Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

KINO ZONA Ljetno kino trebalo bi prerasti u cjelogodišnju filmsku priču

16.08.2019. 10:54
KINO ZONA Ljetno kino trebalo bi prerasti u cjelogodišnju filmsku priču


Kino zona prikazuje važne europske, azijske, južnoameričke i američke filmove koji su ostavili traga na festivalima diljem svijeta u posljednjih pet godina, a imaju i umjetničku vrijednost. O Kino zoni razgovarali smo s voditeljem i producentom Andrejom Fricom.
Posebnost lokacije
*Zašto kino na otvorenom u Zadru?
Zašto ne? Danas veći gradovi u Hrvatskoj imaju i nekoliko ljetnih filmskih pozornica, a brojna manja mjesta od Zadra imaju dugogodišnju tradiciju uživanja filmova na otvorenom, dok, izuzev nekadašnjeg Forum film festivala, kasnije Avvantura film festivala, Zadar već nekih tridesetak godina nema ljetno kino otkad se ugasilo ono na Kapetanskom, ispravite ako griješim.
*U čijoj je to suradnji ostvareno i kakav je odaziv?
Kino zona je ostvarena u suradnji s Upravnim odjelom za kulturu i šport Grada Zadra, Koncertnim uredom Zadar i Kazalištem lutaka Zadar, bez čije potpore organizacija ne bi bila moguća. Odaziv je neočekivano velik, nerijetko se traži karta više što je veliki kompliment, ali i obveza nama organizatorima. Publika je šarolika, od 16 do 70-ak godina, uglavnom građani Zadra i okolice uz poneke domaće turiste. To nam je ujedno i bila ciljana grupa da stvorimo lijep odnos s publikom kao temelj i cjelogodišnje Kino zone koju planiramo za drugu polovicu listopada.
*Kome je to palo na pamet i kako je išla cijela priča?
Moja malenkost je kriva za samu ideju, sretnim spletom okolnosti. Naime, radio sam posljednje dvije godine Avvantura film festivala u produkciji (nabava filmova, hospitality i dr.), a potom i u organizaciji KvartArt festivala gdje sam zadnje dvije godine birao filmove. Tu se odaziv pokazao priličnim, bez obzira bili u pitanju kultni filmovi poput Blade Runnera i Kluba boraca ili dokumentarci Free solo i Faces places, auditorij je bio ispunjen do zadnjeg mjesta i gledalo se sa velikom pozornošću. Tako je sinula ideja da pokušamo ponuditi zadarskoj publici filmski doživljaj i u ostatku ljeta. Prvotno je bila želja da se ljetno kino odmah vrati na Citadelu, ali je to trenutno logistički nemoguće. Infrastruktura na Kapetanskom traži priličan zahvat kako bi se mogao građanima pružiti kvalitetan i siguran ugođaj, te smo bili primorani tražiti novu lokaciju. Zahvaljujem Gradu Zadru i Kazalištu lutaka na susretljivosti i pomoći prilikom odabira nove lokacije, logistički nam je olakšalo maksimalno te se scena uspije podići unutar dva sata, a raspremiti za manje od sat vremena. Koncertni ured Zadar nam je pomogao sa opremom tako da ni tu nismo morali puno tapkati u mraku.
Limit 150 mjesta
*Bude li vruće i imate li dosta sjedalica za sve?
Kako kad, uglavnom je vruće, jer nas okružuje kamenje sa svih strana koje se ugrije tijekom dana. Katkad puhne i nešto vjetra, što vjerovatno veseli publiku, ali nama organizatorima daje glavobolje jer je platno prilično osjetljivo na vjetar. A sjedalica ima, (smijeh) ovisi kako koji film. Limit nam je 150 zbog posebnosti prostora. Možda se moglo staviti i ispred samog ulaza u Kazalište lutaka, ali ne bismo željeli da publika ima različite uvjete gledanja jer bi to možda bilo predaleko, a sigurno manje ugodno zbog vanjskih šumova s obližnjih štekata i slično. Posjetitelji su pozvani da ponesu osvježavajuća pića i jastučiće, kako bi sam doživljaj bio što bolji.
*Koji je bio kriterij odabira filmova, zašto?
Inicijalna ideja koja bi uostalom trebala pratiti Kino zonu do kraja postojanja, u bilo kojem obliku, je da publici pruži mogućnost gledanja drukčijih filmskih ostvarenja svjetske kinematografije od onih nužno komercijalnih, blockbustera i sličnih. Ivica Perinović, filmski kritičar, scenarist i kolumnist i ja odabrali smo nekih tridesetak filmova koji su dovoljno upečatljivi i šaroliki, te da pripadaju raznim kinematografijama, ali smo na kraju smanjili na finalnih devetnaest. Pokušali smo ne umarati publiku s previše drama, s ciljem da repertoar bude i dovoljno ljetni kako bi ga se moglo neopterećeno uživati.
*Čemu se nadate?
Nadamo se prije svega da će posjet ostati na ovoj razini i u drugoj polovici ovogodišnjeg prikazivanja koje traje do 22. rujna, a potom se nadam uspješnom cjelogodišnjem kinu. Kako sam studirao u Rijeci, naviknuo sam na tamošnje Art kino koje nudi posebne filmove, drukčiji ambijent od komercijalnih kino dvorana te zadnje dvije godine kuhamo lagano ideju o cjelogodišnjem kinu. Tako smo uz podršku Ureda za kulturu i šport Grada Zadra, Koncertnog ureda Zadar i Hrvatskog audiovizualnog centra započeli s pripremom cjelogodišnjeg kina u Kneževoj palači, koje bi svoja vrata trebalo otvoriti sredinom listopada. Uz projekcije koje će se uglavnom održavati jednom tjedno, biti će i gostovanja autora, okruglih stolova, panela i filmskih radionica. Nadam se da će se ljetni odaziv i prijem kina pretočiti i na cjelogodišnji te da ćemo nastaviti stvarati jednu lijepu priču za naš grad. (TZ Grada Zadra)