Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Okusi, mirisi i običaji ražanačke tradicije »servirani« stotinama posjetitelja

16.07.2019. 13:35
Okusi, mirisi i običaji ražanačke tradicije »servirani« stotinama posjetitelja


Jedinstvenim, veličanstvenim turističkim šušurom Ražanac je u nedjelju navečer bio centar »svita i okolice« dalmatinskih okusa. Drugi Festival ruralnih okusa Zeleno na plavo, jedinstveni je gastro spektakl na Jadranu uz boje, okus, miris i melodije hrvatske tradicije, u ovo je općinsko središte na južnoj obali Velebitskog kanala privukao preko 20 izlagača te na stotine posjetitelja, domaćih i fureštih.
Bogata ponuda autohtonih proizvoda
– Dajte svi sebi oduška u ovakvom lijepom ambijentu uz bogatu paletu autohtonih proizvoda i domaću dalmatinsku pjesmu, pozvao je Ante Miletić, direktor TZO Ražanac, proglasivši 2. Festival ruralnih okusa Zeleno na plavo, otvorenim.
Festival na kojem su se domaćim i stranim gostima predstavili lokalni proizvođači i njihovi proizvodi organizirala je Turistička zajednica u partnerstvu s Lokalnom akcijskom grupom Bura i Općinom Ražanac te sa sponzorima: Zadarskom županijom, Bakmazom d.o.o. i Croatia osiguranjem d.o.o.
20-ak OPG-ova
– Cilj manifestacije je povezivanje lokalne gastronomske ponude s turističkom potražnjom na području općine Ražanac. Svrha manifestacije je povećanje turističke ponude na području Turističke zajednice općine Ražanac kroz prezentaciju autentičnih lokalnih proizvoda (maslinovo ulje, vino, med i ostali finalni proizvodi iz sektora poljoprivrede) te valorizaciju običaja karakterističnih za Ražanac kao turističku destinaciju, poručio je Miletić.
Posjetitelji su mogli degustirati kunjke, srdele na žaru, slane srdele, fritule i bukovački prisnac te bogatu paletu vrhunskih proizvoda, od maslinovog ulja, vina, likera, sira i smokava do meda sa štandova 20-ak OPG-ova i sudjelovati u radionici za izradu ukrasa od lavande.
Otkriće, mješovita klapa Karamiž
Voditeljica programa bila je Ana Marušić, zadarska novinarka. Za kunjke i srdele su se brinuli Juraj, Josip i ekipa. Za veseli štimung pod dirigentskom palicom Ivice Dundovića brinuli su se KUD-ovi Fortuna iz Ražanca i Radovin iz Radovina kao i Trio Dundo (Jure i Marin Dundović, Šime Bakić).
Novoosnovana mješovita klapa Karamiž (tamaris) iz Ražanca, voditeljice prof. Magdalene Miočić, s puno žara nazočnima je dočarala dalmatinsku pjesmu zbog koje se mnogi turisti ponovno vraćaju.