Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ne spominju se uzalud “svibanjski ledeni sveci”

16.05.2019. 11:54
Ne spominju se  uzalud  “svibanjski ledeni  sveci”


Snježni pokrivač, niske temperature i jake škure bure koje su  posljednjih dana pogodile i Zadarsku županiju nanijele su podosta štete,  ali i zbunile stanovnike. Je li ovako naglo zahlađenje normalna pojava za  svibanj? Zašto do toga uopće dolazi i kada će se napokon vrijeme uskladiti s kalendarom, upitali smo meteorologa Duška Kraljeva.
– Priroda uvijek teži ka tome da se sve uravnoteži. Prvo smo imali dosta lijepog vremena, a malo bure u ožujku, zatim nadprosječno topao  travanj, pa je priroda to htjela nekako sve izbalansirati i donijela nam osjetno zahlađenje i jake škure bure koji svakako nisu primjereni za mjesec  svibanj, kazao je Kraljev dodajući kako to ne znači da se takva zahlađenja  nisu i prije događala.
– Događalo se to i prije. Ne baš tako često, pogotovo ne zadnjih godina,  ali nisu uzalud spominjani "svibanjski ledeni sveci" u pučkim izrekama.  Znali su se usred svibnja događati upadi hladnog, polarnog zraka koji bi  donio pad temperatura i vremenske situacije kakvima smo svjedočili posljednjih dana, kazao je Kraljev dodajući kako su najveće iznenađenje bile jake orkanske bure koje su nanijele puno štete, naoričto s lomljenjem  stabala i posolicom, a još su donijele i kišu.
– Zvali su nas ljudi da im je nanesena velika šteta na poljoprivrednim  zemljištima i kućama, vinogradi i masline bili su poliveni morskom pjenom punom soli, a stanovnici grada mogli su tu sol vidjeti po automobilima i na prozorima kuća, kazao je Kraljev.
Kraljev je najavio dolazak nove ciklone koja se očekuje u subotu navečer, no ovaj put bez bure i tolikog zahlađenja. Bit će juga, ali ta zračna  masa neće biti polarnog, već više atlantskog porijekla. Ciklona će trajati  do ponedjeljka, utorka, taman da malo opere ovu sol, kazao je Kraljev  dodajući da se vrijeme polako stabilizira, ali zaista polako jer ova hladna  fronta još uvijek kruži iznad većeg dijela Hrvatske, pa tako i iznad zadarskog područja. Bit će još dan, dva bure, ali prema kraju tjedna sve manje.  Sunčano i suho vrijeme očekuje nas u četvrtak, petak i veći dio subote,  temperature će ići iznad 20 stupnjeva, a onda do ponedjeljka pogoršanje. Nakon toga slijedi razdoblje ugodnog vremena, pa ćemo kraj  svibnja dočekati uz vrijeme uobičajeno za taj dio godine, otkrio je  Kraljev.