Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Pretežno pakleno«

16.06.2021. 10:08


Volimo ljetne vrućine, ali volimo i kada u lipnju malo kiši. Kako kaže narod, kad u lipnju kiša rosi, mnogo ona ploda nosi, započinje prognozu zadarski meteorolog Duško Kraljev, ukazujući i na uživanje u toplim danima, ali i na značaj kiše za poljoprivredu.
Dakle, prije ljetnih suša lipanjske su kiše itekako dobrodošle.
– Ljubitelji ljetnih vrućina doći će na svoje ovih dana jer ćemo ovaj tjedan, ali i sve do kraja mjeseca imati zaista prave ljetne temperature. Najviše dnevne temperature bit će iznad 30° C. U skladu s tim, porast će i temperatura mora. Još nema jakih vjetrova, bure noću i maestrala tijekom dana. Dakle, uz slabije vjetrove i visoku temperaturu zraka, porast će i temperature mora koje su sada 22°C. U danima koji slijede bit će 25°C, moći će se kupati i oni manje hrabri, saznajemo od Kraljeva koji dodaje da tijekom lipnja, prema dostupnim informacijama, ne bi trebalo biti nikakvih iznenađenja, tzv. neverina, kada je riječ o našem području.
Prodori sa zapada i sjeverozapada ići će sjevernije, tumači Kraljev, pa su neverini rezervirani za kopneni dio Lijepe Naše.
– Ovo su najdulji dani u godini. Iz relativno hladnog i neugodnog svibnja ušli smo naglo u ljeto. Izgleda da će ovo ljeto zaista biti pakleno, bar na našim zemljopisnim širinama, kazuje Kraljev i upozorava da je UV zračenje već sada vrlo visoko i da se valja paziti.
Uz nužni oprez, uživajmo u blagodatima ljeta, ljepoti i toplini mora i neka dugi dan bude iskorišten za radost.