Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Županović jednoglasno ponovno izabran za predsjednika Udruge

16.07.2021. 09:15


Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije održala je na Višnjiku izbornu skupštinu, na kojoj su izglasali svog predsjednika. To će i dalje biti Željko Županović dok će potpredsjednik iduće četiri godine biti Filip Jadrijev. Udruga tjelesnih invalida najbrojnija je udruga u Zadarskoj županiji, a s obzirom na brojnost imali su problema s organiziranjem izborne skupštine na kojoj se zbog epidemioloških mjera nije mogao okupiti dovoljan broj.
Mandat vodstva udruge istekao je u travnju ove godine, ali zbog spomenutih pandemijskih razloga izbor se pomaknuo. Udruga tjelesnih invalida broji oko 800 članova, a za kvorum je bilo potrebno njih oko 400, međutim, po statutu udruge, nakon pola sata čekanja dozvoljeno je sazvati skupštinu s 21 članom. Na jučerašnjoj skupštini bilo je prisutno 36 članova te je time kvorum bio zadovoljen, a skupština je bila valjanja. S obzirom na to da se tijekom proteklog razdoblja članovi udruge nisu nalazili, na ovoj je skupštini pročitano izvješće predsjednika o radu za razdoblje od travnja 2019. kad je održana posljednje skupština do lipnja 2021. godine. Također, pročitana su izvješća o završnom računu te izvješće Nadzornog odbora.


Skupština je bila nužna
– Bilo je nužno organizirati skupštinu, nikad nismo ovako kasno i u ljetno vrijeme, ali da bi Udruga mogla funkcionirati dalje bilo je to nužno. Da bismo išta dalje radili i da bismo bili legitimni, morali smo izabrati upravno tijelo. Mogli smo odrađivati tekuće probleme i održavati hladni pogon, ali s nelegitimnim tijelima Udruge ne možemo se prijavljivati na nove projekte, rako je Županović, novi-stari predsjednik dodajući kako već na jesen planiraju prijavu na projekte Nacionalne zaklade i za Europske fondove.
– U sljedećih mjesec dana kad sredimo sve papire i prijavimo novo vodstvo za sljedeće četiri godine, moći ćemo pristupiti svim projektima te ćemo imati dovoljno vremena za pripremu novih projekata o kojima smo intenzivno razmišljali u ovom periodu u kojem se nismo mogli sastajati i družiti, nadamo se kako ćemo prijavom na projekte moći našoj jedinoj zaposlenici osigurati veću plaću i veći broj sati, rekao je Županović koji je na ovoj skupštini bio jedini kandidat za predsjednika te su ga članovi izabrali jednoglasno. Ni na ostale kandidate nije bilo prigovora te su prihvaćeni jednoglasno.


Arhitektonske barijere
Na skupštini se pokrenula i rasprava o proteklom razdoblju te su neki članovi istaknuli probleme s kojima se susreću, a među najvažnijim problemima koje je spomenuo i predsjednik Županović svakako su arhitektonske barijere koje onemogućuju adekvatno kretanje osoba s invaliditetom, također, dotakli su se i pitanja prostora. Naime, Udruga nema adekvatan prostor u kojem se mogu nalaziti češće te u kojem mogu organizirati druženja i edukativne radionice za veći broj članova. U Udruzi se svakako nadaju kako će se sve promijeniti nabolje.




Izabrani
Članovi predsjedništva su: Branko Nešović, Luka Sršen, Pero Žilić, Marija Ilić, Emira Alidžanović, Alenka Latinčić, Majda Vukoša. U Nadzornom odboru su: Ivan Anušić, Vjekoslav Valčić, Sveto Popović, a zamjenici u Nadzornom odboru su: Hata Radevska, Anita Rudić, Ilija Margarin.
Zastupnici u savezne udruge su: HSUTI – Željko Županović, HSUCDP – Pero Žilić, SDDH – Filip Jadrijev.