Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Velikoj Gospi u Škabrnji došlo se pokloniti tisuće vjernika

16.08.2019. 08:02
Velikoj Gospi u Škabrnji došlo se pokloniti tisuće vjernika


Obilježavajući blagdan Velike Gospe hrvatska marijanska svetišta tijekom četvrtka posjetili su deseci tisuća vjernika. Svečanim misnim slavljima i procesijama uz brojno sudjelovanje vjerničkoga puka i u Zadarskoj nadbiskupiji jučer je proslavljena svetkovina Uznesenja Marijina ili Velike Gospe. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji, koja je 28. siječnja 1992. godine u Domovinskom ratu bila potpuno srušena, a potom iz pepela podignuta još velebnija, veličanstvenija i 8. kolovoza 2004. posvećena, u koncelebraciji sa župnikom don Ivanom Rončevićem i subraćom svećenicima, predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.
– Još nam u ušima odjekuju riječi iz knjige Otkrivenja u kojoj gledamo »divnu ženu i strahovitoga zmaja«. Žena, sama ljepota, nježnost, blagost i dobrota. Jezoviti Zmaj s ognjem i plamenim jezicima obuzet idejom smrti i ubijanja, vreba samo kako ubiti i proždrijeti njezino dijete. Koliko je samo puta ova opaka neman iz Otkrivenja pokazala svoje rušilačke namjere, posebice u XX. stoljeću po zloglasnim ideologijama nacizma, fašizma i komunizma, na početku propovjedi kazao je Želimir Puljić, te je nastavio:
– Koliko je samo žena podleglo i bilo zavedeno glasom Napasnika koji ih je uvjeravao: Budeš li rodila to dijete, rodit ćeš jednog siromaha više; obitelj bi se mogla raspasti od neimaštine, pa ćeš dolaskom novog člana uništit sebe i dijete. Blago ženi koja u takvim trenucima napastovanja nađe vremena poći u pustinju kako bi Bog progovorio njezinom majčinskom srcu. U pustinji su i Mojsije i Ilija čuli Jahvin glas. I Isus je u pustinji i šutnji nadvladao Napasnika, istaknuo je Puljić..
Rajska djevo, kraljice Hrvata
Marija kao pomoćnica kršćana, kaže Puljić, stoljećima je bila utočište, utjeha, pomoć i obrana.
– Sve povijesne krize i kušnje, kao i Zmajeve prijetnje i zastrašivanja uspjeli smo prebroditi jer smo se u našim obiteljima molili i u Gospina svetišta hodočastili. Blago narodu koji ima tako dobre, moralne i čestite očeve i majke. Blago obitelji u kojoj je molitva kruh svagdanji, a Marija uzor obiteljske žene i majke, poručio je Puljić pozvavši na molitvu za obitelji, očeve i majke kako bi bili dostojni svoga roditeljskog poziva,.
Za vrijeme središnjeg misnog slavlja u povodu zaštitnice župe i zavjetnog blagdana Škabrnje, jednog od simbola hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu, napoznatiju Marijansku » Rajska djevo, kraljice Hrvata…«, pjevalo je nepregledno mnoštvo vjerničkog puka, mještani, brojni Škabrnjani iz inozemstva, Australije, SAD-a i Kanade, koji ljeto provode u domovini, te u najvećem broju hodočasnici iz cijele Zadarske županije.
Gospa Škabrnjska bez glave
Pod budnim okom sakristijana Zorana Ražova poslanice su čitali Rajko Ivković i Franko Gospić. Nadbiskupovu kapu ili mitru u rukama je ponosno držao dječačić Petar Pavičić.
Za vrijeme veličanstvene procesije križ je nosio Mihovil Butić, litiju Anka Pavičić u narodnoj nošnji, a razglas Matej Ražov. Crkvene crveno-bijelo-plave barjake i Gospin kip su nosili su: Franko Gospić, Krešo Gospić, Mateo Gospić, Filip Tadić, Duje Tadić, Mihovil Bubnjar, Andrija Bubnjar, Šime Modrić, Luka Tadić, Tome Klarić. Tijekom pjevanja župnog zbora voditeljice Ines Škara za glasovirom je bila s. Vladislava Terzić. A uz tradicionalnu molitvu i ophod uokolo Gospina kipa posebno se pobožno molilo u kapeli Gospe žalosne pored kipa Gospe Škabrnjske kojoj je u srpsko-četničkoj agresiji otkinuta glava. Na zidu kapele su slike nevino stradalih civila i hrvatskih bojovnika u Domovinskom ratu
U večernjim satima u centru Škabrnje za besplatnu zabavu je bio zadužen Mate Bulić, zvani i ‘kralj dijaspore’.


 


Na misi i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH




Na središnjem misnom slavlju i velebnoj procesiji među ostalima su sudjelovali i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, Josip Čelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Antun Dražina, načelnik PU Zadarske, Josip Bilaver, državni tajnik, Nediljko Bubnjar, načelnik Škabrnje, nekolicina saborskih zastupnika, istaknutih društveno-političkih djelatnika i gospodarstvenika. Dakako, i legendarna 99-godišnja baka Peka Zelić rođena Rogić iz Popovića, koja u brižno sačuvanoj vjenčanoj narodnoj nošnji ne izostaje ni s jednog crkvenog proštenja i društvenog događanja.