Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

»Svjetlo« na kraju duge priče o preseljenju u Mocire

16.07.2021. 10:51


Udruga Svjetlo i dalje čeka preseljenje u Centar Mocire. Iako je još u listopadu prošle godine najavljeno kako bi se štićenici Centra za osobe s intelektualnim poteškoćama uskoro trebali useliti u Mocire, ni do danas se ništa nije promijenilo pa će članovi »Svjetla« još neko vrijeme morati pričekati useljenje.


Bez konkretnih informacija
Irena Palčić predsjednica je te Udruge već 15 godina, a kaže kako još uvijek nema konkretnih saznanja o mogućem preseljenju.
– Nažalost, ništa ne znam o preseljenju. Nisam dobila nikakvih konkretnih informacija, ni kad bi moglo doći do preseljenja ni kakav će to prostor biti, niti što možemo očekivati od njega, rekla nam je Palčić frustirana takvim razvojem situacije.
– U više smo navrata slali upite Gradu odakle nas onda prebacuju na Ministrastvo i tako u krug. Naši članovi nemaju gdje biti, a mi ne znamo ni što bismo mogli očekivati od tog prostora. Trenutno imamo otprilike 100 kvadrata prostora, ali taj je prostor rascjepkan te nije uvijek moguće raditi. Evo, na primjer i moj sin nigdje ne ide, a ne može doći kod nas jer mu rad s 15 drugih štićenika i volontera u malom prostoru stvara pritisak, tako da je potrebno znati i što možemo očekivati od tog prostora, hoće li on biti adekvatan, kazala je Palčić te dodala kako ni u ovim teškim vremenima nitko nije brinuo kako oni mogu raditi.


Ne nazire se useljenje
– Neki od naših štićenika jednostavno ne mogu držati masku na licu, to je njima teško i u vrijeme pandemije gotovo da nam se prepolovio broj štićenika koji aktivno dolaze u naše prostorije jer jednostavno ne mogu pratiti epidemiološke mjere, kazala je Palčić. Iako su neki korisnici već našli dom u Centru Mocire, udruga Svjetlo na njega još uvijek čeka, a sudeći prema odgovoru koji smo dobili od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je zaduženo za uređenje postora namijenjenog udruzi, članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom još sigurno do jeseni neće useliti u Centar.
Naime, za uređenje tog dijela zgrade zaduženo je Ministarstvo iz kojeg su nam rekli kako je temeljem provedenog postupka javne nabave za nabavu tehnološke opreme kuhinje Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire, dana 8. lipnja 2021. sklopljen Ugovor s ponuditeljem DB-OPREMA obrt za poslovne usluge iz Velike Gorice. Rok isporuke kuhinjske opreme je 45 dana od dana sklapanja Ugovora, poručili su iz Ministarstva.
Javne nabava opremanja Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire podijeljena je u četiri grupe, a iz Ministarstva su opisali trenutno stanje.




Sklapanje ugovora o nabavi namještaja
– Grupa 1 odnosi se na namještaj pa je tako donesena Odluka o odabiru te je u tijeku sklapanje ugovora o nabavi namještaja s ponuditeljem MONTONE & CO d.o.o. Pula. Rok isporuke namještaja je 60 dana od dana sklapanja Ugovora. Za Grupu 2 predviđena je nabava oprema za praonicu rublja, donesena je odluka o poništenju postupka javne nabave te će se postupak nabave ponoviti. Grupa 3. odnosi se na nabavu didaktičkih i rehabilitacijskih sredstva za rad. Ugovor je sklopljen dana, 16. lipnja 2021. s tvrtkom IDA DIDACTA d.o.o. Rok isporuke iznosi 60 dana od dana sklapanja Ugovora. I na koncu Grupu 4. uključuje sitni inventar, a ugovor je sklopljen 15. lipnja 2021. s tvrtkom INOX FRIGO d.o.o. iz Zagreba. Rok isporuke iznosi 45 dana od dana sklapanja ugovora, poručuju iz Ministarstva te dodaju kako je u tijeku provođenje postupka javna nabave za ugradnju i montažu unutarnjih i vanjskih klima jedinica u Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire. Rok ugradnje je 60 dana od dana potpisa Ugovora o javnoj nabavi robe.
– U kontekstu tehničkih mogućnosti opremanja građevine, početak rada moguć je nakon isporuke tehnološke opreme kuhinje, namještaja i didaktičke opreme, što se procjenjuje da će biti na jesen 2021. godine, zaključili su iz Ministrastva.
Valjda će tada i članovi udruge ugledati svjetlo na kraju ove dugačke priče te dočekati svoje nove prostorije u kojima će im biti lakši i jednostavniji rad.