Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kraljevski grad oduševio romantičnim ruhom

16.08.2021. 10:05


Turistička zajednica grada Nina organizirala je popularnu manifestacije Romantični tjedan u kraljevskom gradu Ninu.
Naime, još od 2015. Nin nosi titulu jedne od najromantičnijih destinacija Europe kako ga je ocijenila internetska platforma EBD. Tada je Nin promidžbeno postavljen uz 48 svjetski poznatih romantičnih gradova poput Rima, Venecije, Pariza i ostalih dobro poznatih romantičnih destinacija. Taj čin prepoznavanja Nina kao posebne romantične destinacije potaknuo je upravo to da se razvije najprije Romantična noć, pa u situaciji uzrokovanoj pandemijom Romantični tjedan.
U povijesnoj jezgri grada Nina u organizaciji turističke zajednice čitav su se tjedan postavljale nove instalacije koje pobuđuju lijepe emocije. Zaista, obukao je Nin romantično ruho koje mu je dalo dodatni šarm i privuklo ogroman broj posjetitelja i turista.
Na mostu je postavljen romantični luk, ulazak u bajku. Najviše je pozornosti privukla kočija ukrašena cvijećem pored koje su i domaći i strani strpljivo čekali kako bi napravili fotografiju za uspomenu. Tu su bila i dva bicikla koja su, premda se nisu kretala, vodila u čaroban svijet.
Crveni baloni i srca u ugostiteljskim objektima i suvenirnicama, ukrašene klupe, spoj bogate povijesne baštine i vesele mladosti sličice su koje će se zasigurno urezati u sjećanja svih mnogobrojnih posjetitelja.
Uličicama se širila pjesma svirača, parovi su se držali za ruke i svečano hodali kraljevskim gradom. A osim toga, bilo je organizirano i besplatno kostimirano vođenje čime su sudionici bili oduševljeni. Organiziran je bio i natječaj za najromantičnije dekoriran objekt iz kategorije ugostitelji i ostali objekti. Trud valja nagraditi pa je pri završetku formiran ocjenjivački tim koji je obilazio ugostiteljske objekte, suvenirnice i trgovine.
Ove je godine, u odnosu na prethodne godine, primjećen nešto slabiji angažman ugostitelja, a razlog je neočekivana gomila turista koja je za svoj odmor odabrala baš Nin.
– U jednom restoranu su imali mlade ljude koji su svakoj dami darovali čokoladicu uz zanimljive ljubavne poruke na hrvatskom i engeleskom jeziku, to je bila eksplozija emocija, praisjetila se Marija Dejanović, direktorica TZ Nin 2019. godine i dodala da je i prošle godine, kao i ove, bilo mnogo zanimljivih rješenja.
Premda je romantični tjedan završio, romantika se trajno nastanila u Nin nudeći svoju bogatu povijest, prirodne ljepote i otvorene, srdačne domaćine.


Srce u laguni
Da je Nin romantični gradić zbog svojeg zemljopisnog položaja i povijesne jezgre na malenom otočiću koji svojim izgledom podsjeća na srce uronjeno u lagunu, dosada su potvrdili mnogi turisti i posjetitelji. Pješčana laguna u kojoj se Nin smjestio oblikovala je povijesni poluotok, danas otočić, gdje se nalazi starogradska jezgra s ostatcima i svjedočanstvima civilizacije tijekom 3000 godina kontinuiranog trajanja Nina. Upravo je taj atraktivan prostor često kulisa brojnim manifestacijama, a pridjev romantični mu svakodnevno dodjeljuju brojni posjetitelji.