Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarska policija podnijela kaznenu prijavu protiv HDZ-ove vijećnice Elvire Sterle zbog sumnje u malverzacije s državnom potporom

16.04.2019. 13:44
Zadarska policija podnijela kaznenu prijavu protiv HDZ-ove vijećnice Elvire Sterle zbog sumnje u malverzacije s državnom potporom


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja provedenog u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom zadarska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv poduzetnice i HDZ-ove gradske vijećnice Elvire Sterle zbog sumnje da je kao odgovorna osoba u tvrtci Vigens Invest počinila kazneno djelo protiv gospodarstva – subvencijsku prijevaru i krivotvorenje službene ili poslovne isprave, a njezina poslovnog  partnera Vencija Medića za krivotvorenje isprave.
– Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja 53-godišnjakinja se sumnjiči da je kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva u razdoblju od srpnja 2015. do lipnja 2016. godine s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoje društvo, odnosno ostvarenja državne potpore, u dva navrata sastavila te potpisom i pečatom društva ovjerila zahtjeve za privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta. U zahtjevima je navela neistinite podatke i na temelju njih ishodila potrebne potvrde nadležnih tijela te upis u registar poljoprivrednog zemljišta kod nadležnog ministarstva. Nakon toga je u ime društva kod nadležne agencije tog ministarstva podnijela zahtjev za isplatu potpore, izvjestili su iz zadarske policije dodajući kako se radi o ukupno pet isplata od kojih je po tri osnove plaćanja za 2015. godinu društvu avansno isplaćen iznos od 465.835,75 kuna. Policija navodi i da je kasnije rješenjem nadležnog tijela društvu naloženo da izvrši povrat neosnovano isplaćenog avansnog plaćanja potpore što je i učinjeno, no samo u manjem dijelu.
– Nadalje, 71-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba navedenog društva sastavio ukupno tri ugovora u kojima je neistinito naveo da društvo predmetno zemljište daje u podzakup drugim osobama, iako navedene ugovore vlasnici OPG-a nikada nisu zaključili sa društvom, niti su ih potpisali, već je ih je na nagovor i poticaj 71-godišnjaka u njihovo ime potpisao 59-godišnjak. Postoji osnova sumnje da je 53-godišnjakinja počinila dva kaznena djela subvencijske prijevare od čega jedno u pokušaju, te kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, da je 71-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo krivotvorenja isprave u poticanju, a da je 59-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave, izvjestili su iz PU zadarske navodeći kako je protiv svih troje nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.
Radi se o pašnjacima kod Gračaca površine od oko 1400 hektara od kojeg su jedan dio za ispašu koristili lokalni stočari. Inspekcija Ministarstva poljoprivrede je 2016. godine utvrdila da Vigens Invest nije u posjedu cijelog zemljišta te da ga i ne koriste nakon čega je Agencija za plaćanje naložila povrat uplaćene potpore. Prema kaznenoj prijavi Medić je lažirao više ugovora na način da je naveo kako se dio zemljišta daje u podzakup lokalnim stočarima.
Elvira Sterle negirala je počinjenje navedenih kaznenih djela pred policijom, a protuzakonito postupanje zbog kojeg je zakonom zapriječena kazna zatvora od jedne do pet godina decidirano odbija i nakon podizanja kaznene prijave.
– Nisam ništa krivo napravila, a to ću pred nadležnim institucijama i dokazati. Držala sam se zakona i propisa koji su u tom trenutku bili na snazi. Štoviše, sve što sam radila bilo je po naputcima i dogovoru na sastancima u Zagrebu sa ravnateljicom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i tadašnjim savjetnikom ministra poljoprivrede.
Upis zemljišta i raspolaganje njime obnavljen je sukladno pravilniku i tumačenju mjerodavnih institucija i tijela. Ja sam spremna dokazati svoju nevinost, svaki svoj poslovni korak, kaže Sterle podsjećajući kako je još od 2003. godine član stručnog savjeta pri Ministarstvu poljoprivrede te da je njezin imperativ u svemu što je radila bio postupanje po zakonu, pa tako i kad je u pitanju bilo poljoprivredno zemljište i ostvarivanje prava.