Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vlašić zadovoljan učinjenim, Sesar naglasio da sreća prati hrabre

16.05.2021. 07:20


Malo je nedostajalo da Puntamičani u petak navečer dođu do novog vrijednog trijumfa i izbore »majstoricu« za plasman u polufinale doigravanja prvenstva Hrvatske. Ponovno u oslabljenom izdanju, ovaj put bez pomoći Daniela Zovka i Filipa Jošića te s vidno iscrpljenim kapetanom Palčićem i nedavno oporavljenim Rašićem, Zadrani su do posljednje sekunde bili u igri protiv favorizirane Gorice. Dugo je »mirisalo« da će se ponoviti zadnje kolo HT Premijer lige kada su »Soniksi« bez pola momčadi iznenadili Šibenku i došli do povijesnog petog mjesta nakon ligaškog dijela prvenstva. Scenarij je bio sličan. Gosti su vodili većinu utakmice te se sredinom posljednje dionice odvojili na tri posjeda prednosti, da bi u samoj završnici uslijedio »ludi« nalet Puntamike koja je nadoknadila zaostatak i u posljednjim sekundama imala šut za pobjedu. Za razliku od okršaja s momcima s Baldekina kada je zadnju loptu dobio Dino Palčić i preko Freemana zabio za veliko slavlje u »Hramu košarke«, ovaj put je odgovornost preuzeo Sandro Rašić. Mladi Slavonac odlučio se tricom riješiti utakmicu, lopta je dugo letjela, no na koncu je zapela na obruču. Šteta, jer bio bi to novi vrhunac ponajbolje sezone u povijesti Sonika i trenutak koji bi možda i prelomio seriju protiv desetkovanih »Bikova«. Ipak, kada se podvuče crta, u Jazinama nemaju razloga za nezadovoljstvo. Poraz će zasigurno peći još nekoliko dana, no kada se glave ohlade, a mišići odmore, svi uključeni u ovosezonsku zelenu priču s ponosom će se moći osvrnuti na urađeno u proteklih desetak mjeseci.
– Za razliku od prethodnih susreta, prije svega u ligaškom dijelu natjecanja, Gorica u petak nije bila stopostotni favorit. Čini mi se da nas je upravo ta činjenica jednim dijelom sputala, pogotovo na samom otvaranju susreta. Dobro smo se pripremili i znali smo što trebamo raditi, ali u prvim minutama smo imali jako lošu realizaciju. Igrali smo na mahove i dugo nam je trebalo da uspostavimo tečnost u napadu, što je uvelike pomoglo gostima – kazao je nakon utakmice trener Sonika Hrvoje Vlašić.


Zadovoljni učinjenim
S obzirom na filmski scenarij koji smo po drugi puta u tjedan dana gledali u Jazinama, ostat će žal zbog propuštene prilike, no sama činjenica da su se Puntamičani još jednom vratili iz dvoznamenkastog minusa i u samoj završnici imali priliku doći do pobjede puno govori o karakteru momaka koji su za njih netom minule sezone nosili dres momčadi iz Jazina.
– Imali smo svoju šansu, doveli smo utakmicu na jednu loptu, no na koncu nismo uspjeli izboriti treći susret. Valja biti iskren i reći da je Gorica tijekom čitave sezone igrala na višoj razini. Prije početka doigravanja su nas tri puta dobili, sada još dva puta, i čestitam im na prolasku u polufinale – dodao je iskusni Zadranin.
Za rekapitulaciju sezone još je prerano. Treba sjesti i dobro analizirati sve napravljeno od početka priprema koje su u pravom abaligaškom ritmu počele još u ranim danima kolovoza, no jedna stvar je jasna. Napravljen je dobar posao.
– Imam samo riječi hvale za sve igrače i za klub generalno. Ovosezonski rezultat je sjajna stvar za zadarsku košarku te sam zadovoljan napravljenim – naglasio je Vlašić.
I Gorica je, valja i to kazati, u Zadar došla ozbiljno hendikepirana. Trener Josip Sesar nije mogao računati na trojicu bitnih igrača, među kojima i na startni dvojac iz centarske linije.
– Znali smo da će biti utakmica biti teška i »tvrda«, poput prve u Velikoj Gorici. Bili smo bez nekoliko bitnih igrača, a posebne probleme nam je stvarala činjenica da dvojica od njih igraju na poziciji »pet«. Ipak, ova pobjeda je zbog toga još i slađa – rekao je Sesar nakon plasmana u polufinale.


Kontrola skoka Gorice
Premda nisu mogli računati na Marka Bakovića i Krešimira Ljubičića, što im je ozbiljno narušilo koncepciju igre, »Bikovi« su ponovno nadskakali Zadrane. Imala je Gorica čak 11 uhvaćenih lopti više, te 16 drugih napada, što se na koncu pokazalo izuzetno bitnim u utakmici na mali broj poena.
– Čitavo vrijeme smo bili agresivni i napadali na skoku. Neću reći da su igrači Sonika nemarni po tom pitanju, no znali smo da imaju tendenciju čekati da im lopta padne u ruke. U prvom poluvremenu smo imali devet napadačkih skokova te smo na temelju toga izgradili dio prednosti – istaknuo je trener velikogoričkog sastava.
S druge strane, agresivnost u skoku i obrani nedvojbeno je odnijela dio napadačke mirnoće, što se posebno vidjelo u samoj završnici susreta kada su gosti promašili nekoliko otvorenih šutova i dozvolili povratak Sonika.
– Igranje s Mašićem, Savićem i Mazalinom na visokim pozicijama nas je dosta potrošilo jer su se čitavo vrijeme morali tući za poziciju s fizički puno jačim Gospićem i Šarlijom. Nakon što smo se odvojili na dvoznamenkastu prednost imali smo pet otvorenih trica, a niti jednu nismo pogodili. Da je barem jedna od njih pronašla put do domaćeg obruča, vjerujem da bi utakmicu puno lakše priveli kraju. Na koncu, možemo reći da sreća prati hrabre. Rašić je u posljednjim sekundama imao priliku donijeti pobjedu svojoj momčadi, a upravo bih za njega rekao da je jedini igrač koji u niti jednom trenutku ne smije ostati sam na šutu jer je fantastičan tricaš, no sreća nas je pomazila te smo došli do vrijednog trijumfa – zaključio je Sesar.