Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trijumf obitelji Bonja, Raljević, Filipi i Ušalj

15.05.2011. 22:00
Trijumf obitelji Bonja, Raljević, Filipi i Ušalj


Scenarij svečanosti obljetnice ŠRD-a uprizoren je na način klupskog natjecanja njegovih članova, seniora i juniora. Natjecalo se u četiri kategorije, i to: juniori U-16 sa obale, juniori U-21 iz brodice, seniori iz brodice te vankategornici falshing natjecatelji gdje su ukomponirani nečlanovi kluba na osnovi posjedovanja neke ribolovne dozvole


Saljsko sportsko ribolovno društvo “Kornat” obilježilo je protekle subote bogatim programom 30. godišnjicu svoga  postojanja i uspješnog djelovanja u ovoj sredini.  
Tri decenija života ove asocijacije bila su ispunjena brojnim eko-akcijama, klupskim  natjecanjima, sudjelovanjem  članova na regionalnim,  državnim i europskim nadmetanjima, pružanjem domaćinstva natjecanjima različitog ranga od regionalnog  do državnog. Ovo društvo je  imalo dva vremenska perioda  djelovanja, i to u prvoj fazi  koja je trajala do ranih devedesetih kada je ono privremeno zamrlo i drugoj koja  je započela njegovom obnovom  prije par mjeseci u kojoj  je već ostvarilo niz događanja  i aktivnosti. U svojoj prvoj  dekadi ŠRD je sudjelovalo na  brojnim natjecanjima, kako  lokalnog tako i međunarodnog karaktera, te je i iz svojih  redova iznjedrilo i europskog  prvaka. U tom vremenu, tijekom osamdesetih godina  prošlog stoljeća, članovi  društva su uredili i posuvremenili istezalište za remont  svojih brodica u mandraću  saljskog porta.
Vaganje i bodovanje  ulova
I u ovih nekoliko mjeseci  renesanse ponovnog djelovanja upriličili su niz ekoloških  akcija čišćenja obale i podmorja u svome akvatoriju,  educiranja pomlatka, osposobljavanja novih voditelja brodica i tomu sličnih…  
Scenarij svečanosti obljetnice ŠRD-a uprizorili su na  način klupskog natjecanja  njegovih članova, seniora i juniora. Natjecalo se je u četiri  kategorije, i to: juniori U-16  sa obale, juniori U-21 iz brodice, seniori iz brodice te vankategornici falshing natjecatelji gdje su ukomponirani  nečlanovi kluba na osnovi posjedovanja neke ribolovne  dozvole: sportske, dnevne,  povlastice za mali ribolov i  slično.
U ranu zoru 59 prijavljenih  natjecatelja se sa svojim brodicama, artima i dobrom  ješkom zaputilo prema Telašćici da bi zauzeli svoje  “pošte” prethodno dobivene  “brušketom” (ždrijebom).  Varljivu ribarsku sreću su iskušavali na terenu tijekom cijelog jutra i dopodneva, te se u  rano popodne trijumfalno i s  pjesmom vratili u matičnu luku. Fascinantno je po sredini  saljske vale imponirala slika  njihovih brodica pri uplovljavanju skupljenih alaj-vezom  jedna do druge, a na palubama istih bratski zagrljaji ribiča združenih pjesmom.
Nakon pristajanja i dolaska  u porat prišlo se vaganju i  bodovanju ulova čime je ravnao sudac pristigao iz SRD  “Donat” iz Zadra. U konkurenciji juniora do 16 godina  nastupilo je 7 natjecatelja, a  najuspješniji su bili: (pojedinačno) Filip Raljević koji je  “ulovio” prvo mjesto s 1.525  bodova, pratio ga je Stipe Grbin s 800 bodova, dok je treći  u toj kategoriji Paško Dominis  sa 605 bodova; a ekipno: Filip  Raljević – Mihovil Maras s  1.775 bodova, Stipe Grbin –  Paško Dominis s 1.405 ulovljenih bodova, te Filip Bonja  – Jakov Raljević s 260 bodova.
Četiri natjecateljice
U nešto starijoj kategoriji  juniora do 21 godine bila su 4  natjecatelja, te su se po uspjehu i sportskoj sreći rasporedili ovako: (pojedinačno)  1. Frane Raljević s 395 bodova, 2. Sebastijan Jagić s 370  bodova, 3. Šime Ušalj s 350  bodova, dok je ekipni poredak  ovdje bio: najuspješniji Frane  Raljević – Šime Jagić sa 765  bodova, a iza njih Šime Ušalj –  Duje Burin s 515 bodova.
Kod seniora su najuspješniji  bili u pojedinačnoj konkurenciji Marin Kapitanović koji je  s 5.385 bodova osvojio prvo  mjesto, zatim Marin Burin s  5.535 drugi te Nikica Raljević  treći s 5.100 bodova. Ekipno  najbolji bili su Marin Kapitanović – Nikica Raljević s  10.935 bodova, Marin Burin –  Tomislav Buturić s 10.195 bodova, Siniša Krpić -Roko Finka s 3.570 bodova. I naposljetku, u falshing kategoriji  koja je prvi put primijenjena  na ovom saljskom natjecanju  najuspješniji su bili: 1. Jerko  Maras s 5.430 bodova, 2. Luka  Filipi s 4.065 bodova, 3. Šime  Filipi s 3.480 bodova. Ekipno  najbolji bili su Jerko Maras –  Paulo Kolbas (8.480 bodova)  pa Branko Filipi -Luka Filipi  (6.465) te Šime Filipi – Neda  Bonja (4.590).
Recimo i to da je najveći  ulovljeni  primjerak,kantara  od 975 grama, iz mora “digao”  Marin Kapitanović.
Svojevrsni i dražestan kuriozitet ove “ribičije” činile su  četiri pripadnice ljepšeg spola  u vrsti natjecateljica: Natalija  Šešelja, Iva Ušalj, Neda Bonja  i Neda Mihić, koje su organizatori džentlemenski u finišu darovali buketom crvenih ruža. Natalija Šešelja je  pak kao najuspješnija juniorka u U-16 kategoriji nagrađena ribičkim štapom.
Priznanja zaslužnima
Ovom prigodom je uručena  posebna nagrada nazvana  Najpothvat Goranu Jagiću i  njegovoj ekipi za neobično  plovilo, splav “Kontiki”. Taj  splav, čije štofano jedro pokreće snaga vjetra, simbolizirao je i asocirao na onu  robinzonsku upornost  preživljavanja na moru usprkos svim Scilama i Haridbama  kroz koje su prolazili pučinski  ribari stoljećima. Tu svezu s  morem generacijski nadovezanu najboljim primjerom je  uobličilo to što i na ovom  natjecanju su uspjeh pobrale  različite generacije jedne obitelji. Kod mlađih juniora uspješan bio Filip Bonja, unuk  nekadašnjeg europskog prvaka Neda Bonje, zatim Filip  Raljević kod juniora, a njegov  otac Nikica kod seniora, otac i  sin Branko i Luka Filipi u  natjecateljskom paru, te Vojko Ušalj i njegova kći Iva u  različitim kategorijama…
Na prigodnom domjenku  prilikom dodjele medalja i  pehara najuspješnijim, sadašnji članovi su ujedno nastojali komemorirati prošlost  svoje asocijacije i odati priznanje zaslužnim pojedincima  za opstojnost i razvoj kluba.  Posthumno je ovom prigodom  dano priznanje dvojici prvih  predsjednika saljskog ŠRD-a,  njegovom utemeljitelju, kap.  barbi Ivi Švoriniću i Srećku  Karinja, preminulim vrijednim podupirateljima kluba  Šimi Buturiću, dugogodišnjem rukovoditelju tvornice Mardešić, Mariju Marasu,  prvom i najuspješnijem načelniku Općine Sali i ravnatelju  PP Telašćica te istaknutim članovima kluba Slavku Dominisu i Vinku Buturiću. Za izradu kronološki sistematizirane  foto-monografije priznanje su  dobili njeni autori Ante Frka i  German Grbin, a za ukusno  izvezenu klupsku zastavu časne sestre Kažimira Lovrić i  Marijana Cvitanović iz redovničke družbe Služavki Malog  Isusa. Uručena su priznanja  institucijama i gospodarskim  subjektima za njihovu potporu, sponzorstvo i podupirateljsku aktivnost kluba tijekom svih godina postojanja.
Prava ribarska fešta i  ugođaj uslijedio je u smiraj  dana kada je od ulovljene ribe  pripremljena famozna saljska  gastro delicija od brudeta  spravljenih na živoj vatri naloženoj u “fangu” na rubu porta. A bolji tek je svojom ugodnom pjesmom začinila  šibenska klapa Romansa, dok  je sav večernji ugođaj bio dekoriran raskošnim vatrometom.