Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Male otočne zajednice sve popularnije među stranim turistima u vremenu pandemije

16.04.2021. 11:30


Mali otoci diljem dalmatinske obale prošle su godine, zbog pandemije koronavirusa bili suočeni s velikim promjenama u turističkom poslovanju i opstanku poduzetnika u turizmu. Zatvaranje granica i ograničenja u putovanjima poremetila su planove za dolazak mnogim domaćim i stranim turistima vlasnicima kuća za odmor na dalmatinskim otocima.
Ove su sezone svi pametniji i spremniji za moguće probleme. Više je puta istaknuto kako će pozitivna epidemiološka slika i percepcija o sigurnosti destinacije uvelike utjecati na uspjeh turističke sezone.
Otočne destinacije sve se više nameću kao idealne destinacije za odmor u prirodi, bez gužve i straha od zaraze koronavirusom. Digitalni nomadi, koji zbog prirode svog posla nisu vezani za jedno mjesto, i najveći dio poslovanja obavljaju preko računala, sve više biraju male otočne zajednice i boravak u prirodi kao savršenu protutežu inače užurbanom poslovnom životu.
Za informacije o očekivanjima za nadolazeću sezonu kontaktirali smo Lindu Žunić, predsjednicu Turističku zajednice otoka Silbe.


Bilo je prošle godine i slatkih briga
Iako je pandemija koronavirusa paralizirala veliki dio turističkog poslovanja u prošloj godini, male otočne zajednice su profitirale zbog udaljenosti od kopna i pružanja pretežito privatnog smještaja, u kojem korisnici objekta mogu odlučiti koliko se i kako žele izolirati od drugih, i tako zaštititi od zaraze koronavirusom.
– Iako je prošlogodišnja sezona završila ranije nego inače, relativno smo zadovoljni postignutim. Diljem otoka ima oko tisuću kuća, većinom vikendica, koje su u vlasništvu otočana, sugrađana iz drugih dijelova zemlje i stranca, najviše Slovenaca. Mnogi od njih su iskoristili stanje s pandemijom kako bi se maknuli od gužvi i zaštitili od zaraze. Nakon što su u kolovozu prošle godine, na snagu stupila ograničenja i zatvaranje granica u inozemstvu, mnogo posjetitelja je napustilo otok, što je uvjetovalo rani završetak turističke sezone. Turistička vreva je prošle godine općenito počela kasnije, predsezona nije bila na razini ranijih godina, dok je špica ljetne sezone prošla vrlo dobro s obzirom na stanje u svijetu. Imali smo i slatkih briga prošle godine. Često nam se znalo dogoditi da posjetitelji nisu mogli pronaći slobodni smještaj, jer su bili mišljenja da neće biti mnogo zainteresiranih za boravak na otoku usred pandemije, kažu nam iz Turističke zajednice.


Sezona – barem kao prošla
Od ove se sezone, što zbog donesenih mjera i planova, što zbog činjenice da su ljudi diljem svijeta željni klasičnih odmora i putovanja, očekuje puno. Hrvatska je već prepoznata kao popularna i sigurna destinacija za odmor u vremenu pandemije. I na otoku Silbi se nadaju kako će njihova turistička ponuda biti mamac za posjetitelje koji žele odmor u prirodi i uživanje u kristalno čistom moru i plažama.
– Vjerujemo da će ovogodišnja sezona biti uspješna barem koliko i prošla. Nadamo se uspjehu unatoč pandemiji. Važno nam je da nam se ne ponovi situacija kao i prošle sezone, kada su posjetitelji počeli dolaziti kasnije nego prijašnjih sezona, a zbog ograničenja i zabrana putovanja morali otputovati ranije nego inače, poručuju iz Turističke zajednice Silbe.
Uskrsna putovanja, velikim su dijelom zbog ograničenja i zabrana putovanja u nama najvažnijim emitivnim zemljama, ove godine uvelike izostala.
– Mi smo na otoku relativno zadovoljni posjetima ostvarenima u vrijeme uskrsnih praznika. Na otoku je boravilo dosta ljudi, iako su to većinom bili vlasnici vikendica iz Hrvatske. Promijenila se struktura posjetitelja u predsezoni, tj. izostali su dolasci stranih vikendaša, objašnjavaju iz Turističke zajednice i kažu kako su zbog smanjenja prihoda u prošloj godini morali odgoditi realizaciju nekih već započetih projekata.
– U procesu smo restrukturiranja projekata. S obzirom na pandemiju i stanje na otoku, prednost se daje projektima koji unapređuju svakodnevni život lokalne zajednice, zaključuju iz Turističke zajednice otoka Silbe.