Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pažani odani Gospi

15.08.2010. 22:00
Pažani odani Gospi


Procesiju je predvodio pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, a sudjelovali su svećenici iz svih otočnih župa i okolice, brojni ministranti, djevojke i mladići obučeni u pašku narodnu nošnju, crkveni zbor, članovi DVD-a Pag. Nakon procesije Gospin kip je uz molitvu i pjesmu postavljen u Zbornoj crkvi, gdje je mons. Gorski predvodio svečanu misu
Nekoliko tisuća vjernika sudjelovalo je u velikoj zavjetnoj procesiji u kojoj je u prigodi Vele Gospe, najvećeg vjerskog blagdana u Pagu, čudotvorni kip Majke Božje iz crkve Sv. Marije u Starom gradu nošen u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja u Pagu.
Procesiju je predvodio pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, a sudjelovali su svećenici iz svih otočnih župa i okolice, brojni ministranti, djevojke i mladići obučeni u pašku narodnu nošnju, crkveni zbor, članovi DVD-a Pag. Nakon procesije Gospin kip je uz molitvu i pjesmu postavljen u Zbornoj crkvi, gdje je mons. Gorski predvodio svečanu misu.
Naime, Blagdan Velike Gospe u Pagu je velika svetkovina. Štovanje Majke Božje, majke Isusa Krista u Pagu ima tradiciju dulju od 500 godina. Zavjetna procesija pojavila se 1885. godine.
Naime, trbušni tifus, takozvana kolera u gradu Pagu se pojavila 1852. godine i harala je u intervalima poput epidemije. Tih godina kako bi se spriječila zaraza, iseljena su sva groblja iz grada i crkava. Na dan Vele Gospe 1885. godine Pažani su se spontano okupili u Starome gradu oko Gospina kipa, moleći je da spasi ljude od opake bolesti. Uzeli su na ruke Gospin kip i donijeli ga u pašku Zbornu crkvu. Zanimljivo je da su zadnje žrtve kolere pokopane 16. kolovoza te godine, na blagdan Sv. Roka.
Tada su se Pažani zavjetovali da će svake Velike Gospe donijeti kip u Pag i da će ona 22 dana, do Dana Male Gospe, biti u Zbornoj crkvi kako bi joj vjernici zahvalili i molili se za spas, zdravlje, mir i ljubav. Procesija se održava svake godine. U ovom zavjetu Pažane nikad nisu omeli ni ratovi. To je veliki dan za sve ljude u Pagu, na otoku, ali i puno šire.
Gospin kip iz Staroga Grada mnogi vjernici smatraju čudotvornim. Pred njenim likom izmoljeno je na milijune molitvi i toliko zahvala za uslišenja. Mnogi su svjedoci kako im je pomogla vjera u Majku Božju.
Tako je to bilo prije nekoliko stoljeća, ali i danas. Prema starome zavjetu, čudotvorni kip Majke Božje od Staroga grada u Zbornoj crkvi u Pagu bit će do blagdana Male Gospe. U tom periodu pred Gospinim kipom održavaju se svakodnevno mise i krunice.
U noći s 14.-og na 15.-i kolovoza u svetište Majke Božje od Starog grada dolazili su brojni hodočasnici s cijelog otoka kako bi sudjelovali u bdijenju i prvim jutarnjim misama u 6 i u 8 sati. Mise su održane u jutarnjim satima u crkvi Benediktinskog samostana i Zbornoj crkvi Marijinog uznesenja.
Ove godine su se Grad Pag i Župni ured potrudili kako bi Stari grad izgledao što ljepše, ali i kako bi hodočasnici lakše probdjeli noć, posebice jer je među njima veliki broj starijih osoba.
Na livadi pred crkvom Sv. Marije, u kojoj se čuva kip Majke Božje postavljene su klupe, okoliš je jako lijepo uređen, a od ranih jutarnjih sati postavljeni su i štandovi s raznim paškim slasticama, bilo je padešpanja, baškotina, frita, kroštula…