Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Turisti trenutačno ne pokazuju veliki interes za izletničke ture

16.06.2021. 12:46


Na Poluotoku se može primijetiti osjetno više turista te smo odlučili provjeriti koliko su zainteresirani za izlete brodovima koji im se nude.
Naime, da nije pandemije prošla bi vjerojatno bila jedna od najboljih sezona za male brodare u Dalmaciji. Najavljivano je povećanje flote i rast broja zaposlenih. Ponavljali bi se prosvjedi zbog premalog broja vezova u gradskim i županijskim lukama. Industrija koja svake godine zaradi milijune, prošle je godine zbog pandemije koronavirusa dovedena do sloma.
– Realno, još uvijek ne možemo niti očekivati veliki interes za našim uslugama. Gostiju je i dalje osjetno manje nego što je znalo biti te se svi čine nekako nezainteresirani. Je li to zbog straha od zaraze koronavirusom, manjka financijskih sredstava ili zbog nečeg drugog, ne mogu procijeniti. Oni koje zanimaju ovakvi aranžmani nam sami dođu. Ne treba ih vući za rukav, objašnjava jedan od prodavača aranžmana te dodaje kako u razgovoru s potencijalnim klijentima uvijek objasni sva pravila ponašanja i epidemiološka ograničenja koja su na snazi.
– Većina brodova plovi smanjenim kapacitetima što za korisnike naših usluga znači da im je rizik od zaraze minimalan jer se u svakom trenutku može održavati propisana fizička distanca. Iako je za njih to dobra stvar, za brodare je loša, jer većina plovi smanjenim kapacitetom uz istu razinu troškova. Neki brodari forsiraju plovidbu cijelom flotom, iako posluju s minusom. Nadamo se da će ova sezona biti bolja jer smo prošle godine tek sredinom lipnja stavili štandove. Srpanj je bio na zadovoljavajućoj razini. To se sve promijenilo kada su nas Njemačka i Austrija stavile na crvenu listu pa su turisti u žurbi morali napustiti Hrvatsku, zaključuje prodavač izletničkih aranžmana.
– Nadam se da malen interes za izlete nije znak da će i cijela sezona proteći tako. Nadam se da će s protekom vremena broj turista sve više rasti pa ćemo biti u mogućnosti raditi procjene, rekla nam je jedna od bukerica.