Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Marija je simbol blagosti, poslušnosti i odazivanja na Božji poziv

16.08.2021. 09:30


Svečanim misnim slavljem na platou pokraj zavjetne crkve Gospe od Jasenova, u Vrsima, proslavljen je blagdan Marijina uznesenja na nebo – Velika Gospa. Na stotine vjernika iz domovine i svijeta ujedinilo se zajedno u molitvi oko Gospinog kipa iznoseći prošnje i zazive u tišini svoga srca. Svetu misu predvodio je župnik don Ivica Bašić koji je ustvrdio kako Blažena djevica Marija, kao pravi primjer majke, uvijek svojom ljubavi privlači djecu u svoje majčinsko krilo.
– Kad djeci nešto treba i kad ih nešto zanima, prvo lete u zagrljaj svoje majke. Tako i mi, kao djeca Marije letimo u zagrljaj njoj koja je Isusova majka, nebeska majka i majka cijele Crkve. Kad joj je anđeo Gabrijel navijestio začeće, nije razmišljala, već je odmah odlučno prihvatila volju Božju. Mi joj se danas obraćamo odlučno, kako kaže jedan dio molitve krunice – odvjetnice naša, zagovornice naša, istaknuo je u blagdanskoj homiliji vrški župnik i dodao kako je Marija simbol blagosti, poslušnosti i odazivanja na Božji poziv.
– Blagošću, poslušnošću i odazivanjem na Božji poziv, Marija je zaslužila pod svojim srcem devet mjeseci nositi sina Božjega. Oko svoje sedamdesete godine, Djevica biva uznesena na nebo, ona nije umrla, već je usnula i na taj način je Bog proslavlja u nebeskoj crkvi. Danas, nakon više od dvije tisuće godina tu ženu, majku i kraljicu cijeli svijet štuje i časti. Ako želimo biti zapamćeni nakon ovozemaljskog života, činimo dobra djela i nasljedujmo primjer one koja je »milosti puna«, zaključio je don Ivica Bašić, zahvalivši se na kraju liturgijskog slavlja svima koji su na bilo koji način pomogli da se i ove godine svečani blagdan proslavi kako i treba.
Drevno, marijansko pjevanje predvodile su sakristanka Marija Predovan i Marija Perinić – Maša, dok je sakristan Šime Predovan pazio da sve protekne u najboljem redu. Crkva Gospe od Jasenova sagrađena je kao zavjetni dar za ukazanje Gospe na trsu vinove loze udovici Jeleni Grubišić, 1516. godine.
Od tada do danas, brojne generacije vjernih Vršana dva puta godišnje hodočaste u Marijinu crkvu s posebnim poštovanjem i štovanjem te zahvalnošću za iskazane milosti i providnosti.


Toni PERINIĆ