Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Impresivna zbirka koja govori više od tisuću riječi

16.04.2021. 10:30


U Gradskoj je loži jučer svečano otvorena izložba »Lijepa naša Hrvatska« posvećena hrvatskom turizmu. Izložbu organizira Hrvatsko filatelističko društvo Zadar, a autori su Igor Černigoj i Ivica Ivković. Riječ je o vrhunskoj izložbi na kojoj je izloženo više od 2 000 poštanskih markica koje prikazuju materijalnu i nematerijalnu baštinu Hrvatske, sve ljepote naše prirode i uspjehe poznatih sportašica i sportaša.


Od pustih ulica do izložbe
Na otvorenju izložbe istaknuto je kako je izdavanje poštanskih markica nezaobilazan čin u uspostavljanju hrvatske države kao suverene zemlje svijeta. Poštanske marke su izaslanici države čije ime nose i promicatelji nacionalnog ugleda, njima se očituje državna neovisnost i pripadnost međunarodnim tijelima, a svoje mjesto nalaze i u mnogim zbirkama i muzejima. Pogledom na poštansku marku tijekom proteklih 30 i više godina uočava se sve što Hrvatska ima i čime se ponosi.
– Krivac za pokretanje ove izložbe je pandemija koronavirusa. Često sam posljednjih mjeseci šetao pustim ulicama grada i razmišljao o tome koliko je turista zbog pandemije propustilo svjedočiti ljepotama naše zemlje. Zato smo ovu izložbu i posvetili hrvatskom turizmu i nazvali je »Lijepa naša Hrvatska«, kaže Černigoj, jedan od autora izložbe.
U povodu otvorenja izložbe autori su javnosti predstavili kolekciju markica, od kojih su neke starije i od 30 godina.
– U sklopu izložbe predstavljeno je oko 2500 markica na 500 izložbenih listova koje su uglavnom nastale tijekom zadnjih tri desetljeća. Države, čija je Hrvatska kroz povijest bila dio, nisu koristile poštanske markice kao sredstvo prezentacije ljepota i povijesti Hrvatske. Ovo je jedna od najvećih filatelističkih izložbi ikad održanih u Zadru, ističe Černigoj.


Simboli hrvatske povijesti, kulture i prirode
– Prema mojem skromnom mišljenju, već sam pogled na ovu impresivnu zbirku govori više od tisuću riječi. Kad je izložba napokon postavljena do kraja bili smo iznenađeni ljepotom i kvalitetom materijala koje smo odabrali. Filatelija je vrlo specifična. Važnost naših kolekcija često shvaćamo tek u trenutcima kao što je ovaj, kada markice izvadimo iz naših albuma i prezentiramo ih široj javnosti. U ambijentu kao što je Gradska loža, u prisutnosti onih koji poštuju hrvatsku baštinu i smisao filatelije, sva ljepota Hrvatske prezentirana na markicama dobije još veću važnost, govori Černigoj u svoje ime, i u ime svog suradnika i autora izložbe, Ivice Ivkovića.
Posjetitelji izložbe imat će priliku vidjeti velik broj markica koje su izradili renomirani hrvatski umjetnici, kao i naučiti ponešto o povijesti izdavanja poštanskih markica sa simbolima hrvatske povijesti, kulture i prirodnih bogatstava. Za sve zaljubljenike u povijest hrvatskog sporta, dio izložbe je posvećen i najpoznatijim ambasadorima Hrvatske – našim trofejnim sportašicama i sportašima. Tako je dio markica posvećen povijesnim uspjesima Janice i Ivice Kostelića, uspjesima tenisača Gorana Ivaniševića te mnogi drugi događaji iz bogate hrvatske sportske povijesti.
– Hrvatska je mlada država. Sve ljepote naše zemlje dobrim su dijelom tijekom povijesti bile zanemarivane i nedokumentirane u formi poštanskih markica. Još uvijek nije izdano niti blizu dovoljno markica koje bi obilježile sve važne događaje i osobitosti Lijepe Naše. Sve nas je to motiviralo da iskoristimo vrijeme, kojeg smo imali napretek u vremenu pandemije i započnemo dug proces odabira markica za izložbu. Na ovaj način odlučili smo se, u ovim nesigurnim vremenima, predstaviti impresivnu zbirku markica koja će svakog domaćeg i stranog gosta podsjetiti kako se nalazi u lijepoj zemlji, ističe Černigoj.
Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2021. godine, u Gradskoj loži na Narodnom trgu.




Brojni motivi
​Na prekrasnim poštanskim izdanjima mogu se vidjeti mnogi hrvatski gradovi, događaji iz hrvatske povijesti, najpoznatiji primjeri spomeničke i arhitektonske baštine, hrvatske autohtone pasmine, brodovlje, svjetionici, hrvatsko podmorje, hrvatska etno i nematerijalna kulturna baština, nacionalni parkovi i parkovi prirode, hrvatska flora, gastronomija, kao i naši trofejni sportaši.
Dio zbirke na izložbi su i markice posvećene pastoralnom pohodu Pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj (1994., 1998. i 2003.) i Pape Benedicta XVI. (2011.) te izuzetno lijepa izdanja posvećena Marijanskim svetištima u Hrvatskoj.