Kontejneri pod ključem i videonadzorom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
direktor_pesic
Krunoslav Pešić, direktor Bošane d.o.o.

Novi način prikupljanja i odvoza komunalnog otpada, parkiranje, uređenje ulica, javnih zelenih površina te plaža pred sezonu, najvažnije su aktivnosti biogradske gradske tvrtke Bošana d.o.o.

Poznato je da se o uređenju javnih gradskih površina vodi stalna briga, tim više što je Grad dobio brojna priznanja, među kojima i međunarodni Srebrni cvijet, koji se dodjeljuje upravo za hortikulturno uređenje.

- Na tom planu stalno se radi, tijekom čitave godine, dok se u predsezonsko vrijeme radovi intenziviraju na uređenju šireg gradskog područja i plaža, kazao nam je u razgovoru Krunoslav Pešić, direktor Bošane d.o.o. Ove godine imali smo znatnije promjene, a smatram i pomake u nekim od naših djelatnosti. Najvažniji je, svakako, novi način prikupljanja i odvoza komunalnog otpada. Osnovni cilj nam je potaknuti građanstvo da se usvoji način selektivnog prikupljanja otpada, a već ima i prvih rezultata. Sam prelazak naplate s metra četvornog na volumen, odnosno količinu, trebao bi u konačnici pokazati da će onaj tko proizvodi više smeća, više i platiti.

Predložene cijene za kućanstva i gospodarstvo usvojene su na zadnjoj sjednici Vijeća, na što i nije bilo većih primjedaba, osim uglavnom nejasnoća oko provođenja u praksi.

- Prema novom načinu odvoza svatko se može odlučiti za kantu za otpad veličine 120 litara, kakve smo uglavnom podijelili najvećem broju žitelja grada. No prema izboru mogu se dobiti i kante od 240 ili pak 1.100 litara. Za one građane koji nemaju prostor za držanje kanti nabavljene su vrećice s logom tvrtke u koje oni mogu odlagati otpad, kaže Krunoslav Pešić.

U novom načinu skrbi o otpadu nema više javnih otvorenih kontejnera, nego su neki od njih, primjerice, postavljeni kod tržnice, ograđeni boksovima, a u njih mogu odlagati samo oni koji imaju ključ. Kako bi se osigurao red, odnosno onemogućilo da smeće bacaju i oni koji ne bi trebali, postavljen je videonadzor.

Na gradskim parkiralištima nekih većih izmjena nema, osim što će se u nekim kvartovima, primjerice, prostor kod starog gradskog groblja, urediti parkirališni prostor, a koji će moći koristiti stanari triju okolnih zgrada.

- Izmjenom i dopunom odluke o parkiranju, omogućili smo da uz žitelje Biograda povlaštenu godišnju kartu mogu kupiti i žitelji iz mjesta susjednih općina, ali će oni za takvu kartu platiti 250 kuna, dok će domicilno stanovništvo plaćati 150 kuna. Veći zahvati i novine koje će, nadamo se, unijeti i više reda, ali i uštede, jesu tuševi na kovanice koje ćemo postaviti na svim biogradskim plažama. Nabavili smo 20-ak takvih tuševa za što je Bošana izdvojila oko 190.000 kuna, a u prvoj fazi postavit će se njih 15., kaže Pešić dodajući da se u sklopu radova na plažama na gradskoj plaži Dražica ovih dana izvode radovi, točnije od sanitarnog čvora do ulaska u more postavlja se rampa za invalidne osobe, što će također ovoj plaži biti dodatni plus tim više što već godinama nosi Plavu zastavu. Veći zahvati koji su vidljivi na ulicama, a koje obavlja Bošana, jesu radovi na rješavanju zemljanih radova, oborinskih voda te infrastrukturni zahvati u Splitskoj ulici, Gundulićevoj te na dijelu Dubrovačke ulice. Nakon toga će se asfaltirati, a nogostup popločati. Uz spomenute ulice započeli su i radovi na uređenju nogostupa na Trgu hrvatskih velikana, gdje će se nakon nužnih zemljanih zahvata postaviti takozvane seget ploče, kazao je Pešić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno