Mali glumci iz »Igrajmo se« vratili se iz Tuzle s pohvalama i punim srcem

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
»Kako se zove predstava?« na 18. Danima mladih Tuzle
Autor: 
Ljepota projekta nije isključivo ostvarenje prekrasne predstave kao cjeline, već i činjenice da je nastala snagom ujedinjenja i zajedništva između glumaca i pojedinaca Narodnog pozorišta Tuzla, Akademije dramskih umjetnosti i polaznika Pozorišta mladih. To je ono što svi trebamo »naučiti« od njih - da se do ostvarenja i ljepote dolazi suradnjom, zajedništvom i uvažavanjem međusobnog rada, poticanjem rada s djecom i mladima, kao i važnosti takvoga rada, govori Šango Šimurina
Igrajmo se
»Prijateljstva su obvezni dio ovakvih iskustava«

Kazališna udruga »Igrajmo se« Zadar gostovala je na 18. Danima mladih Tuzle sa svojom uspješnom predstavom »Kako se zove predstava?«.
Voditeljica Udruge Matija Šango Šimurina ispričala nam je kako je došlo do suradnje s Pozorištem mladih Tuzle, što ih povezuje, otkrila dojmove malih glumaca, istaknula važnost razmjene iskustava i ideja, ali i prijateljstava.
Naime, 2020. godine Pozorište mladih Tuzle (Adnan Mujkić i Amila Beširović) dobitnici su nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj, iste godine kada je i Kazališna udruga »Igrajmo se« imala čast biti među nagrađenima i odabranima.

Dramski odgoj i pedagogija

- Od tada intenzivno pratim njihov rad, kao i rad Udruženja mladi Tuzle i Savremene umjetničke škole Tuzla čiji su pokretači. Svoj rad, baš kao i Igrajmo se zasnivaju na dramskom odgoju i pedagogiji što je zapravo osnovna poveznica. Iznimno su uspješni, inspirativni i svima koji rade s djecom i mladima zaista mogu poslužiti kao primjer. Suradnja je logična posljedica našega načina rada, promišljanja i svjesnosti važnosti dramske pedagogije i umjetnosti uopće koja nas ujedinjuje posredstvom djece i ljubavi prema kazalištu. Zahvalni smo na ovom pozivu naših prijatelja i kolega iz Tuzle, zahvalni Gradu Zadru i gospođi Aniti Gržan-Martinović koja nam zajedno sa svojim kolegama omogućila ovo gostovanje i zaista posebno iskustvo. Radimo u cilju nastavka suradnje između spomenutih organizacija i vjerujemo da je ovo početak jedne posebne i drugačije umjetničke priče. Željno iščekujemo otvorenje Centra za mlade u Zadru u koji bi se svakako ovakve ideje i suradnje lijepo uklopile i dobile mogućnost razvoja i rasta i time nadopunile ključan dio sadržaja i programa koji mladima u Zadru nedostaje, priča Šango Šimurina.
Kako nastavlja, još uvijek su svi pod dojmom i ovo gostovanje je svakako nešto što će nositi sa sobom zauvijek i u duši i u srcu, kao umjetničko iskustvo i ono prvo kao ljudsko iskustvo.
- Dočekani smo otvorenog srca i nadamo se što prije istim uzvratiti. Do tada našim dragim prijateljima želimo sreću u realizaciji programa 18. Dani Mladih Tuzle čiji program traje sve do travnja i čestitke na nagradama i priznanjima koje su ostvarili ovih dana, ističe Šango Šimurina.

Snagom zajedništva

U Tuzli su boravili tri dana i bila je to prilika, naglašava Šango Šimurina, da uživaju u njihovim umjetničkim ostvarenjima.
- Prvog dana, imali smo zadovoljstvo pogledati predstavu Hanka redatelja Adnana Mujkića. Riječ je o ljubavnoj drami, nastale na osnovu scenarija Isaka Samokovlije, koja progovara o položaju žene, koja sjedinjuje glazbu, ples, pjevanje u funkciji pričanja jednog sadržaja i prije svega za sve nas posebnom emotivnom iskustvu. Ljepota projekta nije isključivo ostvarenje prekrasne predstave kao cjeline, već i činjenice da je nastala snagom ujedinjenja i zajedništva između glumaca i pojedinaca Narodnog pozorišta Tuzla, Akademije dramskih umjetnosti i polaznika Pozorišta mladih. To je ono što svi trebamo »naučiti« od njih - da se do ostvarenja i ljepote dolazi suradnjom, zajedništvom i uvažavanjem međusobnog rada, poticanjem rada s djecom i mladima, kao i važnosti takvoga rada, govori Šango Šimurina i dodaje kako je značajno razmjenjivati ideje i iskustva:
- Do razumijevanja ideja, teorija dolazimo posredstvom knjiga i različitih sadržaja, ali tek kad nešto izravno doživimo, razvijamo snažnu povezanost s određenim pojmom, trenutkom i spoznajom. Neposredan i trenutan doživljajno-spoznajni element nezamjenjiv je dio iskustvenog učenja koji potiče razmišljanje. Ono je izazovno, interaktivno i emocionalno, tumači Šango Šimurina.

Digli publiku na noge

Naravno, nastala su brojna nova prijateljstva. Kako ističe Šango Šimurina, prijateljstva su obvezni dio ovakvih iskustava i čvrsta poveznica.
- Djeca su u svakodnevnom kontaktu sa svojim vršnjacima s kojima dijele iste interese i ljubav. Neovisno o nama, grade neke svoje nove priče kako osobne, tako i, nadam se, one umjetničke, kazuje.
I kao šećer na kraju, Šango Šimurina otkriva da je publika cijelo vrijeme pljeskom pratila njihovu izvedbu.
- Možemo se pohvaliti da smo »digli publiku na noge«. Otišli smo s pohvalama i puna srca, baš ispunjeni, zaključuje na koncu Šango Šimurina i dodaje da se nadaju i novim gostovanjima kojima će se svakako rado odazvati.

Iz perspektive djeteta

Naziv »Kako se zove predstava?«, osim što privlači pozornost, sugerira da je riječ o predstavi u predstavi. Naime, okupi se glumačka skupina koja stvara predstavu.
Pristupom interaktivnog kazališta potaknutog likovima književnih djela, ponajprije Ibsenove Nore i Tolstojeve Ane Karenjine, predstava obrađuje temu razvoda posredstvom motiva muško-ženskih odnosa, braka, problematike žene, ravnopravnosti, prava na slobodan izbor i slobodu sagledanu iz perspektive djeteta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno