Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Na Kornatima čak 350 bespravnih građevina

15.05.2012. 22:00
Na Kornatima čak 350 bespravnih građevina


Od ukupno 806 građevina u NP Kornati inspekcija je za njih 350 izdala rješenja o uklanjanju. No, objekte koji se nalaze u zonama tradicijske gradnje moguće je legalizirati ukoliko se usklade sa prostornim planom


Od 806 građevina u Nacionalnom parku Kornati njih čak 350 je nelegalno. Utvrdila je to građevinska inspekcija koja je proteklih tjedana obilazila otoke nacionalnog parka, pročešljala svaku uvalu i usporedila zatečeno stanje sa zračnim snimkama iz 2006., 2011. i 2012. godine. Građevinske “crne točke” u Nacionalnom parku, poput Smokvice, Opata i Žakna, jučer su brodom obišli čelni ljudi inspekcijske službe Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja; pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Davorin Oršanić, načelnik Odjela inspekcijskog nadzora Domomir Pavelić te viši građevinski inspektor Damir Čenić. Na terenu se zateklo svega, od potpuno nelegalno izgrađenih kuća, restorana, probijanja dozvoljenih gabarita manjim ili većim nadogradnjama, pa do nezakonitih pomoćnih objekata u koje spadaju i zahodi, roštilji, štale, mala pristaništa.
Probijanje gabarita
Najdrastičniji primjer nezakonitog zahvata u prostor jest restoran na otoku Žakan koji je izgrađen na mjestu staroga, no dozvoljeni gabariti su drastično probijeni, a kako se gradnja nastavila usprkos zabranama inspekcije, investitor Marina Hramina i njen direktor Bruno Dragičević prije 20-ak dana su i kazneno prijavljeni.
– Investitori nisu poštovali projekt u izvedbi i vidite i sami koliko je to izgrađeno. Takvi objekti koji toliko odstupaju od gabarita tretiraju se kao objekti bez građevinske dozvole. Dosta je rekonstrukcija i nadogradnji na Kornatima, no ne tolike veličine – kazao je Domomir Pavelić.
Na Žaknu je, navedeni su primjeri, izdano 14 inspekcijskih rješenja o uklanjanju za 14 kuća sa 10 pomoćnih objekata, u Opatu za pet kuća sa pet pomoćnih objekata te sedam mulića, u Koromašnoj se vodi postupak za devet kuća sa pet pomoćnih objekata, a na Smokvici 27 postupaka za nelegalne kuće.
Za Nacionalni park Kornati 2003. godine donesen je prostorni plan i njime je striktno određeno gdje i kakve građevine mogu biti – do 65 kvadrata u zonama tzv. tradicijske gradnje u kojima se nalaze objekti izgrađeni do 1968. godine koji se vode kao zakoniti. No, mnogi se toga nisu držali te su svoje objekte širili ili gradili nove van tih zona.
– Inspekcijski nadzori trajali su tri tjedna tijekom kojih su inspektori obišli sve uvale, dali broj svakoj građevini i usporedili stanje sa avio snimkama iz 2006., 2011. i 2012. godine. Pregledano je ukupno 806 građevina, pozivaju se vlasnici na saslušanja i izdaju rješenja o uklanjanju građevina ili njihovih djelova. Bit će ih oko 350. Dio nelegalnih građevina vlasnici će moći ozakoniti, one građene na području tradicijskog naselja i koje se mogu uklopiti u prostorni plan, dio ih ima nekakav akt o gradnji, dio nema nikakve dozvole. To je još u postupku te ćemo kroz dva, tri tjedna objaviti kompletne podatke – rekao je doministar Oršanić.
Neki objekti nužni
Neven Baus, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati, ističe da njihovi djelatnici stalno kontroliraju stanje u parku, pa u slučaju nelegalnih gradnji obavještavaju inspekciju. Veli da ima prostornih ekscesa, poput restorana na Žaknu, ali i dosta kuća i pomoćnih objekata koje je domicilno stanovništvo radilo jer su im nužni za život i takvima bi trebalo, poručuje, dopustiti da ih pokušaju legalizirati. Isto upozorava i načelnik Općine Murter Kornati Ivan Božikov, a s obzirom na izjavu doministra za inspekcijske poslove Davorina Oršanića, većini će i biti omogućena legalizacija. No, njih stotinjak koji su izgrađeni izvan zona tradicijske gradnje neće se nikako moći legalizirati. Njih će se rušiti, a kada će bageri na otoke, za sada nitko ne želi odgovoriti.


Oršanić: Crta se jednom mora podvući




Za područja nacionalnih parkova ne vrijedi Zakon o legalizaciji, čiji je novi prijedlog upravo u javnoj raspravi, nego Zakon o prostornom uređenju i gradnji prema kojemu se objekti mogu ozakoniti ukoliko su unutar građevinskih područja, rekao je doministar Oršanić. Dodaje da vlasnike ne žele onemogućiti u korištenju prostora, ali da ono mora biti kontrolirano te se crta jednom mora podvući i uvesti red u prostor.


SVE I SVAŠTA


Inspektori su na terenu zatekli potpuno nelegalne kuće, kuće prvelikih gabarita, pomoćne objekte i mala pristaništa