Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Fra Nikica je četvrti svećenik kojeg je dala Belafuža

15.07.2012. 22:00
Fra Nikica je četvrti svećenik kojeg je dala Belafuža


Fra Nikica Devčić je rođen 30. studenog 1973. u Zadru. Osnovnu školu pohađao je u Karlobagu i Zadru, a Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Zadru gdje je i maturirao 1992. godine. Na Medicinskom fakultetu u Rijeci diplomirao je 1999. godine te radio kao liječnik u Zadru i okolici. Ipak, svećenički poziv bio je jači, pa je u postulaturu Franjevačke provincije sv. Jeronima stupio 2004. godine


“Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama”, ulazna je pjesma kojom je započelo slavlje mlade mise fra Nikice Devčića u crkvi Uznesenja BDM u Zadru na Belafuži. Propovijedao je fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri govoreći o veličini svećeničkog poziva. Također je pozvao mlade da se odazovu duhovnom pozivu ukoliko se unutar sebe osjećaju potaknuti na odgovor Božje ljubavi. Slavlju je uz župnika don Anđelka Buljata sudjelovalo preko petnaest svećenika, bogoslovi i sjemeništarci.
Župnu crkvu ispunilo je mnoštvo vjernika župa Belafuža i Voštarnica uz brojne crkvene zajednice, uzvanike i goste.
 Uime župne zajednice i župnih vijeća mladomisniku se obratio prof. Mile Marasović, njegov krizmani kum, poželjevši mu plodan rad na Njivi Gospodnjoj i uručivši mu prigodne darove. Prof. Marasović rekao je kako je ova mlada misa bila oduvijek želja fra Nikice koji je u sebi još od djetinjstva nosio klicu duhovnog zvanja. Fra Nikica se biranim riječima obratio vjernicima zahvaljujući Bogu za dar svećeničkog poziva.
– Radujemo se zajedno s tobom, s tvojim dragim roditeljima, rodbinom, subraćom franjevcima iz provincije kojoj pripadaš, sa svećenicima iz naših župa, kazao je don Anđelko na početku svete mise. Istaknuo je kako je fra Nikica Devčić četvrti svećenik iz župe Belafuža, u njezinoj 44 godine dugoj povijesti.
– Isus je poslan od Oca, a onda šalje svoje sljedbenike da naviještaju Božju Riječ i da razotkrivaju najdublju tajnu čovjeka. Oni su uvijek u službi spasenja, u službi dobra koje daje smisao ljudskom postojanju. Tako svećenik postaje posrednikom kod krštenja, slavlja euharistije i drugih sakramenata, izdvojio je fra Andrija u propovijedi istaknuvši kako je važno da je svećenik čovjek riječi i molitve.
Propovjednik je govorio i o jedinstvenosti i neponovljivosti svakog čovjeka, jer je svima Bog namijenio posebno poslanje, talente i darove od početka svijeta.
– Tako postajemo čudesni “mozaik” zajedništva s Bogom i jedni s drugima. Nošeni Duhom Svetim i uglavljeni u Isusa Krista tako postajemo blagoslov zemlji, kazao je fra Andrija Bilokapić naglasivši važnost izabranja Božjeg poziva, koji je besplatan dar.
– To je svjetlo potrebno današnjem čovjeku. To je pretvorbena riječ koja u svakome od nas pretvara ljudsko u božansko. Tako dobivamo božansku narav. Zato nam je potreban svećenik, onaj koji će nad nama izgovoriti moćnu riječ i uvesti nas u slavu k Bogu. Trebamo svećenika, redovnika, redovnica. Mladi, gdje ste? Ako ste čuli Božju Riječ bit će vam radost i čast biti Kristovi svećenici, vjernici, redovnici i redovnice. I onda ćemo moći živjeti zanosno i onda će ovaj svijet biti preobražen, zaključak je propovijedi.


Riječ ima najveću snagu kada je izgovaramo molitveno




– Molitva je prijateljevanje s Bogom, susret koji čini sretnim. Ona je razmjena radosti i ljudskog bola. U molitvi možemo najdublje otkrivati otajstvo. Naime, da bi svećenik naviještao Božju Riječ, on mora moliti Božju Riječ. On mora izgovarati molitveno Božju Riječ. Pravilno i potpuno čita Božju Riječ onaj koji je čita molitveno. Riječ je moć koja u nama oblikuje čovjeka, naše misli. Riječ je moć kojom razmjenjujemo jedni druge. Riječ je moć kojom izgovaramo svoje misli i namjere. Riječ najveću snagu ima kad je izgovaramo molitveno, čulo se u propovijedi.


Od liječnika do fratra


Fra Nikica Devčić je rođen 30. studenog 1973. u Zadru. Osnovnu školu pohađao je u Karlobagu i Zadru, a Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Zadru gdje je i maturirao 1992. godine. Na Medicinskom fakultetu u Rijeci diplomirao je 1999. godine te radio kao liječnik u Zadru i okolici. U postulaturu Franjevačke provincije sv. Jeronima stupio je 2004. godine, novicijat na Košljunu počeo je 2. kolovoza 2005. gdje je i položio prve redovničke zavjete 2. kolovoza 2006., a trajne zavjete 30. rujna 2010. godine. Filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu pohađao je od 2006. do 2011. godine. Službu lektora primio je 3. studenog 2007., a službu akolita 18. listopada 2008. u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu. Pastoralni praktikum obavljao je u župi Presvetog Srca Isusova u Zadru. Za svećenika je zaređen 28. lipnja ove godine u katedrali Sv. Stošije u Zadru. Fra Nikica će biti župni vikar župe Sv. Antuna u Puli.