Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Traži se prioritetno cijepljenje za trgovce, građevinare i grobare

16.04.2021. 13:11


Hrvatska gospodarska komora (HGK) zatražila je u petak da se na listu za prioritetno cijepljenje uvrste djelatnici u trgovini i graditeljstvu te oni koji svakodnevno rade sa zaraznim medicinskim otpadom i na grobljima , budući da su izravno ugroženi pandemijom covida-19. 
Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher ističe kako su zaposleni u trgovini, a posebno oni koji rade u prodavaonicama, puno više izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom, odnosno mogućnost potencijalnog širenja zaraze je veća.
"Dolazi turistička sezona, a trgovci su itekako važni u ukupnoj turističkoj ponudi zemlje, posebno kada znamo da će postotak procijepljenosti populacije turistima biti jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije“, poručio je Zaher.
Navodi da je u djelatnosti trgovine u 2020. godini bilo ukupno 205.655 zaposlenih, odnosno da 15,2 posto svih zaposlenih u pravnim osobama. Najviše je bilo zaposlenih u trgovini na malo i to njih 115.352.
Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj naglašava da je u građevinskoj djelatnosti aktivan velik broj djelatnika koji su u izravnom međusobnom kontaktu i u doticaju s velikim brojem ljudi, a nisu u mogućnosti držati se propisanog razmaka.
"Sanacija šteta i obnova nakon elementarne nepogode uzrokovane potresom dodatno su aktivirali građevinsku djelatnost stoga smatramo kako i građevinske djelatnike treba uvrstiti u akcijski plan za cijepljenje zajedno s ostalim prioritetnim skupinama, ali nakon što se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici“, poručila je Čagalj.
HGK je zatražila prioritetno cijepljenje i za zaposlene u poduzećima koja rade sa zaraznim medicinskim otpadom kao i za one što se bave održavanjem groblja, ukopima, organizacijom sprovoda i srodnim djelatnostima.
Naime, djelatnici tvrtki koji su u svakodnevnom kontaktu sa zaraznim medicinskim otpadom u kontaktu su i s otpadom koji je potencijalno inficiran s koronavirusom i trebalo bi ih se, kažu u komori, tretirati jednako kao i pomoćno osoblje u samim bolnicama i zdravstvenim ustanovama. Radi se o samo šest tvrtki na području čitave Hrvatske koje zapošljavaju 174 djelatnika.
Djelatnici tvrtki koji se bave održavanjem groblja i srodnim djelatnostima jedni su od najugroženijih skupina jer operativno postupaju s pokojnicima preminulima od posljedica bolesti Covid-19 kao i s velikim brojem obitelji i ožalošćenima na sprovodima, a kako se uglavnom radi o manjim tvrtkama ne postoji mogućnost organiziranja  smjenskog rada, upozorava HGK.