Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Longin: U Zadarskoj županiji rekordan investicijski ciklus od tri milijarde kuna

16.04.2021. 09:50


Ovogodišnji Dan Zadarske županije, 16. travnja, obilježit će se u specifičnim uvjetima pandemije, zbog čega će izostati brojna događanja koja Županija inače redovito organizira povodom svojih dana. No iako neće biti uobičajene svečane sjednice Županijske skupštine, uz epidemiološke mjere održat će se kratka ali tradicionalna svečanost dodjele županijskih nagrada za životno djelo i godišnjih nagrada laureatima.


Unatoč krizi povećana zaposlenost
Usprkos teškoj godini, današnji 28. rođendan Zadarske županije njeni žitelji ipak dočekuju s optimizmom i vjerom u skoriji dolazak boljih dana, prije svega u stabilniju epidemiološku situaciju koja će povoljno utjecati na sve segmente života. Takvo uvjerenje dijeli i zadarski župan Božidar Longin koji ističe da unatoč izazovnoj godini mnogi pokazatelji u Zadarskoj županiji daju itekako razloga za optimizam.
– Iza nas je jedna vrlo zahtjevna godina i općenito razdoblje koje je promijenilo brojne naše navike. No, svaka kriza prilika je za novi početak i zato vjerujem da nas čekaju bolji dani. Veseli me što je u Zadarskoj županiji i u doba najveće krize zaposlenost ne samo očuvana nego i povećana, a imamo i najveću stopu rasta BDP-a. Dakle, imamo razloga za optimizam, kaže župan Longin ponosan što se unatoč korona krizi, u Zadru i Zadarskoj županiji gradi na sve strane. Od sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina, vodovoda i odvodnje, ribarskih luka, do poduzetničkih inkubatora poput Centra za kreativne industrije na Relji koji je pred otvaranjem.


Snažna županija održivog razvoja
– Brojni projekti se provode kako u zaleđu tako i na otocima i priobalnom dijelu županije. U tijeku je rekordan investicijski ciklus od tri milijarde kuna koji je zalog sigurne budućnosti naših stanovnika jer se ovi projekti i realiziraju prvenstveno radi njih, kaže župan i ističe da su svi ostvareni projekti zajednički uspjesi svih koji u ovoj županiji žive i rade.
– Želimo snažnu županiju održivog razvoja i svakako nam je izgradnja vodovoda i odvodnje i dalje jedan od prioriteta. Nastavit ćemo raditi na projektima navodnjavanja, ribarske i poduzetničke infrastrukture, razvoja školstva i posebno zdravstva, jer nam je pandemija koronavirusa pokazala koliko nam je važan stabilan zdravstveni sustav i sigurnost građana. Dokazali smo da uspješno povlačimo europska i nacionalna sredstva, te smo već pripremili projekte za novu financijsku perspektivu EU kao i za sredstva iz Fonda za oporavak, najavljuje župan Longin čestitajući ujedno svim stanovnicima Dan Zadarske županije.




Ugovor s Ryanairom za uspješnu sezonu
Među novostima koje potiču optimizam je i vijest da će Zračna luka Zadar i ove godine biti baza Ryanaira, što je razveselilo brojne turističke djelatnike, ali i sve građane čiji prihodi uvelike ovise o turizmu. Irska zrakoplovna tvrtka letjet će iz Zadra od srpnja prema 37 destinacija, što ulijeva dodatnu nadu u još uvijek neizvjesnu predstojeću turističku sezonu.
– Ryanair nam je jedan od ključnih partnera i bilo je važno vratiti njihovu bazu u Zadar, premda je epidemiološka situacija i dalje dosta neizvjesna. To je zahtijevalo i određene financijske izdatke za sve nas na lokalnoj i regionalnoj razini, ali smo procijenili da je to važno, između ostaloga i kako bismo ohrabrili cijeli turistički sektor i dali im dodatnu nadu da će sezona biti uspješna, kaže župan svjestan da je nadolazeća ljetna sezona i dalje dosta neizvjesna, iako je ona prošla, u kojoj je Zadarska županija zabilježila najmanji pad turističkog prometa od svih na Jadranu, pokazala da možemo računati na tradicionalne goste iz susjednih zemalja koji do nas mogu stići automobilima.


Osigurati demografski napredak
– Ključni preduvjeti za ostvarivanje dobrih turističkih rezultata bit će percepcija sigurnosti destinacije i povoljna epidemiološka situacija. Dakle, moramo nastaviti brendirati našu županiju kao sigurnu destinaciju i zato je izrazito važno imati dobru epidemiološku situaciju i stabilan zdravstveni sustav, kaže župan, ističući kako moramo svi zajedno pokazati maksimalnu ozbiljnost i pridržavati se epidemioloških mjera jer o svakom pojedincu uvelike ovisi kakva će sezona biti.
Županija, općine i gradovi zajednički poduzimaju brojne aktivnosti kojima je cilj osigurati demografski napredak. Župan Longin podsjeća da je u proteklom mandatu povećan iznos rodiljnih naknada za što je Županija isplatila gotovo 10 milijuna kuna, a na godišnjoj razini tu je naknadu koristilo gotovo 1500 obitelji.
– Mladim obiteljima želimo i dalje osigurati što bolje životne i radne uvjete u našoj županiji. Stoga smo pripremili novi set demografskih mjera, a jedna od prvih bit će subvencija stambenih kredita za višečlane obitelji, kaže župan, dodajući da jedna od najvažnijih mjera osigurati djeci smještaj u vrtiću. Samo u protekle tri godine uloženo je više od 100 milijuna kuna za izgradnju ili rekonstrukciju vrtića u Zadarskoj županiji. Riječ je o ukupno 40 objekata po cijeloj županiji.


Skrb za stanovnike treće životne dobi
– Veseli me što su nove vrtiće dobila i neka naselja u našoj županiji koja ih do sada nisu imala. To je posebno važno za ravnomjeran razvoj županije i zato čestitam našim općinama i gradovima koji su imali kvalitetno pripremljene i dobro osmišljene projekte. Namjera nam je i da obitelji imaju prostor za aktivnosti sa svojom djecom u slobodno vrijeme pa županija planira u idućem razdoblju izgraditi i opremiti 40 dječjih igrališta u svim krajevima, otkriva Longin.
Također, županija svojim mjerama veliku pažnju pridaje skrbi o stanovnicima treće životne dobi.
– Sufinanciramo smještaj u privatnim domovima s 500 kuna mjesečno, a namjera nam je tu naknadu i povećati. Nedavno smo s ministrom Aladrovićem dogovorili financiranje izgradnje Hospicija na Babindubu te nova dva Doma za starije i nemoćne u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu za koje su općine pripremile projektnu dokumentaciju, kao i proširenje kapaciteta područnog objekta u Preku, najavio je još župan uz pohvale nedavne odluke hrvatske Vlade o COVID dodatku umirovljenicima.


U Polikliniku samo za opremu uloženo više od 50 milijuna kuna
Opća bolnica Zadar već je godinu dana predvodnik borbe protiv koronavirusa te je kroz ovo razdoblje morala reorganizirati svoje poslovanje, ali ono što je najvažnije, pacijenti to nisu previše osjetili.
– Naša bolnica, iako nema status KBC-a, pruža gotovo sve usluge ravnopravno s najboljim hrvatskim bolnicama. Važno je ulaganje u ljude, njihovu stručnost i obrazovanje, a na tome naša bolnica sustavno radi na čemu treba odati priznanje ravnatelju Željku Čulini i njegovim suradnicima. Uz sve to, posluju vrlo racionalno, financije su stabilne, koliko mogu biti u ovim uvjetima, kaže župan Longin te naglašava da uz namjeru da Zadar postane snažan regionalni zdravstveni centar neizbježno ide i zgrada Poliklinike.
Tako su u u protekle tri godine useljeni brojni odjeli, prvenstveno Zavoda za javno zdravstvo i Opće bolnice Zadar. Posljednje smo vidjeli otvorenje novog, modernog laboratorija gdje se uzimaju i obrađuju uzorci krvi, vrijednog 11 milijuna kuna, a smješten je u prizemlju Poliklinike.
– U zgradu Poliklinike, samo u zdravstvenu opremu do sada je uloženo više od 50 milijuna kuna. Značajno je podignut standard usluga te su osigurani bolji uvjeti i pacijentima i djelatnicima. Uskoro će useliti i hitna pomoć te dio ambulanti Doma zdravlja. Dugo smo čekali na nju, ali sada stvarno možemo biti ponosni, tvrdi župan uz napomenu će se, uz zgradu Dnevnih bolnica za koju je osigurano 50 milijuna kuna EU sredstava, uskoro početi graditi i nova zgrada Medicinske škole na Relji, za što je također osiguran europski novac.