Najbogatiji Hrvati svih vremena i podneblja

Slika korisnika asaric
TV SVEKRVA
I slušam u TV emisiji o povijesti bakarskog kaštela. »...a prvi vlasnici ovoga kompleksa« – kaže voditelj – »bili su...« I prije nego što je izgovorio tko, ja ga preduhitrim i glasno kažem »Frankopani!« »Pa, kako si znao« – zadivljeno me pitala moja prija
Vedran KARUZA
Bakar, iilustracija

SPREMITE SE ZA TEŠKU I NEIZVJESNU FINANCIJSKU BUDUĆNOST

Emisija se zove »Studio 4« i emitira se na Hrvatskoj televiziji. Gost je bio Neven Vidaković, po svemu što smo čuli ugledni hrvatski ekonomist, a s njim razgovara Petar Vlahov, a razgovor nije nimalo ugodan jer se govori o tome kako naša domovina financijski stoji, a po svemu sudeći, ne stoji baš najbolje i ništa nam se lijepo ne piše u bliskoj budućnosti. Nisam mislio gledati jer mi je doktor zabranio nerviranje (pravi doktor, a ne ovi novopečeni koji su doktorat stekli pismenim putem na školama sumnjive vrijednosti u sumnjivim zemljama), ali smo čuli nešto vrlo zanimljivo. Njemački je neki stručnjak upozorio svoj narod da nije dobro, da dolaze teška vremena i da treba stegnuti kaiš i biti pametan. Vlahov pita Vidakovića što o tome misli, zašto naši stručnjaci tako ne reagiraju nego se prave da je sve u redu, a ovaj odgovara nešto genijalno - »je li 300 tisuća mladih Hrvata emigriralo u Njemačku, ili je 300 tisuća mladih Nijemaca emigriralo u Hrvatsku?« Odmah sam se zainteresirao i poslušao, a ono što sam čuo me toliko razveselilo da sam odmah išao revidirati svoju financijsku situaciju i praviti planove za tešku i neizvjesnu budućnost. Naravno, tešku za poštena čovjeka, a ne za one druge kakvih imamo i prikoviše.

FRANKOPANI I ZRINSKI

Ima jedna baš zanimljiva stvar, a pogotovo za nas koji pratimo TV program, a posebno informativno-povijesne emisije. Gledam ja tako jednu relativno zanimljivu emisiju o riječkim kaštelima, a taman su bili u gradiću Bakru i tamošnjem kaštelu, i slušam o njegovoj povijesti. »...a prvi vlasnici ovoga kompleksa« – kaže voditelj – »bili su...« I prije nego što je izgovorio tko, ja ga preduhitrim i glasno kažem »Frankopani!« »Pa, kako si znao« – zadivljeno me pitala moja prija, inače vlasnica televizora, računa za TV pretplatu, stana, i donedavna vlasnica kolača kojeg sam netom prožderao. »To ti je vrlo jednostavno« – odgovorih joj – »kada gledaš povijesne emisije na Hrvatskoj televiziji (obavezno na Hrvatskoj TV, jer privatne TVkuće nikada ne emitiraju povijesne dokumentarce), onda ti je izbor vrlo uzak. Ili su Zrinski ili su Frankopani.« I zbilja. Nema tog povijesnog razdoblja, nema tog podneblja, a da se tu nisu upetljali jedni ili drugi. Gdje god postoji neka gradina, dvorac, gradić ili imanje, tu su negdje kroz povijest bili oni. Naravno, da ne bude zabune, sljedeći vlasnici kaštela su bili, a tko drugi nego Frankopani, a i njih je bilo ohoho. I svi su naravno imali i puste posjede, a sve se to vuklo stotinama godina pa mi ispada nekako čudno da se država ne zove po njima, ali pustimo to.

Pa onda odeš na Wikipediju gdje se potpuno izgubiš. Odmah su u priči i Šubići, pa neki Gusići, pa Kurjakovići, neki knezovi i velmože (koji čudan naziv) pa više ne znaš tko je tko, tko je stvarno bio neki junak ili je to postao nakon što je dao pola kile janjetine nekom guslaru da o njemu nabraja njegova junačka djela. Iskreno, ja tim guslarima ništa ne vjerujem, ali to je druga priča. I na kraju pogledaš koji su sve potomci te obitelji, a ima ih mali milijun pa tako dođeš i do Marije Karađorđević (sic!) koja je bila kćer rumunjskoga kralja Ferdinanda I. i kraljice Marije, nećakinje engleskoga kralja Edvarda VII. i unuke kraljice Viktorije. Marijina je baka po majci bila velika kneginja Marija Aleksandrovna, sestra ruskoga cara Aleksandra III., a djed po majci bio je Alfred, vojvoda od Edinburgha - drugi sin britanske kraljice Viktorije. Sve u svemu, jedan strašni miš-maš i ispada da su svi svakome rođaci, da se pario svaki sa svakim i da to genetski baš i ne može garantirati neku svijetlu budućnost, ali sada sam već otišao predaleko pa je i ovoj lijepoj i poučnoj priči kraj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.5 (2 glasova)