Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odbijen Mladićev zahtjev za odgodom suđenja

15.05.2012. 22:00
Odbijen Mladićev zahtjev za odgodom suđenja


Suđenje nekadašnjem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću ipak će danas početi pred Haškim sudom uvodnim govorom tužitelja, unatoč očajničkim Mladićevim pokušajima da se početak suđenja odgodi. Suđenje Mladiću predzadnje je haško suđenje – preostalo je jedino suđenje Goranu Hadžiću koje će početi 16. listopada – ali ujedno i posljednje “veliko” haško suđenje, koje privlači pozornost svih glavnih svjetskih medija.
Mladićevi odvjetnici Branko Lukić i Miodrag Stojanović pokušavaju na sve načine ishoditi odgodu početka suđenja svom branjeniku, tvrdeći da obrana nije imala dovoljno vremena za pripremu, niti je na vrijeme dobila pristup ključnim dokumentima tužiteljstva. Međutim, predsjednik Haškoga suda Theodor Meron jučer je odbio Mladićeve sve zahtjeve. Sudsko vijeće kojem predsjeda Nizozemac Alphons Orie, koji je sudio i u prvostupanjskom dijelu postupka protiv hrvatskih generala, danas u devet sati u sudnici 1 započet će proces Mladiću, jer u Haagu dobro znaju da bi svaka odgoda zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženika mogla ugroziti dovršetak suđenja. Mladić je za vrijeme 16-godišnjeg bijega doživio najmanje dva moždana udara, ima probleme s pamćenjem i oduzeta mu je desna strana tijela.
Posljednji zahtjev za šestomjesečnom odgodom šesti je uzastopni takav zahtjev što ga je podnijela Mladićeva obrana, nakon što je prošlog tjedna zatražila izuzeće suca Orieja, kojeg je Mladić želio izbaciti iz postupka jer smatra da bi kao državljanin Nizozemske, čiji je bataljun suodgovoran za pokolj u Srebrenici, mogao biti pristran.Tužiteljstvo je u predmetu protiv Mladića najavilo ispitivanje čak 413 svjedoka, dok je Mladićeva obrana najavila da neće imati uvodnu riječ.
Prvi na popisu svjedoka je Elvedin Pašić, koji je 1992. godine preživio strijeljanje 150 ljudi u selu Grabovica kod Kotor Varoša, a na popisu je još pet svjedoka koji su preživjeli masovna strijeljanja, zatim predstavnici međunarodne zajednice u BiH, kao i strani ratni izvjestitelji, među kojima su ratni izvjestitelj Sky News-a Aernout van Lynden, koji će posvjedočiti o svom doživljaju opsade Sarajeva, te Ed Vulliamy, nekadašnji ratni reporter Guardiana.
Mladić je optužen za četiri udružena zločinačka pothvata, tako da će nakon uvodnog dijela i suđenje biti podijeljeno na četiri segmenta. U prvome je riječ o etničkom čišćenju Bošnjaka i Hrvata 1992. godine s teritorija na kojem su Srbi željeli proglasiti Veliku Srbiju, koje je poprimilo razmjere genocida. U drugom se Mladiću sudi za opsadu Sarajeva, najdulju opsadu nekog grada u modernoj povijesti, u kojoj je ubijeno 12 tisuća Sarajlija, dok se treći i četvrti segment odnose na uzimanje pripadnika UN-a za taoce te genocid u Srebrenici, u kojem je pogubljeno 8000 Bošnjaka. Dakle, optužnica Mladića u 11 točaka tereti za dvostruki genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.