Inscenacija predstave »Parada« kao izložba u pokretu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
SURADNJA Narodnog muzeja Zadar i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna
Radionica je koncentrirana na zajednički rad, a to je kostimografija, koja za inspiraciju ima predstavu Pabla Picassa »Parada«. Izložba je koncipirana na način da se predstavlja izložba u pokretu, tj. pokušali smo se inspirirati inscenacijom predstave »Parada«, otkriva Marija Šarić Ban
Marin GOSPIĆ
Kostimi plesača postaju dio izložbe

U atriju Kneževe palače, Narodni muzej Zadar je, u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar te uz pomoć Zadarskog plesnog ansambla, priredilo izložbu i performans »Cirkus parada«.
Izložbom i performansom predstavlja se rezultat stručnih radionica koje organizira Narodni muzej Zadar, a koje su osmišljene za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar. Rezultat je predstavljen konceptualnom izložbom crteža i fotografija »Od ideje do realizacije scenskoga kostima« i performansom »Cirkus Parada«, za koji su polaznici Zadarskog plesnog ansambla i učenici Plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa pripremili interpretaciju jedne scene iz predstave »Parada«, kojom će se predstaviti kostimi oblikovani na radionici. Kostimi će nakon performansa biti izloženi u atriju Kneževe palače.

Dugogodišnja suradnja

Na predstavljanju izložbe istaknuto je kako svi odjeli Narodnog muzeja Zadar već dugi niz godina ostvaruju suradnju sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, predstavljajući njihove izložbene projekte ili uključenjem škole u projekte i radionice osmišljene u Narodnom muzeju Zadar, kao što je i ovogodišnja stručna radionica. Nju je osmislila kustosica muzeja Marija Šarć Ban u suradnji s Pedagoškom službom Narodnog muzeja Zadar u Dizajnerskom studiju u razvoju - Etnološkog odjela.
- Naša dugogodišnja suradnja s Narodnim muzejom Zadar i ove je školske godine uspješno provedena. Budući da je ova godina bila teška i izazovna, jako smo radosni, jer smo pred sam kraj školske godine uspjeli ostvariti ovu izložbu. Ovom se prilikom zahvaljujem svima koji su sudjelovali u radionicama i organizaciji izložbe. Posebno se zahvaljujem našim profesoricama Kati Prskalo, Ireni Baković Marušić i Jeleni Franulović, koje su motivirale djecu u ovim teškim školskim okolnostima, rekla je Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Izložba u pokretu

Stručna radionica osmišljena je uz izložbu »Igra sporta i umjetnosti«, te je posvećena modernoj umjetnosti 20. stoljeća kao inspiraciji u suvremenim umjetničkim praksama na području likovne i scenske umjetnosti.
- Muzej već godinama provodi radionice za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, koje su bile vezane uz programe i zbirke muzeja. Ovogodišnja se tema počela oblikovati već prošle godine, kada smo radili radionicu o scenskoj i likovnoj umjetnosti uz pokret, što se lijepo nadovezalo na tematiku izložbe »Igra sporta i umjetnosti«, kao i na programe koji se rade u pedagoškoj edukaciji u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, rekla je kustosica Narodnog muzeja Zadar Marija Šarć Ban i dodala kako je stručna radionica koncipirana na način da obuhvaća sve, od ideje do realizacije.
- Koncentrirana je na zajednički rad, a to je kostimografija, koja za inspiraciju ima predstavu Pabla Picassa »Parada«, koja je svoju premijeru imala u Londonu 1919. godine. To je bila avangardna predstava, koja je obilježila smjer razvoja moderne umjetnosti. Izložba je koncipirana na način da se predstavlja izložba u pokretu, tj. pokušali smo se inspirirati inscenacijom predstave »Parada«. Učenici koji pohađaju smjerove slikarstva i dizajna odjeće, zajedničkim su radom stvorili jednu cjelinu, zaključuje Šarć Ban.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno