Traži se prioritetno cijepljenje za trgovce, građevinare i grobare

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Hrvatska gospodarska komora
Autor: 
Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher ističe kako su zaposleni u trgovini, a posebno oni koji rade u prodavaonicama, puno više izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom
Davorin VIŠNJIĆ/ PIXSELL
Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher

Hrvatska gospodarska komora (HGK) zatražila je u petak da se na listu za prioritetno cijepljenje uvrste djelatnici u trgovini i graditeljstvu te oni koji svakodnevno rade sa zaraznim medicinskim otpadom i na grobljima , budući da su izravno ugroženi pandemijom covida-19. 

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher ističe kako su zaposleni u trgovini, a posebno oni koji rade u prodavaonicama, puno više izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom, odnosno mogućnost potencijalnog širenja zaraze je veća.

"Dolazi turistička sezona, a trgovci su itekako važni u ukupnoj turističkoj ponudi zemlje, posebno kada znamo da će postotak procijepljenosti populacije turistima biti jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije“, poručio je Zaher.

Navodi da je u djelatnosti trgovine u 2020. godini bilo ukupno 205.655 zaposlenih, odnosno da 15,2 posto svih zaposlenih u pravnim osobama. Najviše je bilo zaposlenih u trgovini na malo i to njih 115.352.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj naglašava da je u građevinskoj djelatnosti aktivan velik broj djelatnika koji su u izravnom međusobnom kontaktu i u doticaju s velikim brojem ljudi, a nisu u mogućnosti držati se propisanog razmaka.

"Sanacija šteta i obnova nakon elementarne nepogode uzrokovane potresom dodatno su aktivirali građevinsku djelatnost stoga smatramo kako i građevinske djelatnike treba uvrstiti u akcijski plan za cijepljenje zajedno s ostalim prioritetnim skupinama, ali nakon što se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici“, poručila je Čagalj.

HGK je zatražila prioritetno cijepljenje i za zaposlene u poduzećima koja rade sa zaraznim medicinskim otpadom kao i za one što se bave održavanjem groblja, ukopima, organizacijom sprovoda i srodnim djelatnostima.

Naime, djelatnici tvrtki koji su u svakodnevnom kontaktu sa zaraznim medicinskim otpadom u kontaktu su i s otpadom koji je potencijalno inficiran s koronavirusom i trebalo bi ih se, kažu u komori, tretirati jednako kao i pomoćno osoblje u samim bolnicama i zdravstvenim ustanovama. Radi se o samo šest tvrtki na području čitave Hrvatske koje zapošljavaju 174 djelatnika.

Djelatnici tvrtki koji se bave održavanjem groblja i srodnim djelatnostima jedni su od najugroženijih skupina jer operativno postupaju s pokojnicima preminulima od posljedica bolesti Covid-19 kao i s velikim brojem obitelji i ožalošćenima na sprovodima, a kako se uglavnom radi o manjim tvrtkama ne postoji mogućnost organiziranja  smjenskog rada, upozorava HGK.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno