Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mršić: Na kraju smo imali sreće i okrenuli utakmicu

16.04.2021. 06:43


Ostvariti ostanak u regionalnoj ligi, i to kolo prije kraja, dostignuće je koje nisu uspjeli ostvariti mnogi prethodnici Veljka Mršića na klupi Zadra. Zato je i odjeknula prekjučerašnja na muku izborena, ali i iznimno slatka, pobjeda nad Cibonom jer je izborniku Hrvatske pošlo za rukom nadmašiti i Danijela Jusupa i Antu Nazora koji su prethodne dvije sezone s teškim tegobama ulazili u zadnje kolo abaligaške sezone. Jusup je lani trebao ispasti da se nije spasonosno ukazao lockdown pred završni čin u Beogradu kontra C. zvezde, dok je Nazora dočekao repesaž s MZT-om preko kojeg se na kraju potvrdio regionalni status. Stoga, posao koji Mršić obavlja u svom mandatu na Višnjiku itekako se može okarakterizirati uspješnim jer čovjek je uspio već ostvariti dva cilja, a sezona tek ulazi u svoju završnicu s lovinom koja se sanja dugih 13 godina u gradu košarke.


Mavra poput Lillarda
Naravno, kako je svaki put do uspjeha isprepleten preprekama, tako su na mnoge barijere igrači Zadra naišli i u naizgled najednostavnijem srazu s Cibosima ove sezone. Zagrepčani su u Krešin dom stigli desetkovani, s tek osam igrača u rosteru, nakon teškog dvoboja na Gripama dva dana ranije. K tome, poslije uvodnih 20 minuta »Vukovi« su zapravo više izgledali poput janjaca pred klanje jer je Zadar autoritarno stigao do velikih 16 prednosti, pokazavši igru s kojom su sigurno zadovoljni bili i oni najkritičniji njegovi navijači. Zabiti 57 koševa u 20 minuta je NBA doseg, gađati tricu osam od 11 bilo je za rubriku vjerovali ili ne, i sve to u utakmici koja se mora dobiti, a barem brojni simpatizeri kluba s Višnjika znaju kako su obično izgledale slične »biti ili ne biti« utakmice prethodnih sezona. Umjesto očekivane bitke na terenu, mogla se u prvom dijelu gledati uglavnom »run and gun« košarka, dok je nastavak zato ponudio potpuno drukčiju priču. Ponovno se Zadranima dogodio neobjašnjiv pad u igri, a gosti su osjetili svoju šansu koju su i iskoristili s čak 20 razlike napravljenih u nešto manje od 17 minuta. Cibona je povela s četiri poena (77:81), našavši se nadomak velikog pothvata, ali onda je nerijetko ove sezone kritizirani kapetan Dominik Mavra odlučio pokazati zašto je baš on jedan od najplaćenijih igrača u svlačionici. Kada već nije uspio u subotu u Draženovom domu pogoditi za pobjedu iskupio se fenomenalnom »clutch« završnicom u stilu razigravača Portlanda Damiana Lillarda. Čak 13 koševa izrežirao je kapetan u te završne tri i pol minute, ubacivši tri trice, dva bacanja i ključni floater za 93:90, uz malu pomoć Justicea i Cartera, s čim se ipak nekako uspjelo stati Cibosima na rep. Epilog koji je sigurno zadovoljio i skinuo veliko breme s leđa trenera Mršića.
– Čestitam igračima što su kolo prije kraja ostvarili još jedan cilj ove sezone. Prvo poluvrijeme je bilo napadački dosta dobro, no nismo imali dovoljno energije cijelu utakmicu dok smo u obrani bili na nivou ispod onoga što inače pružamo. U drugom poluvremenu se dogodila ta naša standardna zadnja četvrtina, iako je i treća četvrtina bila već na tragu toga. Cibona je odigrala fantastično, i ostvarilo se ono što se često događa kad se u rosteru nađe mali broj igrača, no na kraju smo imali sreće i okrenuli utakmicu u našu korist. Vidjeli smo fantastičnu partiju Mavre na našoj strani, s druge strane isto tako odličnu izvedbu Prkačina, i mislim da možemo biti sretni što smo imali priliku vidjeti takve dvije individualne predstave dvojice domaćih igrača, a nismo imali priliku dugo vremena tako nešto vidjeti. Čestitam mojim igračima na ostanku u ligi i Ciboni na dobroj partiji – u jednom dahu je strateg Zadra oslikao događanja u utakmici koja je svakako potvrdila nekonzinstentnost igre njegovog tima, što ih prati od samog početka sezone.


Neobjašnjivi padovi
Od savršenog do katastrofalnog u 40 minuta, i to je sigurno veliki problem za kojeg Mršić zapravo i nema konkretno objašnjenje, kao ni rješenje.
– Mi nismo Budućnost ili C. zvezda pa da možemo imati jedan kontinuitet u igri. Svakako radimo na tome da sve to izgleda puno bolje, no događaju nam se ti padovi. Do kraja sezone ćemo napraviti sve da ti padovi budu manji i rjeđi, ali definitivno je to nešto što nam se događa već sedam do osam mjeseci, još od početka sezone, i to nije slučajnost. Istina je da nismo uspjeli riješiti taj problem, ali teško je bilo što pametnije reći na tu temu. Igramo sa svim igračima kako bi došli što svježiji u završnicu utakmice i kako bi ostali što svježiji za kraj sezone, da se igrači ne potroše i da se ne daj Bože u ovom rasporedu ozlijede. Možda je to jedan od uzroka padova u pojedinim trenucima – kazao je za kraj Mršić koji će barem na tom problemu moći poraditi u narednom sedmodnevnom razdoblju bez utakmica pa se na Višnjiku mogu, sada bez abaligaškog Damoklovog mača iznad glave, u miru pripremati za pohod na naslov prvaka Hrvatske.




Mavra se izjednačio s Banićem
Uz pobjedu vrijednu ostanka u ligi, sraz Zadra i Cibone ostat će zapamćen i po nesvakidašnjem učinku kapetana Dominika Mavre koji je utakmicu zaključio s ukupnom valorizacijom od 47 indeksnih poena. Učinak od 33 poena, pet skokova, pet asistencija, dvije ukradene lopte, devet pretprljenih prekršaja uz tek dvije izgubljene lopte okrunio ga je za MVP-a 12. kola, a s tim se postignućem kapetan Zadra uspio izjednačiti s dosadašnjim klupskim rekorderom Markom Banićem koji je ostvario identičnu valorizaciju u 19. kolu sezone 2004./05. u pobjedi (98:75) nad Geoplin Slovanom. Koliko zapravo »piza« Mavrina predstava kontra Cibone potvrdit će i podatak da je to najbolja ovosezonska individualna izvedba jednog igrača u ABA ligi, a u šest zadnjih sezona samo su dvojica igrača uspjela ostvariti bolju valorizaciju u jednoj utakmici. Ante Žižić u dresu Cibone s 56 indeksnih poena u 4. kolu sezone 2016./17. protiv MZT-a, te Cedevitin Jaka Blažić s valorizacijom 48, sezone 2019./20. u 12. kolu protiv Mege. Rekord drži današnji trener Budućnosti, Dejan Milojević, koji je 2004. godine u dresu podgoričkog kluba protiv Lovćena imao 59 indeksnih poena, a na drugom mjestu je Amerikanac Chester Mason koji je 2010. za Široki kontra Cedevite ostvario valorizaciju 57.


Mršić: Onuaku će biti kažnjen, za rezervni dres pitajte našeg ekonoma
Veliko zanimanje predstavnika »sedme sile« na konferenciji za medije izazvala je neprimjerena reakcija Chinanua Onuakua koja se dogodila pri rezultatu 75:73, na šest minuta do kraja. Amerikanca je nakon jedne izgubljene lopte Mršić povukao na klupu koji je onda nezadovoljan svojom igrom rasparao dres, što je potez koji se svakako kosi s kodeksom ponašanja jednog profesionalca.
– Ne znam, to nisam vidio. Sigurno će biti kažnjen po klupskom pravilniku ako je to napravio. U svakom slučaju nedopustivo ponašanje za jednog profesionalca – prokomentirao je Mršić nepodopštinu Onuakua, a pomalo ga je iznenadio upit je li bio spreman rezervni dres da se odlučio Amerikanca vratiti na parket.
– Kriva sam osoba za ponuditi odgovor na to pitanje. To treba upitati našeg ekonoma Perića. Ako zna…