Zadarska policija podnijela kaznenu prijavu protiv HDZ-ove vijećnice Elvire Sterle zbog sumnje u malverzacije s državnom potporom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom
Marin GOSPIĆ
Gradska vijećnica HDZ-a - Elvira Sterle

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja provedenog u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom zadarska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv poduzetnice i HDZ-ove gradske vijećnice Elvire Sterle zbog sumnje da je kao odgovorna osoba u tvrtci Vigens Invest počinila kazneno djelo protiv gospodarstva - subvencijsku prijevaru i krivotvorenje službene ili poslovne isprave, a njezina poslovnog  partnera Vencija Medića za krivotvorenje isprave.

- Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja 53-godišnjakinja se sumnjiči da je kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva u razdoblju od srpnja 2015. do lipnja 2016. godine s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoje društvo, odnosno ostvarenja državne potpore, u dva navrata sastavila te potpisom i pečatom društva ovjerila zahtjeve za privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta. U zahtjevima je navela neistinite podatke i na temelju njih ishodila potrebne potvrde nadležnih tijela te upis u registar poljoprivrednog zemljišta kod nadležnog ministarstva. Nakon toga je u ime društva kod nadležne agencije tog ministarstva podnijela zahtjev za isplatu potpore, izvjestili su iz zadarske policije dodajući kako se radi o ukupno pet isplata od kojih je po tri osnove plaćanja za 2015. godinu društvu avansno isplaćen iznos od 465.835,75 kuna. Policija navodi i da je kasnije rješenjem nadležnog tijela društvu naloženo da izvrši povrat neosnovano isplaćenog avansnog plaćanja potpore što je i učinjeno, no samo u manjem dijelu.

- Nadalje, 71-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba navedenog društva sastavio ukupno tri ugovora u kojima je neistinito naveo da društvo predmetno zemljište daje u podzakup drugim osobama, iako navedene ugovore vlasnici OPG-a nikada nisu zaključili sa društvom, niti su ih potpisali, već je ih je na nagovor i poticaj 71-godišnjaka u njihovo ime potpisao 59-godišnjak. Postoji osnova sumnje da je 53-godišnjakinja počinila dva kaznena djela subvencijske prijevare od čega jedno u pokušaju, te kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, da je 71-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo krivotvorenja isprave u poticanju, a da je 59-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave, izvjestili su iz PU zadarske navodeći kako je protiv svih troje nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.

Radi se o pašnjacima kod Gračaca površine od oko 1400 hektara od kojeg su jedan dio za ispašu koristili lokalni stočari. Inspekcija Ministarstva poljoprivrede je 2016. godine utvrdila da Vigens Invest nije u posjedu cijelog zemljišta te da ga i ne koriste nakon čega je Agencija za plaćanje naložila povrat uplaćene potpore. Prema kaznenoj prijavi Medić je lažirao više ugovora na način da je naveo kako se dio zemljišta daje u podzakup lokalnim stočarima.

Elvira Sterle negirala je počinjenje navedenih kaznenih djela pred policijom, a protuzakonito postupanje zbog kojeg je zakonom zapriječena kazna zatvora od jedne do pet godina decidirano odbija i nakon podizanja kaznene prijave.

- Nisam ništa krivo napravila, a to ću pred nadležnim institucijama i dokazati. Držala sam se zakona i propisa koji su u tom trenutku bili na snazi. Štoviše, sve što sam radila bilo je po naputcima i dogovoru na sastancima u Zagrebu sa ravnateljicom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i tadašnjim savjetnikom ministra poljoprivrede.

Upis zemljišta i raspolaganje njime obnavljen je sukladno pravilniku i tumačenju mjerodavnih institucija i tijela. Ja sam spremna dokazati svoju nevinost, svaki svoj poslovni korak, kaže Sterle podsjećajući kako je još od 2003. godine član stručnog savjeta pri Ministarstvu poljoprivrede te da je njezin imperativ u svemu što je radila bio postupanje po zakonu, pa tako i kad je u pitanju bilo poljoprivredno zemljište i ostvarivanje prava.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)