Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kampo Kaštelo u napetoj završnici došao do prvog naslova

16.08.2021. 07:13


Dugo je na zidu nasuprot kultne Mornarice, igrališta koje je odgojilo brojne generacije, ne samo košarkaša, ne sportaša, već ljudi općenito, stajao grafit na kojem je pisalo: »Di bi mi bili da se ne za*ebavamo«. U tih je nekoliko riječi bila sažeta sva »sudbina« brojnih generacija iz tog zadarskog kvarta zaluđenog košarkom. Dugo su Kampovci, godinama, tražili naslov prvaka Zadarske ljetne lige, često zapinjući na posljednjim stepenicama. Ponekad i radi vlastite za*ebancije. U nedjelju je tome došao kraj. Nakon 40 minuta viteške borbe pred auditorijem kojeg u tolikom broju rijetko viđamo i na premijerligaškim parketima kapetan Mario Pešut je podigao pehar pobjednika, okružen razdraganim mnoštvom koje je zajedno sa svojim junacima slavilo veliki uspjeh.


Dinamični duo
Smiljevac je pružio junački otpor, valja i to kazati. Finale je bilo izjednačeno i do posljednjih sekundi napeto te je pobjeda uistinu mogla otići na bilo koju stranu, no igrači Martina Tarčukija u završnici su pokazali više mirnoće i zahvaljujući vrlo dobroj obrani koja je u posljednjoj dionici protivnicima dozvolila samo pet poena stigli do velikog trijumfa.
– Finale je bilo pravi primjer našeg srca, želje i talenta. Možda i nismo trebali biti ovdje, možda nismo ni grupu trebali proći, ali pokazali smo da smo »dica zadarska«, da smo borci i da imamo veliko srce te smo došli do jako vrijedne pobjede. Ovo je nešto o čemu ću jednoga dana pričati svojoj djeci. Ponosan sam na čitavu momčad i zaista sam presretan ostvarenim. Ovaj osjećaj će trajati – izjavio je nakon utakmice mladi košarkaš Kampa Ivan Bašić koji je od prvoga dana turnira s Vitom Barbarošom tvorio dinamični duo koji je terorizirao suparničke obrane. Razumljivo, znajući da se poznaju još od vremena osnovne škole, nakon čega su nastavili zajedno trenirati, prvo u omladinskim kategorijama KK Zadar, potom jednu sezonu u Sonik Puntamiki, i na koncu u redovima Diadore.


Želja za dokazivanjem
– Bili smo samouvjereni od samog početka i odlučili da idemo po pobjedu u svakoj utakmici. Mladi smo i moramo se dokazati, tim više što nas je dosta klubova odbilo. Pokazali smo da smo jaki, pogotovo u kombinaciji, gdje pokazujemo našu pravu moć – istaknuo je »Bašo« koji je susret završio s 11 poena, pet ukradenih lopti i četiri asistencije.
Njegov drug iz vanjske linije Vito Barbaroša na koncu je izabran za najkorisnijeg igrača Zadarske ljetne lige, nakon što je izvrsne predstave u dosadašnjem dijelu turnira nadogradio novim dobrim izdanjem u finalu koje je završio s 25 koševa, od čega 11 u nastavku u kojem je Kampo došao do velikog preokreta. Nakon plus 11 u drugoj dionici (21:32), Smiljevac je upao u probleme s organizacijom napada, pri čemu se posebno ističe sedam minuta na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu tijekom kojih momci Pjera Stipanova nisu ubacili niti jedan poen iz igre. Mladići s Poluotoka su to iskoristili da se u potpunosti vrate u igru, a izjednačena košarka se nastavila sve do posljednje dvije minute kada je upravo Barbaroša prvo polaganjem, a onda i slobodnim bacanjem odveo svoju momčad u vodstvo. Uslijedilo je nekoliko neiskorištenih napada s obje strane, a posljednju priliku za produžetak imao je Matej Segarić koji je pet sekundi prije kraja promašio šut za 60:60. Loptu je uhvatio jedan od neopjevanih junaka Kampa Toni Šonja, uz ovacije i skandiranja stavio oba, i tu je priči bio kraj. Barem što se košarke tiče. Fešta se nastavila još dugo u noć…




Finale


KAMPO KAŠTELO 62 – SMILJEVAC 57


(12:18, 21:20, 16:14, 13:5)
ZADAR – Vanjski teren ŠC Višnjik. Gledatelja: 1800. Suci: Tomislav Prpić, Ivan Paić i Hrvoje Jurković.
KAMPO KAŠTELO: Bašić 11, Pešut 7, Vidov, Piasevoli 6, Višić 4, Ivičić, Barbaroša 25, Šonja 5, Dijan, Mlinar 1, Grganović 2, Majica 1. Trener: Martin Tarčuki.
SMILJEVAC: Popović, J. Mamić, M. Mamić, Josipović, K. Zrilić, Horvat 13, Perović, M. Zrilić 1, Marin 3, Kolgjeraj, Korman, Krstinić 8, Segarić 9, Jadrijev 7, Kovačević 4, Vidaić 10. Trener: Pjero Stipanov.


Barbaroša najkorisniji igrač
Posve zasluženo, za najkorisnijeg igrača trećeg izdanja obnovljene Zadarske ljetne lige izabran je mladi Vito Barbaroša iz Kampo Kaštela. Nekadašnji junior Zadra izvrsne igre tijekom čitavog turnira nadogradio je s 25 poena u finalnom susretu, još jednom pokazavši zavidnu razinu napadačkog talenta.
– Dali smo sve od sebe za pobjedu. Odigrali smo agresivnu obranu i grizli za svaku loptu, dok smo u napadu bili dovoljno brzi i imali kvalitetan protok lopte. Kada jednog nije išlo, zabijao bi netko drugi, što nam je utrlo put do pobjede. Smiljevac je igrao »flastera« na meni po cijelom terenu te se nisam mogao otvarati na željeni način, ali kasnije sam dobio par lopti i iskoristio sam tih nekoliko prilika, kojih je u finalu bilo puno manje nego na prethodnim utakmicama – kazao je Barbaroša koji je već drugo ljeto zaredom nosio dres Kampa.
– Zvali su me Donat Vidov i Duje Popović i pitali bih li igrao u kombinaciji s »Bašom« kojeg znam cijeli život. Išli smo skupa u osnovnu školu, godinama smo zajedno trenirali, te mi se to činila kao vrlo dobra prilika za zajedno nešto napravimo – istaknuo je junak finala.


Kampo Kaštelo
Mario Pešut, Ivan Bašić, Vito Barbaroša, Toni Hordov, Ivan Piasevoli, Ivan Grganović, Donat Vidov, Marko Mlinar. Lovre Višić, Tomislav Ivičić, Gabriel Majica, Toni Šonja, Dominik Peroš, Šimun Dijan i Duje Popović.


Voštarnici treće mjesto
Nakon izuzetno emotivno proživljenog polufinalnog poraza od kasnijih prvaka iz Kampo Kaštela, košarkaši Voštarnice su skupili snage i došli do pobjede nad Talvi putovanjima u utakmici za treće mjesto. Premda su Ateljevi momci bolje otvorili susret i rano poveli 15:4, »Vošta« je već do poluvremena preokrenula rezultat, da bi se ključnom pokazala treća četvrtina u kojoj su zeleni otišli na plus 20, praktički riješivši pitanje pobjednika.
– Nervozno smo ušli u utakmicu jer nam polufinalni poraz još nije bio izišao iz glava, ali na koncu smo pokazali karakter i više nego zasluženo slavili. Talvi je imao kratku rotaciju, što smo iskoristili zahvaljujući brzini i mladosti koju imamo na vanjskim pozicijama – kazao je prošlosezonski kadet Zadra Gabriel Karamarko koji je s 11 poena odigrao vrlo bitnu ulogu u pohodu na broncu.
– Treće mjesto nam puno znači. Neke momčadi se ne bi uspjele oporaviti od poraza, ali mi smo uspjeli i uzeli smo medalju – dodao je Karamarko,
Voštarnica je lani poražena u utakmici za broncu, a ove godine je napravila korak naprijed. Je li vrijeme za iskorak i prvo finale?
– To nam je svake godine cilj i vjerujem da smo mu sve bliže i bliže. Sve tri godine otkako postoji obnovljena Ljetna liga završavali smo put u polufinalu te se nadam da je sljedeća sezona naša. Vjerujem u korak naprijed i naslov koji bi jako puno značio kvartu koji voli i živi košarku – zaključio je Karamarko.


VOŠTARNICA 87 – TALVI PUTOVANJA J. 61


(20:19, 22:14, 22:10, 23:18)
ZADAR – Vanjski teren ŠC Višnjik. Gledatelja: 325. Suci: Tomislav Prpić, Ivan Paić i Hrvoje Jurković.
VOŠTARNICA: Karamarko 11, Klarica 26, Zubčić 9, Mikić 10, Kurta 2, Dujmov 5, Ostojić 7, Knežević 11, Marčev 6. Trener: Šime Buterin.
TALVI PUTOVANJA J.: A. Atelj 2, Jusup 2, S. Atelj 2, Žilić 16, M. Blaslov 8, Barać, M. Atelj 10, Škibola 3, I. Atelj 10, Š. Blaslov 8. Trener: Marko Atelj.