Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sva raskoš raznolikosti hrvatske kulturne baštine

16.06.2019. 17:20
Sva raskoš raznolikosti hrvatske kulturne baštine


Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Općine Pakoštane, Turističke zajednice i Ante Barešića iz visoko kategoriziranog kampa Oaza mira, te sponzora Nakićena, donatora i vrijednih volontera KUD Sveti Ante iz Draga organizirao je fascinantnu 3. Večer folklora "Dani svetog Ante".


Veličanstveni mimohod
– Velika hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj događaj održava treću godinu za redom, zahvalila se Bosiljka Stojanov, predsjednica KUD-a osnovanog prije tri godine, 14. svibnja 2016.
Drage su bile centar okupljanja oko 250 folkloraša koji su, svatko na svoj način, predstavili kulturnu baštinu svoga kraja, a mnogobrojni posjetitelji nisu skrivali oduševljenje. Prije samog početka programa održan je veličanstven mimohod koji je zaista predočio svu raskoš raznolikosti hrvatske kulturne baštine.
– Naš je zadatak ulagati i čuvati baštinu, prenijeti je na mlade naraštaje kako bi nastavili našu tradiciju i očuvali posebnosti kulturne baštine Općine Pakoštane, Zadarske županije i Republike Hrvatske. Naime, folklor i kulturna baština su temelj i identitet svakog naroda, kazala je Danijela Vulin, direktorica općinske Turističke zajednice i predsjednica KUD-a Pakoštane.


"Oj vi Drage misto rodno"
Pod voditeljskom palicom Igora Jelinića Tota nastupili su KUD-ovi: Pakošane iz Pakoštana, Jelenčanka iz Gornje Jelenske u općini Popovača, Vukšić iz Vukšića, Gradina iz Polače, Sv. Kata iz Zemunika, Luzarica iz Pridrage te domaćin KUD Sv. Ante iz Draga koji je usprkos ponešto okrnjenom sastavu za svoj nastup, ples, šetno kolo i zvonke pjesme "U jablana visokog", "Kad uveče ja iden iz bare" i "Oj vi Drage misto rodno" dobio velike aplauze nazočnih na Pijacalu u centru Draga.
– KUD Sv. Ante ima 60 članova triju generacija, od kojih je 21 član iz osnovnih i srednjih škola. U tri godine djelovanja, zabilježio je oko 40 nastupa. Prezentirali smo mjesto i nošnju u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru, kao i u televizijskim emisijama HRT-a "Dobro jutro Hrvatska" i "Lijepom našom" u Poličniku, nabrajala je Bosiljka Stojanov.




Jedna je Hrvatska
Pokazalo se da osim dobrih glasovnih mogućnosti imaju itekako dobar ritam u nogama, veliku volju i da u plesove unose puno dobre volje i pozitivne energije
– Sudjelovali smo i na 6. Međunarodnom susretu čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu, njemačkom gradiću nedaleko od Stuttgarta. Među 16 folklornih skupina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Švicarske osvojili smo prvu nagradu publike i treću nagradu eminentnog stručnog žirija, pohvalila se Stojanov, prva dama folklora u Dragama.
Večer folklora u Dragama privedena je kraju dodjelom zahvalnica predsjednicima KUD-ova (Josipa Tadić, Ksenija Špoljarić, Slavka Župan, Danijela Vulin, Mićo Ražnjević, Mirjana Zupčić) i izvođenjem zajedničke pjesme "Jedna je Hrvatska". Potom se uz bogat stol i pjesmu druženje nastavilo u Oazi mira.