Trojka osumnjičena za kazneno djelo protiv gospodarstva, subvencijsku prijevaru, krivotvorenje poslovne isprave te kazneno djelo krivotvorenja isprave

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Gospodarski kriminalitet – subvencijska prijevara
Ilustracija
Protiv navedenih nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave u koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe radi počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva - subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja 53-godišnjakinja se sumnjiči da je kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva u razdoblju od srpnja 2015. do lipnja 2016. godine u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoje društvo i to ostvarenja državne potpore, ukupno u dva navrata sastavila te svojim potpisom i pečatom društva ovjerila zahtjeve za privremenim korištenjem poljoprivrednog zemljišta, u kojim zahtjevima je navela neistinite podatke na temelju kojih zahtjeva je ishodila potrebne potvrde nadležnih tijela te upis u registar poljoprivrednog zemljišta kod nadležnog Ministarstva.

Nakon toga je u ime društva kod nadležne agencije Ministarstva podnijela zahtjev za potpore, i to ukupno za pet osnova za isplatom potpore, pri čemu je po tri osnove plaćanja potpore za 2015. godinu društvu avansno isplaćen iznos od 465.835,75 kuna.

Kako je kasnije rješenjem nadležnog tijela naloženo društvu da izvrši povrat neosnovano isplaćenog avansnog plaćanja potpore, trgovačko društvo je do danas izvršilo povrat potpore samo u manjem dijelu.

Nadalje, 71-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba navedenog društva sastavio ukupno tri ugovora u kojim ugovorima je neistinito naveo da društvo predmetno zemljište daje u podzakup drugim osobama iako navedene ugovore vlasnici OPG-a nikada nisu zaključili s društvom niti su iste potpisali, već je iste na nagovor i poticaj 71-godišnjaka u njihovo ime potpisao 59-godišnjak.

Postoji osnova sumnje da je 53-godišnjakinja počinila dva kaznena djela subvencijske prijevare od čega jedno u pokušaju, te kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, da je 71-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo krivotvorenja isprave u poticanju, a da je 59-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave, te je protiv navedenih nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)