Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Županija je napravila sve što je trebalo

Autor:

15.07.2009. 22:00
Županija je napravila sve što je trebalo

Foto: vedran SITNICA



Gradsko vijeće Grada Paga traži od Župana i svih nadležnih službi ubrzanje aktivnosti oko ishodovanja svih potrebnih dokumenata kako bi u što kraćem roku Odluka o osnivanju Doma zdravlja u Pagu dobila potrebnu ocjenu Ministarstva i stupila na snagu.
Pročelnik dr. Kraljić je slao tri požurnice, o čemu je obaviješteno i ministarstvo, a HZZO je svoje mišljenje dostavio tek 26. lipnja ove godine. Odmah 29. lipnja mi smo ta mišljenja proslijedili Ministarstvu pa je nejasno kako ih ministarstvo nema, kažu u Županiji
Gradsko vijeće Grada Paga na sjednici održanoj jučer po hitnom postupku, raspravljalo je o Odluci osnivanja Doma zdravlja Pag, koju je Županijska skupština Zadarske županije donijela 28. studenog 2008. godine, a koja do današnjeg dana nije saživjela, budući da nadležne službe nisu dostavile Ministarstvu dokumentaciju koja prethodi davanju ocjene suglasnosti ove Odluke sa Zakonom. Nestupanjem na snagu ove Odluke građanima Grada Paga nanosi se direktna šteta. Kako je u tijeku donošenje mreže domova zdravlja, Gradsko vijeće Grada Paga izražava bojazan da bi unatoč donešenoj Odluci Grad Pag mogao ostati bez Doma zdravlja, a postojanje Doma zdravlja u Pagu od iznimne je važnosti za Grad Pag i njegove građane. Stoga je nakon rasprave i prijedloga iznesenih u raspravi jednoglasno donesen zaključak:
Gradsko vijeće Grada Paga traži od Župana i svih nadležnih službi ubrzavanje aktivnosti oko ishodovanja svih potrebnih dokumenata kako bi u što kraćem roku Odluka o osnivanju Doma zdravlja u Pagu dobila potrebnu ocjenu Ministarstva i stupila na snagu.
Ovaj zaključak potpisan je od strane predsjednika GV Josipa Tičića, a dostavlja se županu, Skupštini Zadarske županije i članovima skupštine Zadarske županije s područja Grada Paga.
Vlatka Vučić Marasović iz Odsjeka za informiranje Zadarske županije demantirala je navode gradonačelnika Paga Ante Fabijanića, koji je istaknuo kako je Županija kriva što Pag nije dobio Dom zdravlja. Ona je medijima dostavila dokumente koji pokazuju kako je prozvani pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Josip Kraljić 29. lipnja ove godine ministarstvu dostavio tražena mišljenja.
– Nakon što je donesen akt o osnivanju Doma zdravlja, Grad Pag i općine Povljana i Kolan obvezale su se sufinancirati rad Doma zdravlja s obzirom da se radi otprilike o 700.000 kuna godišnje. Županiji su trebali dostaviti i bianko garanciju, no to nikada nisu učinili. Bez obzira na to, Zadarska županija tražila je rješenje Ministarstva zdravstva, odnosno ocjenu sukladnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Ministarstvo je, iako nije uobičajeno da to radi Županija, od nas tražilo da prikupimo mišljenja nadležnih komora o opravdanosti osnivanja Doma zdravlja Pag. Treba napomenuti kako ta mišljenja nisu obvezujuća za odluku ministarstva. Mišljenja smo odmah tražili i u ožujku dobili od Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske stomatološke komore, ali ne i od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pročelnik dr. Kraljić je slao tri požurnice, o čemu je obaviješteno i ministarstvo, a HZZO je svoje mišljenje dostavio tek 26. lipnja ove godine. Odmah 29. lipnja mi smo ta mišljenja proslijedili ministarstvu pa je nejasno kako ih ministarstvo nema. Dakle, Županija je učinila sve što je trebalo učiniti o čemu svjedoče i dokumenti, rekla je Vučić Marasović.
 


Problem nije od jučer


Liječnici koji rade u ispostavama Doma zdravlja diljem Zadarske županije, već duže vrijeme žale se na nemoguće uvjete rada. Gračački liječnici otišli su na bolovanje, veliki su problemi u ispostavama Pag i Obrovac, kao i u gotovo svim ispostavama. Prema pročelniku za zdravstvo Josipu Kraljiću problem je samo nedostatak liječnika.
– Liječnici u Gračacu su otišli na bolovanje i vjerojatno je uzrok bolest. Kolege su u pripravnosti pola godine. Trenutačno smo pronašli zamjenu za jednog, a pokušat ćemo i za drugog liječnika. Kolegama želim reći da mi sustav ne možemo mijenjati, jer je pripravnost svugdje jednaka i jednako plaćena. Posao liječnika je težak, a uz pripravnost još i teži, rekao je Kraljić.
Mnogi od liječnika za probleme su izravno optužili ravnateljicu Doma zdravlja Renatu Bek, koja je prema njihovim riječima nezainteresirana i ne zanimaju je njihovi problemi.
– Nije istina da je dr. Bek nezainteresirana. Bili smo i u Benkovcu, gdje smo razgovarali s gradonačelnikom i liječnicima. Imali smo sastanak gdje smo pozvali kolege iz Obrovca, na Božavi smo pozvali liječnicu. Intenzivno kontaktiramo s kolegama i nastojimo pronaći rješenje, kaže dr. Kraljić, dodajući kako problemi liječnika nisu od jučer.
U odgovoru na dopis liječnicima iz Gračaca navodi se kako postoje propisi kojima oni mogu ostvariti stimulativna sredstva, a ta sredstva mogu biti odobrena za terene visokih kriterija izolacije.
– Problem nije od jučer i zna se kako funkcionira hitna medicinska pomoć. Nisam vidio odgovor na dopis, ali mogu reći da ne postoje stimulativna sredstva i mjere koje možemo primjenjivati, a da ih ne primjenjujemo, rekao je pročelnik Kraljić.
B. KUPČAK