Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ribafish preplivao 32 kilometara, slijede pripreme za sljedeću etapu

16.07.2021. 10:58


Izranjanjem kod Ošljaka, najljepša ljetna priča Jadrana i Domagoj Jakopović Ribafish prevalili su pola puta ovogodišnje edukativno – plivačke etape te su već započele pripreme za povezivanje preostalih 7 otoka, koje Ribafish spaja u ovu jedinstvenu ljetnu avanturu pod nazivom #RokOtok. Otoci koje će Ribafish posjetiti tijekom narednih 12 dana su: Rivanj, Sestrunj, Zverinac, Iž, Rava, Dugi Otok i Kornat.
Trenutno se nalaze na pola svoga puta i obilaze otoke u Zadarskom arihipelagu, a sad ih čeka kratki odmor te pripreme za nastavak etape i ona sama pa nastavljaju dalje.


Dan odmora
– Do sada smo posjetili i spojili Krapanj, Zlarin, Prvić, Kaprije, Žirje, Murter, Vrgadu, Pašman i u srijedu smo ujutro uplovili i doplivali do Ugljana. Moram priznati da će nam dobro doći jedan dan za odmor jer sam, ubrajajući današnji dan, preplivao više od 32 kilometra, otkrio nam je Ribafish.
– Trenutačno pripremamo plan za dalje. Naime, pripreme podrazumijevaju fizičku i psihičku pripremu za etapu koja nas čeka sutra ujutro te pripremanje poklona za djecu. Također, prije svakog predavanja koje držimo djeci na lokalitetima koje posjećujemo, moramo složiti plan, teme i raspored, tako da osim samog plivanja ima jako puno i posla i pripreme koja zahtijeva vrijeme kojeg imamo sve manje… ali stižemo. Na kraju dana s lokalnom djecom skrivamo geocacheve po otoku i onda se uglavnom srušimo u krevete, prepričao nam je Ribafih čije avanture možete pratiti i na Facebook stranici.
Prilikom priprema za drugu polovicu ovogodišnje etape, na otoku Pašmanu upitali smo Ribafisha kako se osjeća i kakav prijem je dobio na otocima.


Okupili više od 800 djece
– Stvarno nevjerojatan. Do sada smo već imali radionice, akcije čišćenja i interaktivne igre za više od 800 djece i njihove roditelje, tako da smo stvarno zadovoljni prijemom. Zapravo, već sam početak ovogodišnjeg #RokOtoka na koji smo krenuli iz Brodarice nam je dao za naslutiti kakva će situacija biti na ostalim otocima jer nas je već prvog dana dočekalo gotovo sto ljudi, što djece što odraslih, koji su plivali s nama i podržavali nas na putu do Krapnja. Najviše nas je dojmilo što djeca pozorno slušaju predavanja i masovno idu skrivati kutije po otocima, dakle stvarno smo sretni što radimo lijepe stvari i širimo ljubav prema otocima, prirodi, ekologiji, istraživanju i općenito, kvalitetnije provedenom slobodnom vremenu rekao je Ribafish te dodao kako su prešli puno kilometara, »puno smo pričali s mladima, pronašli smo zakopana blaga, naglašavali važnost provođenja slobodnog vremena u prirodi, isticali važnost odmicanja od ekrana te sakupili vreće i vreće smeća s naših plaža. No, nismo se uopće umorili i jedva čekamo krenuti dalje i povezati ostale otoke koji su nam u planu«.
Rokotok je ideja koja je pomogla Ribafishu da se nosi s gubitkom koji je za svakog roditelja najgora noćna mora, no kako kaže taj je projekt isto tako i svjetionik za mlade i njihove roditelje, te mu upravo njihove povratne informacije daju snagu za dalje i potvrđuju da ono što radile posljednjih godina itekako ima smisla.




Kvalitetno iskorišteno slobodno vrijeme
– Moja želja i Rokova želja je i dalje ista. Želimo spojiti hrvatske otoke, pružiti mladima znanja i stečena iskustva, pomoći roditeljima sa savjetima te naučiti mlađe generacije kako se ponašati prema okolišu i prirodi, ali i pojasniti koliko je važno svoje slobodno vrijeme kvalitetno iskoristiti te se u što većoj mjeri odmicati od ekrana i usmjeriti pažnju na one stvari i aktivnosti koje obogaćuju i na kraju povoljno utječu na razvoj kod mladih, zaključuje Ribafish. Iako je ovo jedna zaista lijepa priča, ekipa je znala naići i na poteškoće, od nekih administartivnih problema pa do vremenskih prilika i neprilika.
– Ponekad sve što može krenuti po krivu, pođe po krivu. Imali smo već do sada svakakvih situacija, od toga da smo na samom početku ostali bez dogovorenog skipera pa do toga da smo ručno karocom prenosili 200 paketa poklona na Krapnju do ljudskog faktora i na kraju mog kraljevskog pada na guzicu u škrapu na punti Pašmana. Pašman je ostao neozlijeđen, rekao je Ribafish.
Na prvoj polovici puta, Ribafisha su pratili i vrsni te poznati plivači poput Dubravka Šimenca, Dine Levačić te Antonie Buličić.


#RokOtok u brojkama
– Više od 800 djece i roditelja na predavanjima i interaktivnim radionicama
– Više od 550 podijeljenih poklona
– Više od 8 sati održanih predavanja
– Više od 8 sati organiziranih potraga za blagom
– Više od 7 sati organiziranih akcija čišćenja plaža
– Više od 50 kilograma sakupljenog otpada s plaža
– Do sada posjećeno ukupno 10 nastanjenih hrvatskih otoka