Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bjeliš: Imamo momčad za Drugu ligu

Autor: Šime Ćurko

15.07.2008. 22:00
Bjeliš: Imamo momčad za Drugu ligu


Cijela seniorska momčad Arbanasa sastavljena je od bivših igrača Zadra
U Rukometnom klubu Arbanasi složili su respektabilnu momčad za svoju prvu natjecateljsku sezonu. Nakon što su osnovani prije manje od pola godine za sljedeću sezonu prijavili su tri selekcije: seniorsku koja će igrati u Trećoj ligi, potom mlađu kadetsku 1994./95 i pretkadetsku 1996./97. Iako je Treća liga najniži ligaški rang, Arbanasi imaju snažnu prvu momčad sastavljenu od donedavnih igrača Zadra.
– Mogu potvrditi da će za seniorsku momčad od onih koji su aktivno igrali prošle godine nastupati: Tomislav Škulić, Tomislav Zelić, Luka Plazina, Mate Valčić, Josip Šegarić i Josip Vučetić. Doveli smo i dosta igrača koji su svojevremeno trenirali rukomet, ali su prije godinu-dvije prestali. To su: Mijaljević, Vrsaljko, Klanac, Babić, Mazić, Antić, Perić. Postoji mogućnost i angažmana vratara Josipa Kolende iz Nove Bile, a bude li potrebno i ja ću na gol. Kad tome pridodamo i mogući dolazak Josipa Peše, uvjereni smo da je to momčad od koje se već nakon godinu dana može očekivati ulazak u Drugu ligu – smatra Stipe Bjeliš, sportski direktor Arbanasa. Prvu momčad i mlađe kadete vodit će Igor Nikolić, dok će s pretkadetima raditi Tomislav Škulić.
– Planiramo upisati i generaciju djece rođene od 1998. do 2001. i s njima bismo radili Tomislav Zelić i ja. Uz igrački kadar želimo raditi i na pojačanju struke i zbog toga će klub svake godine plaćati trenersku školu za jednog trenera. Škulić je već izrazio želju da školovanjem i on će kao prvi iz našeg kluba krenuti u tom smjeru. Nedavno smo bili na turniru u Njemačkoj gdje smo vidjeli odličnu praksu u kojoj se igrači iz seniorske momčadi uključuju u treniranje mlađih kategorija.
Kakva je situacija s financijama?
– Za 2008. nismo uspjeli ući u proračun Grada Zadra pa se trenutačno snalazimo na razne načine. Do 1. kolovoza proračun nam je 35 tisuća kuna, a on uključuje i kupnju kompletne opreme za seniorsku momčad. Za preostali dio godine tek trebamo vidjeti. Spremamo se za prvu natjecateljsku sezonu  u kojoj očekujemo da će nam biti potrebno od 100 do 150 tisuća kuna. Iako sljedeće godine očekujemo uvrštenje u proračun Grada Zadra, novac koji dobijemo od njih prema onom što smo dogovorili u klubu neće prelaziti 25 do 30 posto proračuna kluba.
Hoćete li plaćati seniorsku momčad?
– Ne. Igrači znaju da nema plaćanja, ali kao klub osigurat ćemo im niz drugih pogodnosti. Obećali smo im najmanje pet treninga tjedno koji nužno ne moraju svi biti u dvorani, dobit će potrebnu opremu i mogućnost napredovanja, ovisno o njihovim planovima i željama.


(Ne)suradnja sa Zadrom
Više klubova u istom sportu u Zadru više nisu vijest. Nažalost, vrlo je upitno koliko je takva praksa donijela dobroga. Često se događa da su zadarski klubovi veća konkurencija jedni drugima nego što bi to trebali biti sa svojim suparnicima iz drugih sredina. Kakva je suradnja Arbanasa i Zadra?
– Želio bih da bude bolja od onoga kakva je sada. Vjerujem da ćemo Zadar i mi biti zdrava konkurencija i da će dva kluba u gradu biti jedan drugom poticaj za što bolji rad. Jako dobro surađujemo sa Ženskim rukometnim klubom Zadar s kojim smo dogovorili zajedničke nastupe na turnirima, kao i organizaciju turnira u Zadru.


Mocire rukometašima
Trenutačno je najveći problem Arbanasima, ali i u ostalim dvama zadarskim klubovima, prostor za treniranje i odigravanje utakmica. U Zadru se rukometne utakmice mogu igrati jedino u dvorani Mocire, a tamo je poprilična gužva od brojnih rekreativaca i svih onih koji zbog ovih ili onih razloga dio svog vremena provedu na parketu Mocira. Da bi rukomet dobio pravo “prvootkupa”, odnosno više prostora u Mocirama i to u povoljnijim terminima, tri kluba uz podršku Županijskog rukometnog saveza pokrenula su inicijativu koja bi se mogla nazvati “Mocire rukometašima”.
– Želimo da u Mocirama rukomet ima prednost pred ostalima, jer za nas u Zadru nema nijedne druge dvorane koja zadovoljava svojim dimenzijama. Tu smo inicijativu predstavili odgovornima u Gradu Zadru i očekujemo od njih pozitivan odgovor.




Sportsko društvo Arbanasi
Nogometni, odbojkaški i rukometni klub. Svi nose ime Arbanasi, potvrđujući da su Arbanasi najsportskiji kvart u Zadru. Kako bi se suradnja svih klubova iz ovog dijela Zadra poboljšala, Bjeliš najavljuje mogućnost osnivanja sportskog društva Arbanasi.
– Smatram da bi to bio dobitak za sve klubove koji bi postalim dijelom tog sportskog društva. Na toj se inicijativi ozbiljno radi.