Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Silicone Soul ponovno u Zadru!

15.05.2017. 22:00
Silicone Soul ponovno u Zadru!


Nakon gotovo 10 godina, Silicone Soul ponovno dolazi u Zadar. Ove subote u Q baru gostuje Graeme Reedie (dio dvojca) u sklopu posebnog izdanja „Less is more” programa. Uz njega nastupit će i domaćoj publici već poznati Butters i Toni Kostijal.
Bivši punk rockeri imena Silicone soul zajahali su elektronski house val i svojom eklektičnom prezentacijom tech-housa servirali su okus soula disco house naciji. Za sve ljubitelje elektronike, čiji glazbeni background korijene vuče iz “dobrog, starog rock & rolla”, škotski funky dance dvojac koji se krije iza imena Silicone Soul bit će posebno interesantan. Craig Morrison i Graeme Reedie dolaze iz Glasgowa, samo im je 26 godina, a iza sebe već imaju potpisan ugovor s vodećom škotskom izdavačkom kućom SOMA Recordings (koju vodi Dave Clarke), fantastičan debi album A Soul Thing i singl Right On, Right On koji je tijekom 2001. godine doslovno pomeo dancefloorove klubova diljem svijeta.
Craig i Graeme upoznali su se još u školskim klupama, njihovo prijateljstvo seže daleko do njihove 11. godine. Zahvaljujući zajedničkim osobinama pravih lokalnih huligana, te zajedničkim glazbenim interesima, njihovo prijateljstvo prolazilo je kroz mnoge mladenačke faze, a jedna od njih je i punk rock faza, koja ih je dovela do osnivanja rock & roll benda koji se zvao Dead City Radio. Rasprodane gaže i ekstatična publika nagoviještali su perespektivnu rock ‘n’ roll karijeru, no kao što to obično biva, jedna sasvim slučajna stvar promijenila je sve. Prijelomni trenutak u njihovoj glazbenoj karijeri dogodio se u lokalnom klubu Arches, gdje je Craig čuo svoje rock ikone Primal Scream kako izvode elektronski house show. Bio je to trenutak kada su ova dva “punk odmetnika” shvatila da je dance ritam nešto što ih produhovljuje i ispunjava, i njihov sljedeći cilj bio je jednostavan: “stvarati svoju glazbu, snimati ploče i širiti pozitivan vibe”.
U potrazi za partyjima, gladni elektronskog sounda, Craig i Graeme proputovali su čitavu Škotsku, zamijenivši vojničke hlače i čizme za obične majice i sunčane naočale. Električne gitare zamijenjene su gramofonima, i ovaj dvojac koji je u glazbi osjećao “dušu” počeo je sa svojim prvim gažama. Korak od punka do housea možda izgleda prevelik i pomalo nezgrapan, no kako dečki sami kažu: “House i punk dijele istu energiju, opasnost i neizvjesnost, a istovremeno su jednostavni u svome cilju – obraćanje gomili, obraćanje publici i širenje pozitivnih vibracija koje postižu odličnu reakciju”.
U razgovoru sa Craigom i Graemeom najčešće možete čuti riječi kao što su “vibe”, “mood”, “feeling”, što oni sami objašnjavaju rečenicom kako “je underground zapravo osjećaj, stav”.
Iako su singlom „Right On!” zagrebali površinu mainstreama, ono čemu Silicone zapravo teži jest – vraćanje u samu dubinu pripadanja house glazbe – vraćanje u zavodničku tamu klubova.
Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 50 kuna, dok je na dan događaja cijena 70 kuna.