Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Smještaj vojnika, dočasnika i časnika osiguran je po standardima NATO-a

15.04.2012. 22:00
Smještaj vojnika, dočasnika i časnika osiguran je po standardima NATO-a


Naše sudjelovanje, kad su u pitanju operacije, odnosi se prvenstveno na savjetovanje zapovjednog kadra od razine satnije, bojne pa na više. Najvećim dijelom je savjetodavne prirode. Vrlo je važna i naša zadaća kao zemlje koja je preuzela vodeću ulogu u ustrojavanju i radu Škole Vojne policije u Kabulu, kao i sudjelovanje u radu stožera ISAF-a od najviših razina, kaže Blaž Beretin


Sve donedavno, zapovjednik 17. i 18. Kontingenta HV-a u Afganistanu bio je Zadranin brigadir Blaž Beretin. Beretin je u Afganistanu proveo gotovo cijelu prošlu godinu. Prvi je hrvatski časnik koji je imao priliku zapovijedati s dva kontingenta HRVCON-a u Afganistanu. Beretin je sudionik Domovinskog rata od 1991. Počevši u 112. brigadi. Bio je zapovjednik 9. gbr, 4. gbr, a trenutačno obnaša dužnost zapovjednika pukovnije PZO. Hrvatski kontingent u Afganistanu broji do 370 vojnika u koji su uključena i četiri hrvatska policajca. S pridodanim snagama, među kojima ima pripadnika ostalih oružanih snaga, u jednoj smjeni kontingent HRVCON-a iznosi do 370 ljudi.
Kakva je zadaća hrvatskih snaga u Afganistanu?
Obučavali i pomagali
– Zadaća hrvatskih snaga u Afganistanu je prije svega doprinijeti općoj stabilizaciji i sigurnosti stanja u Afganistanu. Uspostava mira i funkcioniranje državnih institucija je primarni cilj svih angažiranih nacija kroz misiju ISAF-a, uključujući i obrambenog sustava ili preciznije Afganistanske narodne armije (ANA) i Afganistanske narodne policije (ANP). Zadaće pripadnika OS-a RH su izravno vezane za obuku i pomoć tim snagama. Izvršavamo ih u Kabulu i u regionalnom zapovjedništvu North (Sjever). Najveći dio našeg angažmana se odnosi na obuku i asistiranje kroz funkcionalna područja vođenja i zapovijedanja, organizaciju personalnog, obavještajnog, operativog, logističkog i komunikacijsko-informacijskog sustava u kopnenim i zrakoplovnim snagama. Vrlo je važna i naša zadaća kao zemlje koja je preuzela vodeću ulogu u ustrojavanju i radu Škole Vojne policije u Kabulu, kao i sudjelovanje u radu stožera ISAF-a od najviših razina. U okvirima naših mogućnosti pomažemo i civilnom stanovništvu kroz CIMIC projekte (civilno-vojna suradnja). Škola vojne policije trebala bi u budućnosti biti prebačena na sjever. Sudjelujemo i u pomoći lokalnoj zajednici kroz različite aktivnosti.
Kakva je trenutačna vojna i opća situacija u Afganistanu?
Hrvatske snage u središnjem i sjevernom dijelu zemlje
– Sa stajališta sigurnosti situacija je dosta dobra s obzirom na to da se radi o državi koja je bila u neprekidnim ratovima više od 50 godina. Što se tiče vojnog dijela mogu reći da sam vrlo pozitivno iznenađen dinamikom ustrojavanja i obučavanja afganistanskih snaga sigurnosti. Vrlo su kooperativni i jako dobro prihvaćaju savjete i usvajaju nova znanja. Borbena djelovanja su najintenzivnija na jugu i istoku Afganistana, duž pakistanske granice, a hrvatske snage su smještene u središnjem i sjevernom dijelu zemlje, koji je puno sigurniji. Svi incidenti koji se dogode odmah se objave u svjetskim medijima pa se i kroz takva izvješća može dobiti slika o općem stanju u državi.
Kakvi su uvjeti smještaja hrvatskih vojnika i časnika u Afganistanu?
– Standard hrvatskog vojnika u svakom pogledu nije niži od standarda ostalih vojski. Dapače, u nekim smo segmentima i bolji pa je takva situacija i što se tiče smještaja. Dakle bez obzira na to jesmo li u bazi ili nekom terenskom kampu, smještaj vojnika, dočasnika i časnika je osiguran po standardima NATO-a. Sve što vrijedi za ostale, vrijedi i za hrvatske vojnike. Hrana je vrhunska na svim lokacijama, a mi se najčešće hranimo u francuskim i turskim restoranima u Kabulu, a na sjeveru kod Nijemaca i Amerikanaca. Uz to hrvatskim vojnicima su dostupnim vrlo dobro opskrbljene trgovine, a sve baze imaju čak terenu i uvjetima primjerene centre za rekreaciju.
Kolika je plaća hrvatskih časnika, dočasnika i vojnika u Afganistanu?
– Tijekom sudjelovanja u mirovnoj misiji ISAF-a, pripadnici OS-a RH uz redovitu plaću dobivaju i dodatak za sudjelovanje u međunarodnoj misiji koji ovisi o zadaćama koje obavljaju, a koji iznosi od 90 do 110 eura po danu. Navedeni maksimalni iznos ima desetak hrvatskih vojnika koji obavljaju zadaće mentorstva i obuke pripadnika zrakoplovstva Afganistanske narodne armije. Budući da NATO zemlje većinom nemaju helikoptere Mi 17 koje koristi afganistanska vojska, to činimo mi i Česi koji imamo slične tipove Mi 171 š.
Sudjeluju li hrvatske snage kao potpora, posebice specijalnim snagama u borbenim operacijama u Afganistanu?
– Naša potpora u provedbi operacija ogleda se u mentorstvu i savjetovanju zapovjednika postrojbi ANA koja se najčešće provodi kroz sastanke, brifinge ili kako se to u vojsci naziva RND (raščlamba nakon djelovanja). Dakle, naše sudjelovanje kad su u pitanju operacije se odnosi prvenstveno na savjetovanje zapovjednog kadra od razine satnije, bojne pa na više. Najvećim dijelom je savjetodavne prirode. Tako na primjer sudjelujemo kao pomoć i potpora u radu stožera afganistanskih snaga u procesu donošenja odluke od početka planiranja operacije na razinama od zapovjedništva za operacije pa do razine bojne i satnije. S druge strane te operacije nisu po prirodi klasične napadne ili obrambene, nego operacije pretrage, čišćenja ili nadzora nekog područja od mogućih pobunjeničkih pojedinaca ili manjih skupina te je i razina intenziteta mogućeg sukoba i rizika dosta niska.
— cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista