– Kako imamo pet mladih nogometaša na splitskom Poljudu potpisan je ugovor o poslovno-športskoj suradnji HNK Velebit iz Benkovca i HNK Hajduk iz Splita, kazao je Tokić, te je nastavio:
– Izaslanstvo HNK Velebit i Grada Benkovca (op.a Antonio Tokić, Tomislav Bulić, Tomislav Klarica) sastalo se s predsjednikom HNK Hajduk Lukšom Jakobušićem i tadašnjim trenerom prve momčadi Hajduka Borom Primorcem, aktualnim direktorom hajdukove Škole nogometa, gdje je istaknuto kako treba jačati suradnju s dalmatinskim klubovima, s posebnim naglaskom na kvalitetan rad škola nogometa. Ovim ugovorom postajemo nositelj kvalitete na prostoru Ravnih kotara. Interes je jak HNK Velebit, nadamo se da će to prepoznati djeca i roditelji, zaključio je Tokić.