Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

FOTOGALERIJA: Petrčanci jasno poručili: “Rekli smo da ne može!”

16.06.2018. 13:31
FOTOGALERIJA: Petrčanci jasno poručili: “Rekli smo da ne može!”


Stotinjak mještana Petrčana svih generacija okupilo se jutros u centru mjesta, na platou ispred mula gdje je u tijeku izgradnja proširenog mula namijenjenog javnoj uporabi ali i parapetnog zida za koji dio mještana okoupljenih u Građanskoj inicijativi kaže da im zaklanja pogled na ono najvrijednije – najljepši zalazak sunca, more i modre otoke. Također, ističu da se takav projekt na pomorskom dobru ne uklapa u vizuru mjesta, da narušava njegov vizualni identitet, da ih nadležna tijela lokalne samouprave nisu na vrijeme obavijestila da je projekt stavljen na javni uvid čime im je oduzeto pravo i mogućnost da na vrijeme interveniraju, ali i da se sve radi mimo njihovih interesa. Već u pozivu na mirni prosvjed istaknuli su da potpisuju i petciju kojom se protive izmjenama prvobitnog plana uređenja obalnog pojasa u središtu mjesta koji nazivaju neobičnom građevinskom intervencijom na pomorskom dobru u središtu mjesta Petrčane koja je rezultirala konstrukcijom parapetnog zida od četiri metra nadmorske visine. Osvrnuli su se i na neuspješne pokušaje razgovora s predstavnicima gradskih, županijskih i dravnih institucija, te izrazili nezadovoljstvo što od Grada Zadra, konkretno gradonačelnika Branka Dukića i pročelnika Darka Kasapa nisu dobili niti kulturan odgovor na njihove brojne dopise, niti neku gestu koja bi bar bila pokazatelj dobre volje za razgovorom i sastankom na kojem bi im mještani mogli iznijeti svoju stranu priče i ukazati na ono što im nije po volji.
A što misle, glasno su izrekli te pokazali transparentima na kojima je, među ostalim pisalo: »Javno dobro, javni interes, a ne korištenje javnog dobra od strane interesne skupine« »Berlinski zid je pao, u Petrčanima se digao«, »Lungo mare, a ne gromade kamjenja u moru«, »Sunce ili beton?«, »Vratite nam pogled«, »Pravo na izlaz«, »Hitchcock je znao“, „Rekli smo da ne može!“… U ime Građanske inicijative Lidija Zečić je istaknula kako Petrčanci zasigurno znaju što je za njih bolje te da su unatoč političkim i drugim različitostima složni po pitanju parapetnog zida za koji tvrde da je previsok i da ne bi smio biti niti centimetra visočiji od starog, pred radove srušenog.
– Struka ne može biti razlog za ovo nespretno i neopravdano rješenje. Govorili su nam od 20 do 60 centimetara razlike u visini u odnosu na prijašnji zid, a sad imamo zid od četiri metra nadmorske visine. Kao mjesto nemamo puno atrakcija, ali imali smo barem horizont, kazala je Zečić koja je ujedno i inicijatorica online peticije protiv zida za koju je kazala kako ju je do sada potpisalo preko tisuću ljudi, a njih oko 400 onu klasičnu, na papiru.
Vilma Radman iz Mjesnog odbora Petrčane kazala je kako su Petrčane turističko mjesto sa hotelskim kompleksom i jako puno privatnog smještaja te upozorila da mnogi iznajmljivači, među kojima i ona sama, od turista koji tu godinama ljetuju dobivaju e-mailove u kojima ih pitaju je li moguće da se događa ono što su vidjeli putem interneta.
– Oni koji su došli i vidjeli radove na svoje oči, ne mogu vjerovati. Pitaju me – što ste napravili nakaradu? Pa mi više nećemo doći, kazala je Radman, a njezin sumještanin, Šime Gržan, umirovljeni pomorski kapetan, koji za sebe kaže kako je jedan od najstarijih živućih Petrčanaca ali i poznavatelj luka diljem svijeta budući da je desetljećima plovio morima, istaknuo je kako je vido svega, no da zida poput parapetnog koji se u Petrčanima gradi nije.
Velimir Čubrić, bivši predsjednik MO Petrčane požalio se kako mu mnogi spočitavaju da je u njegovu osmogodišnjem mandatu pogodovao primjerice Kraljevskim vinogradima pa da ih zovu Velini vinogradi, a onda spomenuo kako neki i za zid na mulu kažu da je Velin zid budući da je projekt rađen za njegova mandata.
– Prozivaju me neki da sam ja vidio projekt i da nisam reagirao. Ali ja vas uvjeravam da tog zida, pa ni wc-a nije bilo. Ja sam uvijek želio samo dobro ovom mjestu i samo pomoći da bude bolja. Eto, raspitao sam se malo i za zid. Ima jedna firma koja se time bavi i ovaj će se zid moći rezati, skratiti. Borit ću se za to, poručio je Ćubrić koji je godinama iz pozicije predsjednika MO tražio da se konačno koja kuna uloži i u Petrčane. Uređenje obale obećao im je još koncem 90-ih gradonačelnik Božidar Kalmeta, a imali su i podršku Zvonimira Vrančića koji i sam ima kuću u tom turističkom mjestu.
Ravnatelj Županijske lučke uprave, Davor Škibola, ujedno i predstavnik investitira ovog više milijunskog projekta, kazao je kako se u Petrčanima sve radi sukladno zakonima i prema napucima struke.