Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U Zadar stigla najraskošnija hrvatska jahta

Autor: Irena Jurjević

15.07.2008. 22:00
U Zadar stigla najraskošnija hrvatska jahta

Foto: Zvonko KUCELIN



Tankerkomercova marina jučer je ponudila premijeru najveće i vjerojatno najluksuznije jahte registrirane pod hrvatskom zastavom – Agram. Vlasnik jahte je koncern Agram, odnosno Dubravko Grgić, koji odavna pokazuje strast za luksuznim plovilima. Tako je Grgićeva obitelj, njegovi poslovni partneri iz koncerna koji čine osiguravajuća društva i poliklinika Sunce, Jadranom prije plovila “Klobukom”, vrijednim sedam milijuna eura.
Nova Grgićeva ljepotica stigla je iz brodogradilišta Hessen u Nizozemskoj, poznatom po granji raskošnih jahti. Duga je 44 a široka devet metara, s gazom od 2,5 metra. Koštala je otprilike triput kao Klobuk, dakle oko 20 milijuna eura.
Interijer Agrama uredio je arhitekt Hrvoje Lovošević. Za razliku od Klobuka, koji je mogao primiti deset gostiju, ova ih može primiti osam u pet kabina, a za uživanje na palubi dostupni su jacuzzi i bar.
Vlasnički apartman ima dvije kupaonice s vlastitom blagovaonicom i kabinetom, kroz cijelu jahtu montirani su LCD televizori sa satelitskim programom, priključci za MP3 i bežični internet. Naravno, Agram ima i garažu, u kojoj “spavaju” po dva glisera i jet-skija. Ni posada broda ne prolazi loše, budući da svi imaju komforne kabine.
Običnim smrtnicima nije nedostžna samo zbog cijene, već i zbog troškova održavanja. Trošak korištenja ovakvog plovila, kad ga već posjedujete, je oko 1.00 eura na sat, a u spremnik stane 69.000 litara goriva, skoro pa da popije jednu slabije opremljenu benzinsku crpku. A ako niste takve sreće već ga iznajmljujete, onda, kao u slučaju Klobuka koji je sada već u čarteru, stoje do 100 tisuća eura na tjedan.