Izložba »Mahovine«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Narodni muzej Zadar
NMZ
Neobične biljke

Nakon više od tri godine tijekom kojih je izložbeni prostor Prirodoslovnog odjela u Medulićevoj 2 bio zatvoren, u istom prostoru otvara se 21. ožujka 2022. izložba »Mahovine«. Ova je izložba postavljena kao dio obilježavanja 190-te obljetnice osnutka Narodnog muzeja Zadar, čiji je Prirodoslovni odjel dio od samog početka. Mahovine su vrlo neobične biljke. Njihova životna strategija drugačija je nego kod ostalih, viših biljaka, ali se pokazuje jako uspješnom jer su se uspjele raširiti po svim kontinentima i to na različitim staništima.
Kako su građene i koliko raznolike, gdje žive i kako preživljavaju ekstremne uvjete prikazat će kroz veliki broj živih vrsta mahovina, mahovinama iz fundusa skupljenim pred gotovo dvjesto godina koje se čuvaju u herbariju Domenica Pappafave, fotografija i mini diorama njihovih staništa.

Sve ovo ne bi se moglo ostvariti bez svesrdne pomoći volontera koji pomažu u ostvarenju izložbe: profesorica i učenika Gimnazije Vladimir Nazor, Prirodoslovno grafičke škole Zadar, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar te profesora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Osim rada s profesoricama i učenicima za vrijeme postavljanja izložbe, nakon izložbe održat će se niz radionica prilagođenih različitim uzrastnim skupinama od osnovne škole do odraslih na kojima će se učiti o mahovinama i njihovom uzgoju u vlastitom domu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno