Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Rivanjcima za odlazak u kupovinu treba propusnica!

16.04.2020. 15:25


Mještani Rivnja među rijetkima su, ako ne i jedini kojima za odlazak u kupovinu treba propusnica. Na ovome zadarskom otoku ne postoji niti jedna jedina trgovina, što znači da malobrojni mještani, mahom starije životne dobi, sve potrepštine za svakodnevni život moraju dopremiti iz Zadra.
Iako su Rivanjci, kao i većina otočana naviknuti i u »normalnim« vremenima biti zakinuti za štošta, u dosadašnjih su mjesec dana izvanrednog stanja zbog koronavirusa – može se slobodno reći, ostali zatočeni na svome otoku, bez najosnovnijih uvjeta za život koji podrazumijevaju redovitu opskrbu najnužnijim prehrambenim i higijenskim artiklima.


Danima se ne mogu vratiti kući
Naime, ovi otočani ne mogu otići u Zadar i vratiti se u istome danu jer im je svakodnevna povratna brodska linija već tjednima ukinuta, a kao jedina veza s ostatkom svijeta ostavljena im je trajektna linija – dva puta tjedno. Ni tada, međutim, Rivanjci, kao ni mještani susjednoga otoka Sestrunja ne mogu otići u Zadar obaviti nužnu kupovinu i eventualno otići k doktoru, te se nakon obavljenoga vratili na svoj otok. Plovidbeni red, kojim hrvatski brodar Jadrolinija trenutačno spaja s kopnom ova dva otoka je takav da trajekt za Sestrunj i Rivanj vozi ponedjeljkom i četvrtkom i to na način da prijepodne polazi iz Zadra na navedene otoke, a u poslijepodnevnim satima se vraća u Zadar. Takav itinerar prilagođen je posjetiteljima otoka kojih sada tamo nema niti ih treba biti, a nikako otočanima kojima je ta linija i namijenjena.
– U Zadar možemo doći samo ponedjeljkom i četvrtkom, ali se istog dana ne možemo vratiti na otok nego moramo u gradu ostati nekoliko dana do povratka kući, kaže ogorčeno jedna mještanka Rivnja.
To znači da Rivanjci i Sestrunjci, kada dolaze u Zadar obaviti neku neodgodivu obavezu – a ona često uključuje opskrbu osnovnim potrepštinama, ukoliko u Zadru nemaju vlastiti smještaj moraju tražiti prenoćište, tj. boravak. Ovi otočani, dakako, uglavnom u Zadru imaju obitelji, najčešće djecu, unuke, ali u doba zaraze nije baš uputno da dolaze k njima i borave danima u istome kućanstvu, tim više jer je riječ o starijim ljudima, često i kroničnim bolesnicima.


Nema iznimaka oko propusnica
Kako nevolja često nije samo jedna, uz navedeni problem, Rivanj i Sestrunj koji administrativno pripadaju Općini Preko, a ne Gradu Zadru poput nekih drugih udaljenijih otoka, trebaju i propusnicu. Tako je nastala situacija da žiteljima Rivnja i Sestrunja za odlazak u Zadar u kupovinu treba propusnica, dok primjerice stanovnicima Molata, Ista, Silbe, Premude propusnica za Zadar ne treba.
Oko ovih problema obratili smo se Stožeru Civilne zaštite Zadarske županije, s pitanjem mogu li se zbog navedenoga stanovnici Sestrunja i Rivnja izuzeti od obveze posjedovanja e-propusnice kada odlaze u Zadar, poput mještana onih otoka koja su administrativno pod Gradom Zadrom, te stoga ne trebaju propusnice.
– Općina Preko izdaje svima propusnice koji podnesu zahtjev i koji imaju valjan razlog za propusnicu. Prema Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, odlaskom iz jednog grada ili općine u drugi grad ili općinu potrebna je propusnica. Stoga bez propusnice stanovnici navedenih naselja ne mogu doći u grad Zadar, navodi u svome odgovoru načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije i zamjenik zadarskoga župana Šime Vicković, dok nas po pitanju eventualne izmjene sadašnje trajektne linije za ova dva otoka, županijski Stožer upućuje na Općinu Preko s napomenom da bi »ovakav zahtjev mjesni odbor ili Općina Preko trebali uputiti Agenciji za obalni linijski pomorski promet kao i Jadroliniji.«




Utorkom im konačno uvode povratnu liniju
Općina Preko je, kako navodi načelnik Jure Brižić, svjesna ovog problema koji stanovnike Rivnja i Sestrunja muči već tjednima, te je, ističe, poduzela sve kako bi se problem riješio.
– Od početka restrikcija vezanih za obalni linijski pomorski promet zbog epidemije koronavirusa, bili smo upoznati s ovim problemom, te smo u dogovoru s Mjesnim odborom Rivanj odmah Agenciji za obalni linijski pomorski promet uputili prijedlog da se za otok Rivanj uvede brzobrodska linija koja bi stanovnicima Rivnja zbog kupovine namirnica i lijekova, te eventualno za neke druge potrebe omogućila odlazak u Zadar i povratak u istom danu, kaže načelnik Općine Preko Jure Brižić, te dodaje kako za razliku od Rivanjaca, stanovnici Sestrunja već godinu dana imaju riješenu opskrbu namirnicama na način da u dogovoru s Mjesnim odborom Sestrunj na otok jedan do dva puta tjedno dolazi kombi dostava koja je sufinancirana od strane Općine Preko, te je takav način opskrbe nastavljen i u doba krize s koronavirusom.
– Sukladno zajedničkom zahtjevu Mjesnog odbora Rivanj i Općine Preko, navodi dalje načelnik Brižić, jučer je (utorak op.a.) Agencija za obalni linijski pomorski promet izdala suglasnost, te na svojim stranicama objavila izmijenjeni red plovidbe kojim je obuhvaćen otok Rivanj. Sukladno objavljenom plovidbenom redu polazak iz Rivnja je utorkom u 08.50 te povratak iz Zadra u 14.00 sati, pa će na ovaj način otočanima biti omogućen odlazak u Zadar za obavljanje opskrbe namirnicama i sl. u jednom danu, kaže Brižić, te dodaje kako je ovo privremeno rješenje, uz nadu da će restrikcije što prije završiti i da će se i plovidbeni redovi što prije normalizirati, potvrđujući da je problem s dosadašnjim nepovoljnim plovidbenim redom, kada su u pitanju ovi otočani, riješen, te će Rivanjci moći u jednome danu do zadarskih dućana, ali i dalje s propusnicom.
 


Predsjednici MO mogu printati propusnice


Načelnika Brižića upitali smo i kakva je procedura s dobivanjem e-propusnica za mještane Rivnja i Sestrunja s obzirom da je uglavnom riječ o vremešnim ljudima koji nisu toliko vješti u služenju modernom tehnologijom, te su često bez internetskog, a na Rivnju i mobilnog signala.
– Što se tiče procedure dobivanja e-propusnica, ona je donesena na nacionalnoj razini i javno je poznata, te je ista za sve stanovnike, s tim da smo za otoke Rivanj i Sestrunj od početka u kontaktu s mjesnim odborima, te je dogovoreno da se svi oni koji nemaju mogućnosti ili vještine korištenja moderne tehnologije, mogu obratiti predsjednicima svojih mjesnih odbora koji će to zatražiti u njihovo ime, te će im nakon odobrenja e-propusnicu isprintati i dostaviti, pojašnjava načelnik Brižić i dodaje da je cilj nacionalnog Stožera civilne zaštite, a u suradnji sa županijskim i lokalnim stožerima, zaštititi stanovnike otoka, a posebno malih otoka kao što su Rivanj i Sestrunj, na kojima živi 99 posto starijeg stanovništva koje spada u rizičnu skupinu što se tiče zaraze koronavirusa.
– Navedene restrikcije idu upravo u prilog otočanima kojima se na taj način pomaže u zaštiti od zaraze jer ne želimo niti pomisliti što bi se dogodilo da netko tko putuje donese virus na tako mali otok s pretežno starijim stanovništvom, kaže Brižić i dodaje da su do sada s otoka Rivnja i Sestrunja imali 19 upućenih zahtjeva za izdavanje e-propusnice, te 16 odobrenih e-propusnica.
– Za svaki zahtjev kontaktira se predsjednik mjesnog odbora kako bi se provjerila stvarna potreba za napuštanje prebivališta ili dolaska na otok, te na taj način izbjegla bilo kakva manipulacija s propusnicama. Tako smo npr. imali zahtjev osobe s prebivalištem u Zadru koja je predala zahtjev za e-propusnicu za dolazak na Rivanj zbog skrbi o starijim roditeljima, ali je provjerom s mjesnim odborom utvrđeno da spomenuti roditelji ne žive na Rivnju tj. da na navedenoj adresi nitko ne stanuje. Taj zahtjev je odbijen upravo iz razloga kako bi se onemogućili nekontrolirani i nepotrebni dolasci na otok, te zaštitilo otočane od moguće zaraze koronavirusom. Općina Preko u stalnom je kontaktu s mjesnim odborima Rivanj i Sestrunj s kojima imamo odličnu suradnju, te zajednički djelujemo kako bismo onemogućili širenje epidemije koronavirusa te sačuvali zdravlje svih nas. Zajednički uočavamo i rješavamo eventualne poteškoće i probleme kako bismo svima osigurali normalno funkcioniranje u ovoj izvanrednoj situaciji i nadamo se da će ova epidemija što prije završiti kako bi se i naši životi što prije vratili u normalu, naglašava načelnik Jure Brižić.