Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

BURA KAKVA SE NE PAMTI U SVIBNJU Posolica uništila sve što je zeleno

16.05.2019. 09:45
BURA KAKVA SE NE PAMTI U SVIBNJU Posolica uništila sve što je zeleno


Odnila bura i posolica lozu, javlja Branimir vinogradar iz  Novigrada. Lišće na  mladicama pocrnilo, a vrhovi se objesili. Nije bura odnila vinograde samo u Novigradu. Još je gora situacija u  okolici Ražanca gdje su olujni udari velebitske bure podizali more i solili ne samo  vinograde, već i netom posađeno povrće.
Posolica je stari znanac  ravnokotarskih vinogradara i  voćara, ali nikada u ovo godišnje doba i u ovoj količini.  Zna posolica napraviti štetu  tijekom cvatnje koštičavog  voća u ožujku, ali nikada u  svibnju. Što će još biti do  berbe teško je prognozirati.


Nezapamćeno u  svibnju
Kakva je situacija nakon  obilja kiša, bure i niskih temperatura pokušala je saznati  naša ekipa koja se je tijekom  utorka uputila u ravnokotarski prostor. Prvo treba svratiti ispred dućana da se dobiju  informacije. Ali ispred  dućana nema nikoga. Bura  je sve prikovala uz toplu  peć.
– Polovica svibnja, a ložim  kao usred zime,  govori Šime  kojeg sam zatekao u dućanu  gdje je svratio kupiti kruh i  pivo koje će popiti ovaj puta  kući.
Idemo, kaže,  kod mene na  marendu, gdje čete manitati  po ovoj buretini. Nešto ćemo  suhog narezati, a za ručak  moja Kate leša pulastra pa  možete ostati. Pulastar je domaći, do jutros je trčao po  dvorištu i skakao po kokošima, govori Šime zabundan kao usred zime.
Zahvaljujemo Šimi jer prvo posao, a poslije uživancija.


Trišnje padaju, jagode  trunu
Vozeći u pravcu Islama  pogled seže na Velebit čija  kapa je okovana oblacima, a  snijeg se je spustio gotovo do  polovice. Moglo bi biti problema ukoliko stane bura  govorim mom suputniku  Anti, jer meteorolozi za vikend najavljuju još hladnije s  obiljem oborina.
Kud više oborina pogledaj  akumulaciju Grabovac koju  presijeca Jadranska cesta iz  koje se navodnjava Nova  Baštica, puna je kao čaša. Isto tako pune su sve akumulacije. Zimsko sušno razdoblje nadoknadile su posljednje kiše, pojašnjava Ante. 
Put nas vodi u Smilčić jer  smo dobili dojavu da zbog  kiša pucaju trešnje i na pojedinim sortama pojavila se je  bolest. Rane sorte trešanja  počele su rumeniti. Gdje po  koji plod je puknuo, ali pucanje nije najveći problem.  Problem je što zbog udara  bure još nedozreli plodovi  padaju s grana.
-Glede pucanja, situacija  je odlična, govorim Anti. Prije nekoliko dana vratio sam  se iz Podravine. Uzorni voćar  Sulimanac iz Pitomače odveo me je u svoj nasad  trešanja. Kako koja trešnja  zrije odmah puca. Vanjske  jagode kojih je najviše u virovitičkom kraju i upravo su  pred berbu masovno trunu.  Prava katastrofa.




Slijedi zaštita ljetnog  povrća   
Očito pravilo kojeg se generacijama drže povrćari da  sa sadnjom ljetnog povrća  početi kada nestane snježna  kapa na Velebitu ne važi.  Snježna kapa je nestala, ali  se je ponovo pojavila i to daleko veće.
Ljetno povrće: paprika,  rajčica, lubenica, dinja i ostalo za svoj rast i razvoj traži  dnevne temperature iznad  15 stupnjeva Celzijusa i temperaturu tla iznad 10.
Ovih dana temperature su  niže što se vidi na tek posađenim presadnicama.  Zbog slabog porasta uzrokovanog niskim temperaturama svi procesi u biljkama su  usporeni pa su usjevi izgubili  tipičnu zdravu zelenu boju.  Osim niskih temperatura na  slab porast ima vlažno gotovo mokro tlo. Nastati će problem sa zatopljenjem jer će  iscrpljene biljke biti laka meta brojnim biljnim bolestima.
Prskanje zaštitnim sredstvima i aminokiselinama te  prihrana biti će prvi zadatak  povrćarima kada se vrijeme  normalizira, pojašnjavam  mom suputniku Anti.


Bura povaljala cime  krumpira
Usjevi krumpira koji su  ovo proljeće bili više nego  odlični osjetili su udar bure  u znatnoj mjeri. Bura ih je  povaljala i polomila cime, a  kolike štete će biti od posolice znati će se za nekoliko dana.
I kada smo pomislili da  šteta na poljoprivrednim  kulturama od bure i posolice  nije većih razmjera stigle su  fotografije od Brankice Begonje iz Vira. Bura i sol  uništile su sve što je zeleno.  Najviše je stradala vinova loza i netom posađeno povrće.  Oštećene su voćke, a pod  udarima bure rušile su se  masline.
Kolike su štete zbog nezapamćenih nepovoljnih vremenskih prilika sredinom  svibnja znati će se za nekoliko dana. Neke štete su samo  trenutačne, ali moglo bi biti i  dugotrajnih. Bez obzira na  jačinu bure stabla voćaka i  maslina ostala su stajati na  svojem mjestu. Bez obzira  na veličinu krošnje i plitkog  korijena maslini je pomogla  dugotrajna suša.


Pucanje i  prskanje  trešanja
Veće količine oborina u dozrijevanju trešanja mogle bi  nanijeti štete u vidu pucanja  plodova i infekcije gljivom  uzročnikom truleži plodova (  Monilinia fructigena). Da bi  se štete umanjile potrebno je  obaviti prskanje jednim od  dozvoljenih pripravaka s najkraćom karencom: INDAR 5  EW (K-3 dana), SWITCH  62,5 WG (K-7 dana), TELDOR SC 500  K- 3 dana), LUNA EXPERIENCE ( K- 3 dana). Rabiti biostimulatore glede izlaska biljaka iz stresa.
S prskanjem pričekati kišu  koja će isprati sol s voćaka  jer u protivnom slučaju može  doći do ožegotina.


BIOSTIMULATORI
 Povrće  oštećeno  burom i  posolicom isprati  navodnjavanjem  metodom kišenja  i nakon toga  prihraniti i  obaviti zaštitu.  Uz zaštitna  sredstva rabiti i  biostimulatore u  obliku  aminokiselina da  biljke lakše  prevladavaju  stres.


ZAŠTITA VINOGRADA
 U zaštiti vinograda oštećenih burom i posolicom za suzbijanje peronospore rabiti pripravke na bazi bakra uz folijarnu prehranu i biostimulatore. Provjeriti kompatibilnost bakrenih pripravaka s folijarnim gnojivima i biostimulatorima.