Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jedanaest brodova predstavilo Hrvatsku u Brestu

Autor: Damir Maričić

15.07.2008. 22:00
Jedanaest brodova predstavilo Hrvatsku u Brestu

Foto: Damir MARIČIĆ



Ovakvog svijeta ne bi bilo da nije bilo onih koji su gradili brodove i plovili morem. Zahvaljujem svima koji su imali udjela u ovom predstavljanju Hrvatske, rekao je predsjednik Mesić
U dalekom Brestu, glavnom gradu francuske Bretanje, na impresivan način Hrvatska se jučer predstavila Francuskoj, Europi i čitavom pomorskom svijetu. Sa statusom počasnoga gosta na Festivalu mora i mornara, Hrvatska je jučer imala svoj dan koji je nazočnošću uveličao predsjednik Republike Stjepan Mesić, jedini strani šef države koji je posjetio ovu veličanstvenu manifestaciju.
– Pozdrav onima koji žive s morem, uz more, od mora i vole ga. More je oduvijek veliki izazov i trebalo je hrabrosti za plovidbu, ali i sredstva, a vi ovdje pokazujete da Hrvatska ima jedno i drugo. Ovdje podsjećate kako je to bilo nekad, s ovom povijesnom flotom. Zahvaljujući vama i nove će generacije znati kako je to bilo. Iako Hrvatska ima slogan “Hvali more – drž se kraja”, ovdje vidimo da su naši ljudi plovili. Ovakvog svijeta ne bi bilo, da nije bilo onih koji su gradili brodove i plovili morem. Zahvaljujem svima koji su imali udjela u ovom predstavljanju Hrvatske. Neću duljiti, jer niste ovdje došli slušati političare već ono što plovi i ljude što plove. Živjela Francuska, živjela Bretanja, živjela Hrvatska, završio je svoj govor predsjednik RH Stjepan Mesić.
Mesića su pratili veleposlanik u Francuskoj Mirko Galić i savjetnik Budimir Lončar, naravno i domaćin gradonačelnik Bresta François Cvillandre te svojevrsni hrvatski domaćin na ovom festivalu dr. Joško Božanić.
– Prije osam godina gajeta falkuša prvi put je sudjelovala na ovoj smotri. Hrvatska je do tada bila slabo poznata u Bretanji i tada smo ove ljude upoznali s Hrvatskom kao maritimnom zemljom. Četiri godine kasnije dogovorili smo se da organiziramo hrvatsko selo i integralnu prezentaciju hrvatske maritimne baštine. I dogodilo se čudo, uz to na ovom velikom festivalu jedino mi Hrvati imamo svog predsjednika i pokrovitelja. Stjepan Mesić je i jedini predsjednik koji je počasni kapetan jednog broda gajete falkuše.
Joško Božanić posebno je zahvalio gradonačelniku Bresta ističući da bi bez njegova angažmana ovaj događaj bio skromniji. Upravo on dao je Hrvatskoj veliko značenje i pozvao predsjednika Mesića.
– Ponosan sam što smo vas ugostili, da ovdje prikažete svoju tradiciju koja je stara i poznata. I za nas u Brestu i za vas, pomorstvo i brodarstvo je izvor bogatstva i života. More je ono što veže ljude, ideje i narode. Mi nismo iz iste zemlje, nacije ili jezika, niti imamo istu povijest, ali se danas ovdje razumijemo jer govorimo kulturom i jezikom mora, kazao je Cvillandre, pobrašvi buran pljesak.
Mesić je, kao i tisuće posjetitelja, obišao sve hrvatske štandove – kućice u svojevrsnom selu, pozdravio posade svih brodova te zadarsku ekipu na conduri croatici, a zadržao se na zalogaju i kapljici na falkuši s Božanićem i njegovom “ekipom”. Dr. Vladimir Skračić u ime još jednog zadarskog zaljubljenika u more Mladena Kukolja i TZ Zadarske županije, kao i ekipe condure, uručio mu je dar – stilizirano jedro urađeno po originalu.
Prije Mesićevog dolaska u ponedjeljak je obilježen Dan francuske nacionalne mornarice. Gledali smo tisuće brodova, a spektakl je pratilo zasigurno 300.000 ljudi. Ovdje je sve vezano uz more, hrana, odjeća, pjesma, slikarstvo, oprema, i kako mnogi od organizatora vole kazati – svi se izgleda razumiju, jer govore jezikom mora.


Hrvatski meni
Cijeli utorak je hrvatski dan na festivalu mora, a Zlatko Marinović pobrinuo se s gregatom od grdobine i jastoga, raroga i čega sve ne, da ne budu gladni. Popularni hrvatski meniji dobiju se za 12 eura, što je u ponudi na štandovima ovdje pristojno.


Naša flota
Našu flotu predvodit će falkuša “Comeza-Lisboa”, zatim bracera “Gospa od Mora” (neprofitne udruge Dupinov san iz Zagreba), lađa i trupica (Udruga lađara Neretve), leut “Slobodna Dalmacija” (Slobodna Dalmacija, Split), betinska gajeta “Kurnatarica” (udruga Latinsko idro, Murter), condura croatica (Sveučilište u Zadru), batana “Fiamita” (Kuća o batani – Rovinj), hvarska gajeta “Močiguzica” (Darko Šoša, Hvar), viški guc “Pol oriha” (Tonka Alujević i Alen Krstulović, Vis), i falkuša “Molo” (kulturna ustanova Ars Ha).




Mesiću “Francuskinja upala u oko”
– Mi smo pomorska zemlja, zemlja brodograditelja i mornara, rekao je dobro raspoloženi Mesić u neslužbenom dijelu, a kako je načas nehotice pustio suzu, začinio je izjavu i za njega karakterističnom dosjetkom.
– Morate mi oprostiti jer mi je jedna Francuskinja upala u oko.
Predsjednik se slaže da je ovdje prikazan samo dio naše pomorske baštine, a nekom drugom prilikom pokazat će se i veći brodovi tradicionalni za naše područje.
– Jedrenjak Jadran, naslijeđe JNA, trenutačno je u Crnoj Gori, no pregovaramo o njegovom povratku u matičnu luku, Loru.
Mesić je komentirao i formiranje Mediteranske unije.
– Hrvatska je oduvijek bila pomorska zemlja i to će i ostati, a kad mi odradimo svoj dio posla Europa će nas priznati, jer nije samo Europa potrebna nama već i mi Europi.