Događaj za nacionalno vinsko i gastro pamćenje u Zadru!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Pred više od stotinjak vinoljubaca i eno-gastro znalaca
Prvi dio jučerašnjeg druženja vinskih i gastro eksperata i ljubitelja pokazao je da je Zadar bio dobar domaćin, a gosti nisu bili gosti, već su svi bili prijatelji u težnji za novim znanjima
Vedran SITNICA
Dantes Begić, organizator skupa nije ga želio definirati drugačije nego kao druženje prijatelja u uzdizanju znanja

Konferencija vrhunskih vinskih ali i gastro znalaca, kako je Dantes Begić i agencija Ricerca Mercato u podnaslovu označila svoj WINE ENOGASTRO VIP EVENT, krenula je na svoj put kroz Hrvatsku iz Zadra s prvim upriličenjem u kompleksu Falkensteinera u kongresnom centru Fortis, u utorak (15.03.) a nastavit će obilaziti Split 17.03., Zagreb 24.03., Rijeku 29.03. i Novigrad 31.03.. Tko je bio pričat će, a tko nije požalit će, najkraće je po starinski prokomentirati događaj koji je okupio vinske, ugostiteljske i gastronomske ljubitelje i proizvođače.

Znanje kao »šlag na tortu« vrhunskim vinima i prehrambenim proizvodima

Prvenstveno namijenjen prijateljima iz ugostiteljskog sektora, ali i šire publike, ponudio je obilje raznovrsnih edukativnih radionica za turističke djelatnike koji žele podići kvalitetu usluge. Cjelodnevno druženje svakako je omogućilo povezivanje proizvođača s ugostiteljsko-turističkim korisnicima. Kroz radionice uglednih voditelja poput Renata Todesce, Mire Šemić, Jure Andrijaševića (ujedno i moderatora), Manuele Plohl,... sudionici su najprije upoznati što karakterizira zadarsku vinsku regiju i njenu ponudu. Ali i što je digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu, okusi pjenušaca vina Prelec, vina Dalmatinske zagore i Hercegovine, značenje medijske promocije vina, dok je Renato Todesca na simpatičnom hrvatsklom izložio strategiju i razvoj poslovanja u odjelu Hrane i pića - »Think Different«. Za čitavo vrijeme događanja 30-tak izlagača bilo je na raspolaganju sudionicima za druženje i degustaciju, a dio proizvoda, ne tek vina, fascinirao je kvalitetom i posebnošću.
Uz kušanje proizvoda na čelu s vinom razmjenjena su iskustva u proizvodnji i pružanju ugostiteljskih usluga, a u nastavku večeri koja još traje, a o čemu ćemo vas izvjestiti sutra, poznati chefovi, gosti eventa pripremaju svoje specijalitete, a sam menu stvara zazubice, a o vinskoj pratnji da ne govorimo.
- Ovo je događaj kojem je svrha širenje znanja i poboljšavanje ugostiteljskih usluga. Ovo nije moj već vaš događaj, događaj sviju nas jer jedino tako on ima svrhu i može uspjeti. Hrvatska i ovaj kraj kao i niz drugih u zemlji imaju vrhunske proizvode i neupitno vrhunska vina, ali ono što nam treba je razina usluge a ona traži - znanje, istakao je u svom širokogrudnom govoru Dantes Begić začetnik i osnivač ovih manifestacija.

​Zadrani na putu eno-gastro brenidranja regije

U potvrdu da su ga shvatili i prihvatili i u Zadarskoj županiji osim desetaka profesionalaca okupljenih da pokažu i/li naule nešto više svjedoči i partnerska lista onih koji su događaj potpomogli i obogatili: Falkenstainer Hotel& Spa IADERA kao i Borik, Maškoviča han, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije, Grad Zadar, HTZ, HGK komora ŽK Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije. Time su se pridružili pokroviteljima a to su Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede RH.
Učešće ​Zadrana i zadarska degustacijska radionica, ovdašnji su doprinos a partneri iz Zadarske županije su: MASVIN, KER-VIN, Vinarija Škaulj, Vina i likeri Fiolić, Cromaris, Mashtel i Auto centar Zadar sa svojim Renault, Nissan i Dacia vozilima.
Neki od ostalih partnera su: Vina Prelac, Cosseto vina, Kopjar, Ščurek iz Slovenije, Puđa, PIK Vrbovec, Tartufi Istra, Vinarija Jagunić, PG Orehovec, Kutjevo,..
​Zadrani su i pozdravili okupljene kao domaćini počev od Ante Župana kao izasalnika župana Božidara Longina, a za reći je da bi čovjeku trebalo dati i češće govoriti, nakon jučer izrečenog, nakon čestitke organizatorima:
- Zadarska županija prostor je vrhunskih vina i vrhunskih gastronomskih proizvoda, mnogih zaštićenih na razini EU i nacionalnoj razini poput rpepoznatljivih ikona tipa Paškog sira i janjetine, prostor vrhunskih pršuta, temeljni ribarski prostor Hrvatske, prostor iznimnog voća i povrća, višnje maraške i Maraschina,.. a upravo u suradnji Zadarske županije i Turističke zajednice provodimo program brendiranja i razvoja eno gastro desetinacije, uz slogan: Reci DA! hrani i piću Zadarske županije, kojim se autohtona hrana i piće diže na vrh turističke ponude, istakao mje među oszalim pozvavši na uživanje u ovdašnjim vinima od već znanih klasika svjetskih brendova do Plavine i Svrdlovine za koje će se tek čuti.
​Nakon njegova govora Mihaela Kadija tek je nabrojala temeljne ikone gastro ponude i podsjetila na preko 3.000 godina vinske tradicije kraja u kojem je vinarstvo na tlu današnje Hrvatske začeto. Denis Ikić uime HGK Gospodarske komore bio je i kraći naglaivši - U vinu je istina.
Begić je dajući riječ i svim drugim ulčesnicima i nositeljima svih radionica, potvrdio ono što je i naglašavao da ovdje nema organizatora i gostiju već je susret prijatelja koji dijele znanja i iskustva. A kako stara izreka kaže da tko ima dobro vino ima i prijatelje, svi su se prisutni, i koji su se znali i nisu, divno družili kao prijatelji. I vina, i dobre hrane, i Zadra i njegovih vinara.

Nacionalni šampioni ekološkog vinogradarstva i vinarstva - vinari Zadarske županije

Naglasimo prvu degustacijsku radionicu lokalnih zadarskih vinara a koju vodi Manuela Plohl uz sljubljivanje vina i hrane koju priprema Chef Jure Erlić, a vina predstavili MasVin & Ker-Vin.
Plohlova je WSET 3 razine u Hrvatskoj, diplomantica je na Weinakademie Österreich u Rustu, u Austriji i predavačica na Wein Academy Croatia, i osnivač zadarske udruge »Vinum« i autor nagrade »Vinum Laureatum«.
Manuela je upoznala okupljene s ekološkom vinskom proizvodnjom nedovoljno prisutnoj u javnosti a čija snaga u svijetu jača, kao i terroirom Zadarske županije sa Ravnim kotarima, priobaljem i Bukovicom kao prostorom rođenom za vinarstvo a kojem ni globalno zatopljenje ne škodi a vjetrovitost je krasi. Uglavnom dok je EU u ekspanziji eko vinarstva na 10 do 20-tak posto, a Hrvatska se tek budi ova županija kao ekološki vinski šampion Hrvatske je na 30% od ukupne vinske proizvodnje s eko markicom Hrvatske i EU. Upravo eko vinari Poljoprivredna zadruga Maslina i vino (i s eko maslinovim uljima i smokvama i »gigant« eko produkcije u Hrvatskoj) Radoslava Bobanovića i Željka Uzelca, i Obrt KerVin Tomislava Glavića, predstavljeni su istina s tek Maraštinom i Roseom (od Plavine i Tribidraga), naravno svježima, PZ MasVina i Cabernet Sauvignonom iz 2017, KerVina. A slijedili su sirevi, blagi tartar od tune te rostbeef u rikoli Jure Erlića, fino začinjeni i lijepo dekorirani.
​Uglavnom zaključeno je kako su zadarski vinari već stigli tamo gdje vodi vinarska budućnost, ali im predstoji s tim šire i jače upoznati Hrvatsku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)