Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Hebrang: Građani ne znaju što potpisuju

Autor: Ivica Đikić

15.06.2010. 22:00
Hebrang: Građani ne znaju što potpisuju

Foto: Zvonko KUCELIN



Nastavlja se združeni udar Vlade i vladajuće stranke na sindikaliste koji su organizirali potpisivanje peticije za referendum protiv izmjena Zakona o radu, izmjena koje predlažu Banski dvori. Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang tako je s jučerašnje konferencije za novinare poslao upozorenje hrvatskoj javnosti da je sindikalna akcija poprimila dimenzije čiste političke borbe kad je potpis na peticiju stavio šef SDP-a Zoran Milanović.
– Smisao ovog sindikalno-političkog igrokaza jest u tome da se uspori gospodarski oporavak zemlje, a o oporavku uvjerljivo govore podaci kojima raspolažemo, te da se uspori hrvatski put prema Europskoj Uniji – kazao je Hebrang. Neki sindikalni čelnici, tvrdi on, pristali su na SDP-ovu političku manipulaciju, dok su građani koji potpisuju peticiju za referendum dezinformirani i ne znaju što zapravo potpisuju.
– Bezočna je laž da Vlada ukida kolektivne ugovore i da ukida radnička prava, rekao je HDZ-ov saborski zastupnik Boris Kunst.
Izmjene Zakona o radu, po njemu, ne znače jednostrano rezanje prava, nego potiču kolektivno pregovaranje: nigdje ne postoji situacija da su radnička prava zacementirana, ona su, po Kunstovim saznanjima, svugdje predmet pregovora, pogotovo kad se promijene gospodarske okolnosti. Hebrang je dodao da su sindikati u proteklih godinu dana devet puta odbili Vladine pozive na razgovore. – Ti isti sindikati, koji su sad upali u SDP-ovu paukovu mrežu, ne pitaju se gdje je bio Zoran Milanović kad je SDP-ova Vlada 2003. drastično kresala prava radnika. Ne razmišljaju o licemjerju jednog Slavka Linića koji svojedobno nije htio ni čuti za pregovore sa sindikatima, a sad nama drži lekcije – rekao je Kunst.
 


Strah u SDP-u


Linića je napao i HDZ-ov parlamentarac Krunoslav Markovinović.
– Linić govori da smo mi ustrašeni, a pogledate li malo bolje njegov izraz lica kad se govori o nabavci vatrogasnih vozila i nagibnih vlakova, vidjet ćete samo strah od onoga što se očekuje i što će uskoro doći – zaključio je Markovinović.