Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska, ipak, nije gubitnik!

16.07.2018. 10:33
Hrvatska, ipak, nije gubitnik!


Nemojmo plakati! Nemamo nikakvih razloga za suze. Hrvatska je, ušavši u finale SP-a u Rusiji sebe svrstala među nogometne Golijate. Istina, jučer nije kao David u onoj prastaroj prispodobi praćkom spretno uništila velikoga suparnika, ali je bitno promatrati cjelinu, ne samo njezin jedan komadić – makar to bilo i finale – pa onda zaključiti kako su Vatreni, ipak, junaci!
Nogomet je ponekad i neobična igra, nekad i s nepravednim rezultatima. Jučerašnje finale, ako ćemo hladno podvući crtu, pokazalo je da se Francuska bolje snašla. Mnoga predviđanja stručnjaka i kvazistručnjaka, kao i puno puta do sada, pokazala su se samo gomilom praznih riječi. Ta, tko je mogao i zamisliti i/ili predvidjeti da će Francuzi u vodstvo doći Mandžukićevim autogolom ili da će Perišić, poslije sjanoga gola za izjednačenje, nenamjerno igrati rukom u svom kaznenom prostoru iz čega su Francuzi dobili kazneni udarac za novo vodstvo!? Utjecaj krajnje nevjerojatnoga (što je Nassim Nicholas Taleb perfektno nazvao pojavom crnoga labuda) jučer je prevagnuo na francusku stranu i utakmica je poprimila tijek u kojemu je poslije voda sve više išla na mlin hrvatskoga suparnika.
Opet, kad se prospava sat, dva ili tri, nećemo moći zaobići činjenicu da je Hrvatska druga na svijetu. Druga! Da je u prošlih mjesec dana nogomet kao igra (odavno ne i najvažnija SPOREDNA stvar na svijetu) mobilizirao hrvatskoga čovjeka, da mu je vratio radost, samopouzdanje, ponos, vjeru, da mu je makar i u maloj mjeri vratio dozu domoljublja. Na tom valu trebamo svi jahati dalje. I biti zahvalni Dalićevim Vatrenima što su dostojno predstavljali svoju i našu Domovinu. Cijeli kugla zemaljska zna za Hrvatsku, onaj tko nije, upoznao ju je u ovih mjesec ruskih dana.
Pobjednički pokal može podignuti samo jedna momčad. Jučer je to bila Francuska. Hrvatska, pak, nije gubitnik. Ni slučajno… I zato, nemojmo plakati, nemamo nikakvog razloga za suze…
U srijedu, 18. srpnja, poštovani čitatelju, pohrli predvečer na drevni Forum, dođi od srca pozdraviti četvoricu Zadrana – Luku, Danijela, Šimu i Dominika. Četvoricu koja je Hrvatskoj oko vrata stavila srebro…