Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Umjetnikove misaone intervencije u prostoru

Autor: Šefik Nadarević

15.09.2009. 22:00
Umjetnikove misaone intervencije u prostoru

Foto: Sebastian GOVORČIN



Pred brojnim auditorijem u Zajednici Talijana u Zadru, minulog utorka predvečer, na svečan je način otvorena inovativna likovna izložba “Misaoni prostor” poznatog zadarskog akademskog slikara Adama Marušića. U ime domaćina posjetitelje izložbe najprije je toplim riječima pozdravila Rina Villani, predsjednica ZT u Zadru, a potom se s nekoliko prigodnih riječi skupu u ime Odjela za kulturu, šport i društvene djelatnosti Grada obratila Rina Marinić, ističući pritom uspješnu suradnju Zajednice Talijana i Grada Zadra:
– Sve kulturne manifestacije koje afirmiraju naš Grad i sredinu, a takva je i ova izložba, mi svekoliko podržavamo dajući im potrebnu verbalnu, ali i materijalnu pomoć, uz ostalo kazala je službena predstavnica Grada Zadra.
S nekoliko riječi nazočnima se obratio i autor izložbe Marušić, ne skrivajući svoje veliko zadovoljstvo što se na poziv za otvorenje izložbe odazvao veliki broj Zadrana, od kojih su mnogi i zaljubljeniici u njegov “svijet umjetnosti”. Doista, zamijetili smo, što baš i nije uobičajeno, da su izložbeni prostori ZT-a bili mali da prime sve one ljubitelje umjetnosti, one Zadrane koji cijene Marušićev umjetnički opus. Lijepo je bilo promatrati kako dr. Ivo Arneri sa suprugom Romanom pomno razgleda izložene instalacije, jednako kako su to činili i Boris Brzić, akademski kipar, Maja Pavin, akademska slikarica, Zita Rončević Švaljek, akademska slikarica, Željko Karavida, umjetnički fotograf, Ivka Ćorić, dipl. iur (službena predstavnica Zadarske županije), prof. Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, Romana Galović, glasnogovrnica LU ZadArt, i mnogi drugi posjetitelji, što je, sigurno, davalo poseban šarm u atmosferi cijele ove kulturne priredbe. Treba naglasiti da nam ova Marušićeva izložba svjedoči o kontinuiranom uspješnom hodu umjetnika po uzlaznoj razvojnoj umjetničkoj stazi. Uvijek je Marušić bio krčitelj novog, počev od one davne 1977. kad je u Zadru pokrenuo Salon mladih umjetnika, preko rimske faze, do ovih “zadarskih dana”. Gledajući Marušićev “Misaoni prostor” vidimo da je u njima svoju umjetničku kreativnost posvetio konceptualnom apstraktnom umjetničkom pravcu, gdje u izvedbi djela veću pozornost pridaje konceptu i ideji na kojoj koncept počiva. Izlaže svoje zapise (instalacije) kojima promatrača želi potaknuti na složenije misaone procese, na duhovnost, ali i emocionalnost. Marušić je, zapravo, tvorac mediteranskog enformela, on odbacuje organizirani oblik izraza i orijentira se na svoje emocionalne impulse, instinkt i automatsku gestu. Ovdje – kao što zamijećujemo, nema štafelajskog slikanja, njegov ukupni faktoplov posvećen je inovatorstvu, pa možemo zaključiti da je izložba “Misaoni prostor” otvaranje procesa europeizacije i globalizacije zadarske likovne scene. Adam Marušić je, doista i ovom izložbom pokazao da je ovdašnji avangardni umjetnik, širitelj novog duha u likovnoj umjetnosti.
Izložba u ZT bit će otvorena do 30. rujna 2009. god.