Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čakić: Srpska nacionalna manjina neće odustati od svojih prava

Autor: Nives Rogoznica

15.07.2009. 22:00
Čakić: Srpska nacionalna manjina neće odustati od svojih prava

Foto: Vedran SITNICA



Nećemo odustati od ostvarivanja svojih prava, poručuje predstavnik Vijeća srpske nacionalne manjine Veselko Čakić
Odbor za Statut i Poslovnik Županijske skupštine Zadarske županije jučer se sastao, ali kako saznajemo, samo zato da bi većinom glasova potvrdio prijedlog izmjena i dopuna Statuta Zadarske županije u koji nije unesena odredba o broju vijećnika srpske nacionalne manjine u Skupštini. Na današnjoj sjednici o izmijenjenom Statutu trebali bi, prema dnevnom redu, glasovati županijski vijećnici, a od strane vijećnika SDP-a, što je potvrdila i vijećnica ove stranke i članica Odbora za Statut i Poslovnik Nevena Petani, očekuje se predlaganja amandmana kojim se u Statut unosi povećanje broja vijećnika Skupštine s 41 na 45, pri čemu četvero članica ili članova treba biti iz redova srpska nacionalne manjine.
Zakon je jasan
Srpska nacionalna manjina ovo pravo stječe temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji je ugrađen i u izborno zakonodavstvo, a koji od predstavničkih tijela izrijekom i nedvosmisleno zahtjeva da u svoje statute ugrade odredbu o broju vijećnika pripadnika pojedine manjine, koji trebaju biti članovi predstavničkog tijela. Pri tome se taj broj temelji na udjelu pripadnika nacionalne manjine u ukupnom borju birača, a temeljem posljednjeg potvrđenog popisa birača. Zakonodavac izrijekom kazuje i kako se popis stanovništva ima uskladiti s tim popisom birača te također predviđa da predstavnička tijela to učine prije općih izbora, što Skupština Zadarske županije nije učinila. Uzimajući u obzir upravo takvu mogućnost, zakonodavac je novoizabranom predstavničkom tijelu, u ovom slučaju Županijskoj skupštini, naložio da u svoj Statut ugradi odredbu o broju vijećnika one nacionalne manjine koja na to ima pravo temeljem spomenutog udjela birača nacionalne manjine u ukupnom biračkom tijelu. Budući da se podaci iz popisa stanovništva trebaju uskladiti s onima iz posljednjeg potvrđenog popisa birača, mjerodavan je popis birača po kojem su provedeni svibanjski lokalni izbori, a prema podacima dostavljenim od strane Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, jedina nacionalna manjina koja ostvaruje pravo na zastupljenost u Županijskoj skupštini je srpska nacionalna manjina, čijih je pripadnika u ukupnom biračkom tijelu 10, 61 posto, što znači kako imaju pravo na četiri predstavnika u Skupštini. U Statut bi, dakle, trebalo biti uneseno kako se skupština povećava za četiri člana, budući da među izabranim vijećnicima nema pripadnika ove nacionalne manjine. Ovakva statutarna odredba ujedno je temelje za provođenje dopunskih izbora koje treba raspisati Vlada RH.
Umjesto svega navedenog u prijedlogu izmjena i dopuna Statuta može se tek pročitati vrlo uopćena odredba kako se “pripadnicima etničkih i nacionalnih manjina na području Zadarske županije jamče kulturna i druga prava sukladno Ustavu i zakonima koji uređuju prava etničkih i nacionalnih manjina u RH”.
Nedostatak političke volje
Vijećnica SDP-a Nevena Petani na sjednici Odbora za Statut i Poslovnik glasovala je protiv predloženih izmjena i dopuna Statuta, budući da među njima nema unesene odredbe koja bi srpskoj nacionalnoj manjini osiguravala pravo na zastupljenost zajamčenu Ustavnim zakonom, dok su svoje glasova “za” dali vijećnici HDZ-a Ivica Erlić i Grgo Batur te vijećnik HSLS-a Mate Fabijanić. Predložene izmjene i dopune Statuta kakve će se danas naći pred vijećnicima uglavnom proizlaze iz promjene strukture izvršene vlasti, budući da je ukinuto Poglavarstvo te izvršnu vlast predstavlja župan. Zakonodavac je predstavničkim tijelima za usklađivanje Statuta po pitanju definiranja broja predstavnika nacionalnih manjina koje imaju pravo na zastupljenost, dao rok od 60 dana od konstituiranja, a budući da je konstituirajuća sjednica održana 18. lipnja, Skupština ima vremena donijeti dodatne izmjene i dopune Statuta do 18. kolovoza.
– Očito je da nema političke volje da se poštuju zakoni Republike Hrvatske, komentirala je Petani odbijanje članova Odbora za Statut i Poslovnik da uvaže njezin, na ovoj sjednici iznesen, prijedlog po kojem bi se u Statut unijelo proširenje Skupštine za četiri vijećnika srpske nacionalne manjine.
– Nećemo odustati od ostvarivanja svojih prava, poručuje predstavnik Vijeća srpske nacionalne manjine Veselko Čakić.
Iako je zakonski nužno obavijestiti predstavnike vijeća nacionalnih manjina o odlukama koje se odnose na nacionalne manjine, Čakić je potvrdio kako nije dobio nikakav službeni dopis u kojem bi ga se od strane Županije obavještavalo o izmjenama i dopunama Statuta, već je samo dobio prijedlog njegovih izmjene i dopuna, a da pri tom od njega, kao predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine, nije bilo zatraženo da se o rečenom prijedlogu očituje.
– Zakonski rok u kojem Skupština treba uskladiti Statut po pitanju unošenja odredbe o broju vijećnika srpske nacionalne manjine teče još mjesec dana. Ja, međutim, vjerujem kako će se ovo pitanje riješiti u Ministarstvu uprave, to jest na razini Vlade RH i kako će Vlada RH uputiti naputak u kojem će to tražiti od županijskih skupština, gradskih i općinskih vijeća te da će se ovo pitanje riješiti u cijeloj Hrvatskoj. Ukoliko do toga ne bi došlo, poduzet ćemo sve one radnje na koje po zakonu imamo pravo, to jest podnijeti tužbu Ustavnom sudu, no bilo bi besmisleno da do toga dođe, kazao je Čakić.