Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski »poker asova« na pripremama reprezentacije

16.07.2021. 07:06


Hrvatska košarkaška reprezentacija za mladiće do 18 godina trenutno se nalazi na drugom dijelu priprema u Velikoj Gorici. Nakon uvodnih treninga na kojima je naglasak bio na »snimanju« stanja mladića koji su se početkom srpnja okupili u Daruvaru slijedi naporan rad na taktičkoj i tehničkoj pripremi za FIBA European Challenger koji se ove godine zbog pandemije koronavirusa igra umjesto tradicionalnog Europskog prvenstva. U stručnom stožeru se nalazi i pomoćni trener zlatnih juniora Zadra Toni Dijan koji neumorno radi s talentiranim mladićima koje uskoro očekuju pripremni susreti protiv Crne Gore u Tivtu.
– Do nedjelje smo u Velikoj Gorici nakon čega putujemo u Crnu Goru gdje ćemo u dvije utakmice odmjeriti snage s našim južnim susjedima, nakon čega se vraćamo u Sveti Martin na Muri gdje ćemo odraditi završni dio priprema pred izazove koji nas čekaju u Makedoniji – kazao je pomoćni trener juniorske reprezentacije.


Talenta ne nedostaje
Nakon izazova u Tivtu, juniorsku selekciju očekuju još dvije prijateljske utakmice protiv Slovenije na Rogli koje će poslužiti kao posljednja provjera pred zamjensko europsko prvenstvo koje će se odigrati u Sjevernoj Makedoniji, Izraelu i Turskoj. Na pripremama se trenutno nalazi 18 igrača, od čega i trojica Zadrana: Duje Brala, Krševan Klarica i Ante Beljan, a poziv je dobio i mladi Maksim Matulina koji je zbog mononukleoze bio primoran propustiti reprezentativno okupljanje.
– Momci su, od prvog do zadnjega, s maksimalnim angažmanom pristupili treninzima. Izuzetno su motivirani te se super ponašaju. Svi su spremni došli iz svojih klubova te su pred nama zaista slatke brige da među njima izaberemo 12 putnika za Skoplje. Talenta ne nedostaje i očekuje nas nezahvalan posao jer su zaista svi zaslužili svoje mjesto u momčadi – rekao je 38-godišnji Sukošanac.


Vrijedno iskustvo
Hrvatska će turnir otvoriti u utorak, 3. kolovoza protiv domaćina Sjeverne Makedonije te je ne očekuje lagan zadatak znajući da su igrači Ivana Tomasa i Tonija Dijana smješteni u neugodnu skupinu u kojoj se uz domaćina i našu reprezentaciju nalaze i Gruzija, Njemačka, Srbija i Španjolska.
– Glavna ideja ovog okupljanja je da se momci napokon nađu zajedno. Zbog situacije s covidom generacija 2003./04. se praktički nije susrela u proteklih godinu i pol dana. Želja nam je stvoriti »kemiju« među mladićima i iskoristiti ovo vrijeme koje smo zajedno kao svojevrsni filter za ono što nas očekuje u bližoj budućnosti. Mladićima će ovo biti vrijedno iskustvo jer će vidjeti kako se radi u reprezentativnim selekcijama, te se nadam da će pozitivnu energiju koja ovdje vlada ponijeti u svoje klubove gdje će nastaviti naporno raditi kako bi oplodili svoj potencijal. Igrači su dobili priliku da i preko ljeta kvalitetno treniraju, da se druže i da vide gdje su u odnosu na ponajbolje mlade europske košarkaše. Ovo im je, među ostalim, i prilika da vide na čemu moraju dodatno raditi te ćemo iskoristiti zajedničko vrijeme da stvorimo sliku o njihovim kvalitetama i napravimo selekciju koja će nas sljedećih godina predstavljati na natjecanjima koja će imati i rezultatski značaj – zaključio je Dijan.




Čast i zadovoljstvo
Dijanu je ovoljetno reprezentativno iskustvo prvo u ulozi trenera, no »okruženje« je poznato jer je još kao igrač bio član omladinskih selekcija Hrvatske.
– Svakom igraču i svakom treneru reprezentativan poziv je vrh ostvarenja u sportu te mi je zaista drago što sam dobio priliku predstavljati svoju državu, zajedno s 12 momaka koji će nastupiti na FIBA European Challengeru. Imamo veliku obvezu predstaviti Hrvatsku u što je moguće boljem svjetlu i napraviti dobar posao – kazao je Dijan.