Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Suvremena plesna predstava »Crveno kao zeleno« teži eksperimentu u izvedbi

16.06.2021. 10:15


Posljednja predstava prve zadarske plesne sezone u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla predstavit će splitsku plesnu scenu u kojoj glavnu riječ vode – Zadranke. Naime, Nikolina Dolfić, Lucija Zalović i Iva Burčul naše su sugrađanke koje su životni putovi odnijeli u Split gdje su, obzirom da je suvremena plesna scena u najvećem gradu Dalmacije jedva i postojala, osnovale i okupile se u umjetničkoj plesnoj udruzi Tiramola i tako dale zamah tamošnjoj suvremenoj plesnoj, izvedbenoj i kazališnoj umjetnosti. Predstava Crveno kao zeleno u izvedbi i produkciji plesne udruge Tiramola izvest će se u Kazalištu lutaka Zadar u subotu, 19. lipnja s početkom u 20 sati. Predstava je podržao Grad Split, a Plesnu sezonu Grad Zadar, a oba projekta podržavaju Ministarstvo kulture i Zaklada Kultura nova.
Suvremena plesna predstava Crveno kao zeleno teži eksperimentu u izvedbi i propitivanju isprepletenosti subjektivne slike svijeta ili sintetičkog okruženja u našim mislima i kolektivne svijesti, svijeta ideja kojim objašnjavamo postojanje pojmova, univerzalija, simbola i znakova te na koji način im pripisujemo značenja. Uzevši za polazište diferenciranu percepciju, tako pojam crveno može imati nebrojena značenja, asocijacije i konstrukcije, crveno kao krv, crveno kao potres, bordo crveno, enovrc, crveno kao broj jedan ili crveno kao slovo A (sinestezija, ideastezija, autistični savant), a može biti i crveno kao zeleno pitamo li daltoniste koji ne raspoznaju crvenu boju (pronotopi). Crvena i zelena boja provlače se kroz cijelu predstavu kao manje očit konstrukt koreografije; ali jasan impuls i sukreator scene. Plesači iscrtavaju plesni prostor, a tijela koja kreiraju koreografiju, odnosno koreografija koja kreira tjelesni pokret i dramaturgiju predstave konstruira se i gradi od kretanja, pokreta i gesti na tragu razvojnih faza djeteta. Koreografijom se naglasak stavlja na posredničku funkciju tijela i izvlači se potencijal osnovnih tjelesnih funkcija. Plesači koriste sva osjetila u kreiranju različitih tjelesnih senzacija i pridavanju značenja. Ulaznice se mogu rezervirati preko maila [email protected] ili facebook stranice Ansambla, ili kupiti direktno prije predstave na ulazu u Kazalište lutaka Zadar.


O predstavi
Autorice i koreografkinje: Nikolina Dolfić i Lucija Zalović
Umjetnička savjetnica: Iva Burčul
Izvođači: Klara Boraska,Ivana Dadić, Nikolina Dolfić, Sandra Duilo, Hrvoje Jakopović, Mirjana Kamber, Margarita Vuko, Lucija Zalović
Oblikovanje zvuka: Tonči Bakotin
Glazba: Ruzina Frankulin
Oblikovanje svjetla i tehnička podrška: Siniša Jakovčević
Kostimografkinja: Ana Marin
Scenografi: Ivan Mateljan i Branko Mateljan
Fotografija, video, trailer: Toni Wagner
Dizajn plakata i programskih knjižica: Goran Čače
Tisak plakata i programskih knjižica: Studio »Gost«
Produkcija: plesna udruga »Tiramola«
Pokrovitelj: Ministarstvo kulture RH i Grad Split
Rad plesne udruge Tiramola podržava Zaklada Kultura nova