Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DANI SEKSUALNOSTI 2019. Dugandžić: “Osjećao sam se kao korišteni automobil i žao mi je što se nisam cjelovito sačuvao za svoju ženu!”

16.05.2019. 12:39
DANI SEKSUALNOSTI 2019. Dugandžić: “Osjećao sam se kao korišteni automobil i žao mi je što se nisam cjelovito sačuvao za svoju ženu!”


Ako želite imati dobar seks u životu, onda pitajte o tome  onoga tko ga je stvorio. A to nije neki znanstvenik, već svemogući Bog.  Mi smo se pripremali za sakramentalni brak i predbračna čistoća možda  ima nekih poteškoća i izazova, ali nama je dala predivan temelj za predivan brak u kojem ljubav uvijek prevlada sve teškoće. Još smo zaljubljeni i  jedno drugom sve privlačniji, rekla je Sanja Dugandžić koja je sa suprugom Markom jučer održala predavanje Predbračna čistoća – izvor trajnog zadovoljstva i sklada u ljubavi.
Predavanjem na ovu i dalje kontroverznu temu, supružnici iz Osijeka  otvorili su devete po redu Dane seksualnosti koje organizira Udruga studenata psihologije Kasper.


Duhovna dimenzija seksualnosti
Raznolikost tema o kojima će se moći slušati u Kneževoj palači još sutra i preksutra, dotiču se gay roditeljstva, muškog i ženskog libida, biskesualnosti, razgovora u seksu, rizičnim ponašanjima kod adolescenata,  aseksualnosti; obogatio je i ovaj nesvakidašnji pogled mladog para.
Marko i Sanja su u braku pet i pol godina, imaju troje djece, od kojih je  najmlađi Patrik jučer sudjelovao na predavanju. Oboje su ranije živjeli  poput ostalih mladih ljudi, ali su se i prije no što su se upoznali, već oboje pojedinačno bili odlučili na predbračnu čistoću. Hodali su u čistoći  godinu dana i kako kažu, njihove obitelji, iako religiozne, nisu poticale  pa čak ni posve razumjele takvo ponašanje, ali su, naravno, poštivale  njihovu odluku.
– 'Kako će netko cijeniti tvoje DA, ako nisi prvo rekao NE' bila je jedna  rečenica koja me potaknula na odluku. To kratko NE je meni kasnije donijelo jedno veliko DA u braku. Seksualnost sad doživljavam na jednoj  novoj duhovnoj dimenziji. Mogao sam ja i ranije pričati o nekim dubljim  emocijama vezanim za žene, ali u svakom mi je odnosu to bila prva stvar  na listi prioriteta. Zato što smo taj nagon ostavili po strani, Sanja i ja smo  se mogli dublje povezati i bolje upoznati prije braka, kazao je Marko Dugandžić.
Sanja je željela poručiti ženama da trebaju cijeniti sebe i svoje dostojanstvo te kako ne zaslužuju da ih netko "isprobava" niti tko drugi zaslužuje da ga se "isprobava".


Čisto i nečisto
Iz publike je bilo niz pitanja, a jedno od njih je bilo i ono psihoterapeuta i psihologa, Ivice Milanje.
– U vezi i braku sa svojom suprugom nisam bio ni blizu čistoći, danas  imamo dvoje djece i svakim danom sve sretniji brak. Znači li to da je moje životno iskustvo nečisto? Mislite li da se ljudi koji ne prakticiraju predbračnu čistoću ne mogu dovoljno dobro upoznati i povezati i imati jako  dobar brak?, upitao je Milanja.
Marko je odgovorio kako riječ čistoća dolazi iz njihovih vjerskih uvjerenja budući da katolici smatraju da su predbračni odnosi grijeh, ali da  to ne sugerira da je netko prljav.
– Govorim iz svog iskustva i o svojim osjećajima, ne nametajući svoje  teze. Svatko ima svoj slobodni izbor. Ja sam se osjećao kao korišteni automobil i bilo mi je žao što se nisam cjelovito sačuvao za svoju ženu. Sudeći po svojim prijašnjim odnosima, moje je mišljenje da se bez predbračne čistoće parovi ne mogu dovoljno dobro upoznati i povezati, istaknuo je Marko.