Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obilazak zadarskog fortifikacijskog sustava uvrstiti u standardnu turističku ponudu!

16.07.2019. 11:49


Prije dvije godine, točnije 9. srpnja 2017. godine, zadarski fortifikacijski sustav službeno je uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Povodom obilježavanja druge obljetnice od uvrštenja, Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra za sve su građane i goste Zadra najavili i besplatno razgledavanje navedenog kulturnog dobra.
Uz stručnu pratnju članova Udruge turističkih vodiča Donat, razgledavanje se održalo nekoliko dana i to na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, a okupljanje i početak razgledavanja počinjalo bi u Perivoju slavnih (pokraj crkve Gospe od Zdravlja).
Od Gospe od Zdravlja do utvrde Forte
Predsjednik Udruge, dr.sc. Vinko Bakija, u razgovoru nam je potvrdio kako se besplatno vođenje drugu godinu za redom pokazalo kao pun pogodak i naišlo na značajan odaziv, što samo potvrđuje kako je »tura zadarskim fortifikacijskim sustavom« svakako nešto što bi se trebalo više promovirati i uvrstiti u stalnu ponudu TZ grada Zadra i turoperatora.
-Vođenja su održana nekoliko dana, s time da je više ljudi bilo u popodnevnom terminu, vjerojatno zbog vrućina. Iznimno smo zadovoljni interesom, svi bi pljeskali na kraju svakog vođenja koje je trajalo oko sat i 30 minuta. Kretali bismo od Gospe od Zdravlja, preko Muraja, odnosno Bedema zadarskih pobuna, sve do Citadele, Foše i Kopnenih vrata. Obilazak bi završavao kod utvrde Forte (Perivoj Vladimira Nazora), opisao je Bakija dodajući kako je ukupno u obilascima sudjelovalo preko 60 hrvatskih posjetitelja, zatim oko 30 njih koji su vođenje slušali na engleskom jeziku i njih 20-tak na njemačkom jeziku.
-Najviše je bilo Zadrana i njihovih prijatelja sa sjevera Hrvatske, Zagreba, Našica, Vinkovaca… Nekako smo i očekivali dobar odaziv jer ovo su ture koje se ne rade često, samo po zahtjevu individualnih posjetitelja. Tako će i biti sve dok TZ i turoperatori ne uvrste obilazak bedema u standardnu ponudu, pojasnio je Bakija.
Turisti najčešće prigovaraju zbog udaljenosti javnog wc-a
Najčešće primjedbe od strane turista, nastavio je Bakija, vezane su uz javne zahode koji su poprilično udaljeni od mjesta iskrcaja, a koji se nalaze na Liburnskoj obali (kod nekadašnjeg autobusnog kolodvora).
– Činjenica je da su javni WC-i dosta udaljeni, a to je prvo što turisti pitaju kad se vrate s, primjerice, Plitvičkih jezera. Trebalo bi možda po tom pitanju nešto napraviti. Također, veliki problem nam predstavlja izostanak regulacije prometa autobusa koji se tamo zausatavljaju. Tamo bi svakako trebala biti osoba koja bi to regulirala jer ima vozača iz Mađarske, Poljske, Češke…, koji zaustave autobuse i jednostavno odu. Ne možemo mi vodiči biti policajci i komunalni redari. Često se zbog toga napravi gužva jer dođu sljedeća tri autobusa i nemaju gdje stati, pojasnio je Bakija.
I dalje prisutan problem s ilegalnim vodičima
Pored spomenutih problema, tu je još uvijek aktualan i onaj vezan za ilegalno vođenje.
– Još uvijek viđamo ilegalne strane vodiče koje nitko ne kontrolira i ne provjerava, koji i dalje rade što i kako žele, bez sankcija. Nitko to ne kontrolira, zadarska inspekcija ne radi svoj posao, a izgovor im je da su u ustroju. Oosim toga, velikih problema na početku sezone imali smo s džeparošima, odnosno džeparošicama. Zahvaljujući brzoj reakciji policije, nije dugo trajalo, kazao je Bakija.
Kao udruga, vodiči najviše tura rade po Zadru, ali s obzirom na njegovu fantastičnu poziciju, često vode turiste i na Plitvička jezera, Paklenicu, Kornate, Krku…
– Zaista smo okruženi s mnoštvom prirodnih ljepota i nacionalnih parkova, i interes za njih nikada ne jenjava, kazao je Bakija.
Sezona za vodiče nije podbacila
Što se tiče sezone, Bakija je kazao da u njihovom poslu nisu primijetili manjak gostiju.
– Našim vodičima ide odlično, dapače, kažu kako sezona uopće nije podbacila, a čak bilježimo i lagani porast. Problem je u tome što taj lagani porast turista prati enormno velik porast smještajnih kapaciteta, slobodno se to može nazvati i anarhistička turistifikacija, posebice starog grada, i to će zasigurno rezultirati lošijim rezultatima i nezadovoljnim gostima, istaknuo je Bakija.
Kada ne radi Pozdrav Suncu, turisti, kaže Bakija, to ne uzimaju za zlo, malo budu razočarani, ali s druge strane, Morske orgulje su im privlačnije od Pozdrava Suncu, jača su atrakcija. Bio dan ili noć, one su uvijek atraktivne. Pozdrav Suncu ipak treba doživjeti noću, a mnogi turisti budu u dnevnom obilasku pa ga često ne dožive u punom svjetlu, pojasnio je Bakija.
 


Udruga broji najviše članova od osnutka
U udruzi Donat trenutno imao oko 60 članova, što je najveći broj članova od osnivanja udruge (2003. godine). Posljednjih godina članovi su se dosta aktivirali, stalno sudjeluju i provode edukacije, temeljito se pripremaju za sezonu (koja službeno započinje u travnju, iako gostiju ima i tijekom cijele zime).
– Na kraju sezone ponovno nastavljamo s edukacijama i pripremama za sljedeću sezonu, pri čemu rekapituliramo sve što je u prethodnoj valjalo, a na čemu još treba poraditi, kazao je Bakija naglašavajući kako usavršavanje i učenje u ovom poslu nikada ne prestaje.
 


Gradske zidine
Zadar je bio vojno i administrativno sjedište jadranskog dijela Republike Venecije te središte pomorskih puteva između Venecije i Krfa. Nalazi se na poluotoku utvrđenom gradskim zidinama s nizom bastiona i kortina te vanjskom utvrdom prema kopnu. Izuzetan značaj njegovih utvrda nisu umanjile niti kasnije promjene. Obrana grada na Poluotoku još uvijek čuva izvanrednu akumulaciju nadgrađenih zidova i konstrukcija: monumentalna Kopnena vrata – remek djelo visoke renesanse, moćne bedeme i bastione.